Zaščita pred soncem iz domače shrambe

Zaščita pred soncem iz domače shrambe

Vroče poletne mesece mnogi izkoristimo za krajše ali daljše počitnice na morju, izlete, sprehode v naravi ali obisk gora. Zvest spremljevalec katerekoli poletne aktivnosti pa je - sonce! Da bi se izognili škodljivim vplivom, ki jih naši koži prinaša prekomerno izpostavljanje soncu, velja poskrbeti za njeno zaščito.

Nevarnosti prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom
Sonce oddaja tri vrste UV-žarkov, med njimi so UV-C, UV-B in UV-A žarki. Na našo kožo v največji meri učinkujejo UV-B žarki. Gre za žarke srednjih valovnih dolžin, ki prodirajo v zgornje plasti kože in povzročajo vnetja, alergije in sončne opekline.

Za kožo pa so škodljivi tudi dolgovalovni UV-A žarki. Ti žarki povzročajo prezgodnje staranje kože, sodelujejo pri poškodbah genetskega materiala in celo nastanku kožnega raka.

Varno sončenje
V izogib posledicam izpostavljanja sončnim žarkom je zelo pomembno, da upoštavmo nekaj splošnih napotkov za varno sončenje. Strokovnjaki svetujejo, da se je sončnim žarkom med 10. in 16. uro bolje izogniti. Preden se podamo na sonce, se zaščitimo s pokrivalom in sončnimi očali, pomembno pa je tudi, da spijemo dovolj vode, saj v nasprotnem primeru lahko dehidriramo.

Največ pozornosti pa je potrebno nameniti zaščiti kože. Na trgovskih policah je na voljo široka paleta različnih proizvodov, odločimo pa se lahko tudi za koži prijaznejše naravne izdelke. Ne glede na vrsto zaščite izdelek za zaščito pred soncem nanesemo na kožo 20 do 30 minut pred izpostavljanjem soncu. Pri tem velja posebno pozornost nameniti najbolj izpostavljenim delom telesa - nosu, ramenom, robovom ušes in nartom.

Naravni izdelki za zaščito pred soncem
Zaščito kože pred soncem nudijo številni naravni izdelki. Med njimi so avokadovo olje, sezamovo olje in olje jojobe, katerih zaščitni faktor se giblje okoli 4. Višji zaščitni faktor ima karitejevo maslo, pa tudi olje pšeničnih kalčkov in manj poznano olje malinovih pečk, katerega zaščitni faktor naj bi segal vse tja do 30.

Kaj pa po sončenju?
Tudi pri negi kože po sončenju si lahko pomagamo s pripravki iz domače shrambe. Vlago bo koži povrnil kar navadni jogurt, obnovila pa jo bodo tudi kakavovo maslo, olje goznih pečk, arganovo olje ali orehovo olje. Slednje si na preprost način lahko izdelate tudi sami - 12 še zelenih orehov narežete na kolobarje, jih prelijete z 2dcl olivnega olja in postavimo na sonce. Po treh tednih olje še precedite, nato pa je pripravljeno za uporabo.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Vanesa S.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.