Neješčnost otrok - smo glavni krivci starši?

Neješčnost otrok - smo glavni krivci starši?

Že od malčkovih prvih mesecev skrbno načrtujem njegove obroke, pazim na poreklo in raznolikost prehrane. Ko je naš škrat dopolnil leto in pol je za mizo počasi začel uveljavljati svojo voljo. Začel je z zavračanjem hrane, kazal je nezanimanje in se igral s hrano na krožniku. Da je pojedel vsaj nekaj sem ga včasih hranila jaz, čeprav je že obvladal žlico in vilico. Vse zato, da je vsaj nekaj pojedel.

Pa je res, da je izbirčnost otrok nekaj običajnega? Saj tudi odrasli določenih okusov ne prenesemo. Ali pa starši dostikrat prehitro popustimo in ne pustimo otroku, da se na nove okuse navadi?


Nekaj nasvetov kako otroku približati dobre prehranjevalne navade.



  • Poskrbite, da otrok vedno je za mizo. Odstranite vse moteče faktorje na mizi (igrače in knjige ne spadajo k obroku) in ugasnite televizor.

  • Če le lahko jejte skupaj. Naj bodo obroki sproščen družinski ritual, kjer ste vsi skupaj in se pogovarjate. Otroci obožujejo rutino.

  • Izogibajte se sladkarijam pred obrokom. Poskrbite, da otrok za malico zaužije sadje ali jogurt, vendar najmanj eno uro pred obrokom. S tem boste spodbudili njegov apetit. Če bo otrok prišel lačen za mizo je večja verjetnost, da bo pojedel kosilo.

  • Če otrok zavrača hrano na krožniku, mu dajte jasno vedeti, da če ne želi jesti, drugega ne dobi. Ne ponujajte mu alternativ, saj bo drugače vedno vedel da obstaja »zasilni izhod«.

  • Ne silite otroka, da poje do konca. Ko je otrok sit, to sprejmite in mu povejte, da lahko gre od mize.

  • Omilite okuse. Pri začimbah pazite na zmernost, saj lahko premočni okusi otroka hitro odvrnejo.

  • Potrudite se, da otrok poskusi vsaj grižljaj jedi. Če mu ne bo všeč, ga ne silite, da poje do konca, saj bo tako jed dobila negativen prizvok in je naslednjič ne bo želel poskusiti.

  • Ne pokažite otroku, da ste vznemirjeni ker ni pojedel. Tako bo pridobil vašo pozornost, kar je dostikrat njihov cilj in bo naslednjič spet poskusil.

  • Vztrajajte! Otroci se morajo na nove okuse privaditi. Dajte mu priložnost in mu jed ponudite še kdaj. Če jo po desetih poskusih zavrne, jo lahko res začasno črtate z jedilnika.

  • Če imate za otroka pripravljeno sladico poskrbite, da najprej poje glavno jed. Če je ne želi, mu povejte da sladice danes ne dobi in pri tem vztrajajte.


Tudi, če vse to upoštevaš ni nujno da bo otrok sprejel nove okuse, nova živila. Treba je biti potrpežljiv in otroka ne silit, ker običajno to privede do se večjega upora, lahko pa ima posledice in slabši odnos do hrane tudi kasneje v življenju.


Spodaj najdeš seznam izdelkov, ki jih 1-letniki obožujejo.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.