7 zlatih pravil za uspešno peko z manj napora

7 zlatih pravil za uspešno peko z manj napora

Verjetno večkrat slišiš izrek, da je kuhanje umetnost, peka pa znanost.

To zagotovo drži vsaj z vidika potrebne natančnosti in doslednosti pri peki, npr. pri odmerjanju sestavin, izvajanju postopkov v pravilnem vrstnem redu, upoštevanju prave temperature, trdnosti  sestavin itd.   

Pri kuhanju vsaj jaz delam bolj po občutku. Dodam več npr. začimb ali manj masla, zelenjavo narežem drugače, kot pravi recept, zloženke sestavim po svoje in kakšno sestavino včasih tudi izpustim pa tovrstne spremembe večinoma bistveno ne vplivajo na jed.

Če pa pri peki uporabiš stopljeno maslo namesto mehkega ali dodaš preveč moke, če npr. testa ne ohladiš, če je temperatura v pečici previsoka ali prenizka, dobiš povsem drugačne rezultate od pričakovanih. 

In najhuje je to, da tega ne veš, dokler svoje pite ali biskvitnega testa ne vzameš ven iz pečice. 

Zato ti predlagam, da naslednjič pri peki upoštevaš mojih 7 zlatih pravil: 

1. pravilo: Dosledno upoštevaj napotke na receptu (vsaj ko ga delaš prvič). Upoštevaj tudi vse podrobnosti, saj je avtor recepta dobro vedel, zakaj ga je sestavil na ta način.  

2. pravilo: Preden se lotiš priprav, recept natančno preberi v celoti. Tako si lahko v mislih sestaviš vrstni red priprave, da si bodo tvoji postopki logično sledili. Tako se ti ne bo zgodilo, da šele sredi dela med različnimi postopki ugotoviš, da si kaj pozabil oziroma pozabila (npr. pravočasno vzeti maslo iz hladilnika ali namočiti oreščke ipd.).  

3. pravilo: Za peko je zelo pomembna prava temperatura sestavin. Od nje je odvisno, kako lahko maso razžvrkljaš, zgneteš, stepeš, kolikšen volumen dobiš in kakšno testo.  

Za veliko sladic mora biti npr. maslo mehko, t.i. sobne temperature. Takšno maslo je na otip še malo hladno in če nanj pritisneš s prstom, se bo vdalo, vendar tvoj prst ne bo prišel do dna, prav tako pa tudi ne bo zdrsnil po robu. 

In kako to dosežeš? Vzemi ga iz hladilnika 1 uro pred začetkom peke. Če nimaš toliko časa, ga nareži na kose. Tako se bo hitreje segrelo na sobno temperaturo.  

4. pravilo: S peko oz. izdelavo testa začni šele, ko imaš na pultu pripravljene vse sestavine. Tako bo možnosti za napake manj. 

5. pravilo: Vzemi si čas in sestavine natančno odmeri. Natančne količine in ustrezna razmerja med sestavinami so resnično pomembni, saj že manjša odstopanja lahko pomenijo katastrofo. 

6. pravilo: Previdnost ne bo odveč tudi pri nadomeščanju sestavin, npr. mletega sladkorja ali masla. Temu se raje izogni vsaj dokler ne preveriš, kako nadomestne sestavine učinkujejo.  

7. pravilo: Izberi kakovostni ročni mešalnik, ki ti bo zanesljivo pomagal uresničiti vse tvoje načrte pri peki. Mešalnik naj bo dovolj zmogljiv, da do z njim stepanje in gnetenje bolj kompaktno. 

Jaz že 3 leta uporabljam mešalnik znamke Braun nad katerim sem noro navdušena. 

Če želiš, da delo poteka s čim manj napora, izberi mešalnik, pri katerem je motor umeščen neposredno nad nastavkoma za stepanje ali gnetenje. Zaradi te postavitve je teža usmerjena v posodo in ne v vašo roko. 

V pomoč ti bo tudi to, če ima mešalnik več nastavitev hitrosti, ki jih izbereš glede na sestavine. Posebej praktično je, če ti za nastavitev hitrosti ni treba spustiti mešalnika in lahko to storiš kar s pritiskom palca na gumb. 

Nedrsljiv ročaj ergonomične oblike ti bo zagotovil stabilen in varen oprijem tudi pri visoki hitrosti, brezšiven dizajn brez zračnih rež pa ti bo omogočil hitro in preprosto čiščenje mešalnika.

Uspešno peko ti želim!

Avtor: Malinca Nastja

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.