Naraven insekticid iz kopriv

Naraven insekticid iz kopriv

S preprosto pripravo naravnega insekticida se podajte v uspešen boj z vrtnimi škodljivci!

Pomlad je letni čas, ki se ga vrtičkarji najbolj razveselimo, saj se takrat prebujajo narava in z njo tudi naši vrtički. Marca že sejemo prve zelenjavnice in občudujemo narcise, tulipane in hijacinte ter druge cvetoče čebulnice. Aprila in maja pa v vrtu pokukajo na plano stročnice in cvetijo prve vrtnice, ki krasijo pogled na naše dvorišče. Toda z njimi pridejo tudi različni škodljivci.

Vrtnice in stročnice, zlasti bob, si rade privoščijo predvsem uši, ki delajo na zelenjavi škodo, medtem ko nam vrtnice kvarijo tudi z estetskega vidika. Ozaveščenost o pomenu ekološke pridelave hrane in uživanju hrane iz ekološkega izvora postaja vedno višja, vendar marsikateri vrtnar še vedno ne ve, kako na naraven način odpraviti škodljivce s svojih rastlin, in uporablja kupljene pripravke, ki so navadno škodljivi za žive organizme. Posledično s konzumacijo tako obdelanih domačih vrtnin, za katere mislimo, da so zdrave, saj smo jih vzgojili sami, vnašamo vase tudi kemijske sestavine kupljenih insekticidov, česar si gotovo ne želi noben ekološko ozaveščen vrtičkar. Naraven insekticid iz kopriv 3

Zato si poglej, kako narediti naraven insekticid iz kopriv. Njegova priprava je povsem preprosta.

Zanj potrebujete približno en kilogram kopriv, večjo posodo in vodo, pri čemer je najbolje, da uporabite deževnico. Koprive naberite še pred cvetenjem in jih narežite v večjo posodo. Zalijte jih s 15 litri deževnice, premešajte in pustite stati 12 do 24 ur. Nato tekočino precedite in dobili boste insekticid, ki je že pripravljen za uporabo.

Kajti če stojijo koprive v vodi do 24 ur, ohranijo histamin, acetilholin in druge sestavine, zaradi katerih pečejo, vse to pa pripomore k učinkovitosti insekticida, ki ga razredčimo z vodo v razmerju 1:10. Z razredčeno tekočino napolnimo ročno škropilnico in že se lahko podamo v boj z ušmi in drugimi škodljivci.

Rastline škropimo foliarno oziroma po listih. Če ne potrebujete toliko insekticida, lahko tekočino, v kateri se namakajo koprive, izkoristite tudi kot ekološko gnojilo. V tem primeru pustite koprive v deževnici tri tedne. Posodo pokrijte, saj bo mešanica iz kopriv in vode dobila neprijeten vonj. Občasno jo premešajte. Po treh tednih bo postala tekočina gostejša in temnejše barve. Precedite jo in redčite v enakem razmerju kot za insekticid – torej 1:10, toda z gnojilom zalivajte okolico rastlin in ga ne škropite po listih, saj je bistveno bolj koncentriran in jih lahko ožge.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Sanja B.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.