Čemaž – zdravilo gozda

Čemaž – zdravilo gozda

V spomladanskem času se sliši veliko govora o gozdnem česnu, oz. čemažu. Čemaž je zelo priljubljen med poznavalci rastlin gozda, saj uporaben tako v kulinariki kot zdravilna zel. Čemaž je podobno kot česen naravni antibiotik. Uporablja se ga za odpravljanje oz. preprečevanje številnih težav.

Čemaž izvira iz vlažnih listnatih gozdov. V zgodovini je imel velik pomen do 16. stoletja, nato je njegova uporaba usahnila. Uporabljen je bil predvsem kot zdravilno zelišče, dandanes pa je našel svojo posebno mesto v kulinariki.

Pozitivni učinki čemaža na telo

Čemaž je odličen vir mangana, kalija, cinka, vitamina B in vitamina C. Kolikšna je količina mineralov in vitaminov v čemažu, je odvisno od letnega časa. Pri nas je čemaž najboljši v obdobju od marca do maja. Kasneje čemaž pobledi in izgubi bogato sestavo listov, saj potrebuje minerale in vitamine za tvorbo cvetov.

  • Čemaž deluje pozitivno na prebavne procese. Pomaga pri urejanju prebave, saj spodbuja delovanje jeter in žolčnika. S tem naše telo proizvaja več prebavnih sokov, ki pomagajo pri razgradnji hrane.
  • Prav tako kot česen je čemaž naravni antibiotik, saj pomaga telesu v boju z bakterijam in virusi ter antimikotik - deluje proti-glivično.
  • Čemaž je odličen v tem spomladanskem času, ko nas daje utrujenost, saj nam dviga energijo in dodaja nov elan.
  • Čemaž je priporočljiv pri cirkulacijskih motnjah krvi. Pripomore k zniževanju holesterola in tako ureja krvni tlak.
  • Pripravek iz čemaža pomaga iz telesa odvesti odvečno vodo.
  • Čemaž deluje na telo deluje očiščevalno. Pozitivno deluje na sečila, dihala, kri in kožo.
  • Čemaž je priporočljiv tudi za astmatike in vse tiste, ki imajo težave z dihali in boleznimi povezanimi z njimi.
  • Čemaž na telo deluje blagodejno - uravnava živčni sistem in relaksira mišice.

Čemaž v kulinariki

Čemaž lahko v kuhinji uporabljate kot nadomestek česna. Služi bolj kot začimba in dodatek, kot pa samostojna jed. Uporabljate ga lahko skupaj z mesom, zelenjavo, ali pa ga dodate namazu. Čemaž vas bo presenetil s svojim okusom, hkrati pa bo na vaše telo deloval poživljajoče in zdravilno.

Recepti

Čemažev namaz

  • 100g svežih čemaževih listov
  • 1 dl oljčnega olja
  • 30 g soli

Na drobno sesekljamo čemaževe liste, jih damo v stekleni kozarec, dodamo olje in sol ter nepredušno zapremo. Ta pripravek je pripravljen za uporabo kot namaz ali kot dodatek k jedem.

Čemažev pesto

  • 100 g permazana
  • 100 g pinjol
  • 300 g čemaževih listov
  • 1 dl olivnega olja
  • 1 ščep soli
  • 1 ščep popra

V ponvi prepražimo pinjole. Operemo čemaževe liste in jih skupaj s pinjolami in parmezanom postavimo v električni sekljalnik oz. multipraktik. Dodamo še 1 dl olivnega olja, sol in poper. Vse skupaj zmiksamo in čemažev pesto je pripravljen.

Čemažev pesto je odličen kot pripravljen namaz. Uporabite ga lahko tudi kot obogatitev ostalih jedi kot so testenine, omake, ribe in meso.

Čemaževa juha

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • 2 krompirčka
  • ½ litra vode ali jušne osnove
  • 200 g čemaževih listov
  • 3 žlice kisle smetane
  • sol
  • poper

Sesekljamo čebulo in na drobne koščke narežemo krompir. Popražimo v posodi. Dodamo ½ jušne osnove ali vode z jušno kocko. Dodamo čemaževe liste, sol in poper in vse skupaj kuhamo. Kuhamo toliko časa, da je krompir kuhan. V kolikor so vaši koščki krompirja dovolj drobni, bo juha hitro gotova. Ko je juha kuhana, dodamo kislo smetano in vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po okusu dodamo še druge začimbe. Jed je pripravljena za serviranje v krožnike.

Skutin namaz s čemažem

  • 250 g skute
  • 1 skodelica kisle smetane
  • 1 žlica olivnega ali bučnega olja (bučno olje pusti svojo značilno temno barvo in okus)
  • sok ½ limone
  • šop čemaža

Zmešamo skuto in kislo smetano, dodamo poljubno olje, iztisnjen sok polovice limone in sesekljan čemaž. Pri čemažu so užitni vsi deli rastline. Paziti pa moramo, da ne pretiravamo z uporabo čemaževih čebulic, saj so precej pikantne.

Uporaba čemaža v zdravstvene namene

Čemaž je pomemben pri čiščenju, oz. razstrupljanju telesa, zato ga veliko ljudi uživa v različnih pripravkih. Spodaj je navedenih nekaj receptov za zdravilne pripravke iz čemaža.

Sirup iz čemaževih čebulic

Čebulice čemaža poparimo z vročo vodo, pokrijemo s pokrovko in pustimo pol dneva pokrito. Raztopimo sladkor v citronski kislini s pomočjo segrevanja. V sirup dodamo popražene čebulčke. Sirup je pripravljen za uživanje.

Izvleček čemaževih listov z mlekom

Izvleček čemaža lahko naredimo tudi tako, da sveže nabrane liste namakamo v mleku vsaj 3 ure. Pripravek je pripravljen za uživanje.

Izvleček čemaževih listov z vinom

Za izvleček potrebujete napolniti polovico steklenice z narezanimi čemaževemi listi. Preostanek prostora v steklenici napolnite z vinom. Steklenico zaprite in jo postavite na toplo za obdobje treh tednov. Steklenico vsak dan malo pretresite. Po obdobju treh tednov, vsebino precedite. Izvleček je uporaben tri mesece.

Sok iz čemaža

Čemaževe liste damo v mešalnik. Dodamo vodo, da so listi preliti. Vsebino zmeljemo, nato pustimo pripravek eno uro na mirovanju, da čemaž spusti svoj sok in aromo.  Po počitku vse skupaj precedimo. Sok hranite zaprt v hladilniku. Uporabite ga v roku dveh tednov.

Čemaževo olje

Na drobno narežemo vse dele čemaža (čebulice, liste in cvetove). Čemaž prelijemo z olivnim oljem. Steklenico z vsebino pustimo na toplem 2-3 tedna. Čemaževo olje lahko uporabljamo za masažo.

Čemaževa tinktura

Čemaževe liste lahko skupaj s čebulicam narežemo in napolnimo steklenico. Vse skupaj prelijemo s 40% alkoholom. Steklenico čuvajte nepredušno zaprto na temnem mestu. Po preteklem času tinkturo precedite. Tinkturo lahko uporabljate skupaj s čajem ali vodo (10 kapljic) ali pa jo uporabite kot dodatek k masaži.

Pozor!!! Podobnost čemaža in drugih strupenih rastlin

Pri nabiranju čemaža je potrebna pozornost! Poznamo več rastlin, ki so zelo podobne čemažu. Te rastline so: šmarnica, jesenski podlesek, bela čemerika in kačja dresen. Zato je potrebna pozornost pri nabiranju. Vedno čemaž nabirajte posamezno, da se v šopu ne znajde še kakšna druga podobna rastlina. Čemaž je najlažje ločiti po močnem vonju česna. Prav tako ne pozabite, primerjati listov in cvetov rastlin. V kolikor pride do zastrupitve, takoj obiščite svojega zdravnika.

Čemaž je odličen za spomladansko čiščenje organizma. Če vam priprava izdelkov ne gre od rok, si lahko že pripravljeno tinkturo poiščete tudi v naši spletni trgovinici. Tako boste poskrbeli, da bo vaš organizem prečiščen in pripravljen na nove napore.

Napisala: Malinca

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.