Poznate prečiščeno maslo Ghee ...

Poznate prečiščeno maslo Ghee ...

V osrčju starodavnih tradicij se skriva izjemno sredstvo, znano tudi kot zlato maslo. Gre za prečiščeno maslo, ki se je prepletalo z zgodovino in kulturami in ki v sebi nosi več kot le okus in vonj. Izvor zlatega masla sega v starodavno Indijo, a njegova moč presega časovne meje. Gre za maslo, imenovano ghee, ki pa je veliko več kot le sestavina v kulinaričnih jedeh ali sredstvo za nego kože. Gre za eliksir, ki so ga cenili tako v preteklosti kot danes …

Zlato maslo, znano tudi kot ghee [gi], seže v globoko zgodovino. To prečiščeno maslo je danes znano po vsem svetu, in sicer kot kulinarična poslastica in tudi dragocena sestavina za osebno nego, ki prinaša številne zdravilne lastnosti.

Zaradi sposobnosti, da tako telesu kot koži podari zdravje in lepoto, ga imenujemo "darilo narave". Pridobljen iz skrbno izbranega masla in obdelan s starodavnimi tehnikami, ghee odseva skrivnostno povezavo med naravo in človekom, ki se razkriva skozi njegove številne blagodejne lastnosti.

Nastanek in korenine masla ghee …

Izvor gheeja sega v starodavno Indijo, kjer so po posebnem postopku segrevanja in precejanja pridobivali čisto maščobo. Z odstranitvijo vode, mlečnih beljakovin in trdnih snovi so ustvarili koncentrirano tekočino, bogato s hranili. 

Ghee se je hitro uveljavil v kulinariki različnih kultur, saj jedem doda poseben okus in aromo. Prav tako pa se je njegova uporaba razširila tudi na izdelke za osebno nego, saj je postalo očitno, da ghee prinaša številne koristi tudi za kožo.

V središču učinkovin tega zlatega masla sta esencialni maščobni kislini lavrinska in linolna kislina. Obstajajo študije, ki kažejo, da lahko ti dve maščobni kislini delujeta na povečanje odpornosti organizma, saj delujeta protivnetno, protibakterijsko in protiglivično, kar bo dobro vplivalo tako notranje kot zunanje, torej z nanosom na kožo.

Ghee vsebuje tudi masleno kislino biturat, ki naj bi imela pomembno vlogo pri zdravju prebave, saj je pokazala protivnetne učinke. Ker gre še vedno za maščobo, moramo vsekakor biti vseeno pozorni na količino, saj preveč maščobe prav tako ni dobro. Ob uživanju naj bo maščoba v manjši količini.

Ghee – naravni vlažilec in zaščitnik kože …

Edinstvena sposobnost, da vpija hranilne snovi iz rastlin, povečuje učinkovitost izdelkov za nego kože, kadar maslo ghee kombiniramo z zelišči. 

Maslo tudi globinsko navlaži in neguje kožo ter ustvari zaščitno pregrado, ki ohranja vlago in preprečuje njeno izgubo. Ghee se hitro vpije v kožo, ki jo hkrati naredi mehko in nahranjeno.

Bogastvo antioksidantov v maslu ghee ga postavlja v vlogo naravnega podpornika regeneracije kože. Vsebuje namreč vitamine A, D, E in K, ki vsak prispeva svoj delež k skrbi za zdravje in vitalnost kože. S tem ko vitamini in antioksidanti preprečujejo poškodbe zaradi prostih radikalov, zmanjšujejo staranje kože, povečujejo njeno prožnost in pospešujejo regeneracijo.

Uporabimo ga lahko takole:

1. Vlažilno sredstvo:
Ghee je odličen naravni vlažilec. Po čiščenju obraza na vlažno kožo nežno vmasiramo majhno količino gheeja, da bo pomagal zadržati vlago. Po tuširanju ga lahko vmasiramo tudi v celotno kožo telesa. Koža mehka in navlažena.

2. Balzam za ustnice:
Na ustnice nanesemo majhno količino gheeja, da ostanejo mehke in da preprečimo njihovo razpokanje. Njegove naravne mehčalne lastnosti lahko pomirijo suhe in razpokane ustnice.

3. Krema za podočnjake:
Pred spanjem pod oči nežno nanesite majhno količino masla. Njegove hranljive lastnosti lahko pomagajo zmanjšati videz drobnih gubic in ohranjajo področje pod očmi navlaženo.

4. Maska za lase:
Ghee lahko pomaga pri vlaženju in negovanju suhih in poškodovanih las.Segrejemo ghee in ga nanesemo na lase, pri čemer se osredotočimo na konice. Pred umivanjem pustimo delovati nekaj ur ali čez noč. Nato speremo in uživamo v lepih laseh.

5. Nega obnohtne kožice:
V obnohtno kožico vmasiramo majhno količino gheeja, da jo zmehčamo in spodbudimo zdravo rast nohtov.

6. Kot maslo za masažo:
Ghee se lahko uporablja kot masažno sredstvo za telo. Preden ga vmasiramo v kožo, ga rahlo segrejmo, da sprostimo mišice in spodbudimo krvni obtok. Po želji dodamo kapljico poljubnega bio eteričnega olja za masažo.

7. Odstranjevalec ličil: 
Nežno vmasirajmo majhno količino gheeja na obraz, da odstranimo ličila. Obrišemo ga z mehko krpo ali bombažno blazinico, nato pa obraz očistimo kot običajno.

8. Krema za stopala:
Pred spanjem namažemo stopala z maslom, še zlasti na hrapave predele. Nato obujemo nogavice, da ghee lažje prodre v kožo in jo čez noč zmehča.

Vsekakor pa ne smemo pozabiti na kulinariko

Vsestranskost in intenziven okus postavljata maslo ghee med priljubljene sestavine povsod po svetu … 

Lahko bi rekli, da je ghee posebna oblika močno prečiščenega masla, ki ne vsebuje vode in tudi ne mlečnih beljakovin. A strogo gledano, ghee in prečiščeno maslo nista čisto enaka. Ghee je prečiščeno maslo, ki je bilo s posebnim postopkom prečiščeno do točke, ko lahko govorimo o izjemni čistosti. 

Naredimo ga tako, da nesoljeno maslo kuhamo, da se na ta način iz njega odstrani prav vsa vlaga. Za 3 dl zlatega masla potrebujemo vsaj 500 g nesoljenega masla, ki se kuha vsaj 20 minut med kuhanjem občanso premešamo (da je končano vemo tako, da se na površini že drugič začne delati pena).

Med kuhanjem mlečne beljakovine karamelizirajo in v maslu ostanejo v obliki zlatorjavih usedlin, ki jih nato precedimo skozi gazo ali cedilo, da ostane samo zlato maslo. Okus, ki se pri tem ustvari, je nekoliko oreščkast, kar je dodatna odlika zlatega ghee masla.

Kot posledica tega postopka prečiščevanja je ghee maslo brez kazeina in laktoze ...

To pomeni, da je tako maslo primerno tudi za ljudmi z intolerancami in občutljivostmi na mlečne izdelke. Tudi tisti, ki imajo po uživanju mlečnih izdelkov težave s kožo v obliki aken in izpuščajev, pogosto ugotavljajo, da ghee maslo dobro prenašajo.

Ghee je idealen za cvrtje, saj ima zelo visoko dimno točko, hkrati pa dodaja globino in bogastvo okusa različnim jedem. Z uporabo se lahko torej izognemo škodljivemu učinku olj za cvrtje, ki nimajo tako visoke dimne točke, kar pomeni, da se pri visoki temperaturi spremenijo v zdravju škodljivo snov.

Ghee lahko uporabimo povsod tam, kjer bi drugače običajno maslo – z njim lahko pečemo jajca, palačinke, pražimo zelenjavo, ocvremo sir in druga živila.

Zdravje v zlatih kapljicah

Kot pri vsaki stvari je treba biti pri uživanju zlatega masla pozoren na količino pri zaužitju, a seznam vplivov na zdravje, ki naj bi jih imelo maslo ghee, je res dolg.

Pozitivno naj bi vplivalo na uravnavanje hormonov in pomagalo razrešiti težave s PMS-om, dober vpliv naj bi kazalo v povezavi z zdravjem prebavil in težavami z ulceroznim kolitisom in podobnimi bolezenskimi stanji. 

Zaradi vsebnosti vitamina K, naj bi delovalo pozitivno na zdravje kosti, nanos na kožo pa je odličen za vse, ki se borijo s suho in razpokano kožo, ekcemi in dermatitisi. 

Zlato maslo ghee je torej resnično darilo narave za zdravje, lepoto in okusno pripravo hrane, saj prehaja iz generacije v generacijo, s stoletji rabe in izkušenj pa se je uveljavilo kot eno najdragocenejših naravnih sredstev za dobro počutje …

Vredno ga je torej preizkusiti tudi v domači kuhinji ali pa pri pripravi svoje domače kozmetike.