Nauči se pravilnega dihanja

Nauči se pravilnega dihanja

Meni je tale misel spremenila življenje: " Plitko dihanje je plitko življenje ".

Dihanje je most med umom in telesom. Je pa seveda vitalna funkcija, brez katere ni življenja. Z dihom, prejmemo prano, življenjsko energijo. Saj telo oskrbuje s kisikom, ki je pomembno za njegovo delovanje. Poleg tega, umirjen in globok dih deluje sproščujoče in umiri um. Če ne znamo umiriti diha, smo lahko večina časa v stresnem počutju. Pravilen trebušni dih masira notranje organe, vpliva na cirkulacijo, zmanjša krvni pritisk in upočasni srčni utrip.

Večina ljudi diha nepravilno! Pri vdihu potegnejo trebuh navznoter, pri izdihu pa dajo trebuh ven. Preverite ali ste med njimi tudi vi. Položite dlani na trebuh in vdihnite. Se trebuh napolni z zrakom, pri vdihu? Pomembno je, da se naučimo dihati pravilno!

Praktična vaja - tridelno dihanje 

To vajo lahko izvajate sede ali leže. Ves čas dihamo skozi nos.

1. Položite dlani na trebuh. Zavestno vdihnite v trebuh, tako da se dviguje navzgor. Štejte do 4 ( 1,2,3,4 ). Izdihnite do 4, tako da popek povlecite rahlo navznoter. 8 ponovitev.

2. Položite dlani na rebra. Zavestno vdihnite v ta predel, da se dviguje navzgor. Štejte do 4. Izdihnite do 4, tako, da se ta predel spušča. 8 ponovitev.

3. Položite dlani na prsni koš. Zavestno vdihnite v prsni koš, da se dviguje navzgor. Štejte do 4. Izdihnite do 4, tako, da se ta predel spušča. 8 ponovitev.

Sedaj vse povežite v polni dih. Vdihnite v trebuh, nadaljujte tekoče do reber in navzgor do prsnega koša. 

4. Sledi izdih od zgoraj navzdol. Spustite prsni del, medrebrni del in vse do trebuha, ki se spušča navznoter. Naredite 16 ponovitev. Nato postopoma podaljšujte izdihe do 8.

Ponavljajte to vajo vsak dan, da boste ozavestili pravilen dih tudi čez dan. Zapomnite si, da je vaš dih učinkovito orodje in lahko upravljate z vašim počutjem. To je tudi odličen pripomoček za sproščanje. In nadaljevanje v meditacijo. Privoščimo si lastno oazo miru in tišine. Sedimo s pokončno hrbtenico. Opazujemo dih in dovolimo, da se naš um počasi umiri. 

Pa srečno :)

Avtor: Simona Vrhovec iz e-knjižice Vitalna in srečna z Mokini yogo

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.