Nahranite svoje lase s pravo hrano!

Nahranite svoje lase s pravo hrano!

Skrivnost krepkih, gostih, svetlečih las se ne skriva v (pre)dragih kozmetičnih preparatih, ki vabijo s polic drogerij ter obljubljajo čudeže. Tudi v elitnih frizerskih salonih vam ne bodo mogli pomagati, če svojim lasem ne boste ponudili hranilnih snovi, ki jih res potrebujejo. Vse se namreč začne pri tem, kaj jeste.

Beljakovine

Beljakovine so pomembni gradniki življenja, ki spodbijajo rast ter regeneracijo celic - tudi lasnih. Poskrbite, da boste v telo na dan vnesli dovolj teh snovi, ki so kritičnega pomena za zdrave in sijoče lase. Pomanjkanje beljakovin namreč vodi do suhih, šibkih las, v ekstremnem pomanjkanju pa tudi do zastoja v rasti ter izgube las.

Kaj jesti? Piščanec, puran, ribe, mlečni proizvodi, jajca, grah, fižol, kvinoja, tofu, sejtan, čičerika, oreščki, ...

Železo

Lasni mešiček in korenina se hranita s “hrano”, ki jo prinaša kri. Če nam železa primanjkuje, postanemo anemični, pri tem pa pride tudi do nezadostne oskrbe las s hranilnimi snovmi. Vse skupaj vodi do prekomernega izpadanja las.

Kaj jesti? Rdeče meso, piščanec, ribe, leča, soja, čičerika, špinača, pesa, brokoli, zelena zelenjava, oreščki in žita.

Cink

Pomanjkanje cinka povzroča izgubo las in suho lasišče s prhljajem.

Kaj jesti? Meso, jajca, temna čokolada, rjavi riž, oreščki, oves, otrobi, ajda, ...

Vitamin C

Poskrbite tudi, da bo na jedilniku dovolj živil, bogatih z vitaminom C, saj le-ta pospešuje absorpcijo železa. Viitamin C pomaga tudi pri proizvodnji kolagena in krepi kapilare, ki dovajajo hranilne snovi v lase.

Kaj jesti? Kivi, citrusi, borovnice, brokoli, papaja, jagode, sladek krompir, ...

Biotin

Premalo biotina povzroča, da so lasje krhki, lahko pa vse skupaj vodi tudi do izpadanja.

Kaj jesti? Jajca so odličen vir biotina, poleg tega pa ga najdemo tudi v sojini moki, kvasu, polnozrnatih izdelkih, stročnicah, arašidih in lešnikih.

Vitamin A

Vitamin A je lasem potreben za tvorbo loja, oljnate substance, ki je nekakšen naravni regenerator za zdravo lasišče. Pomanjkanje loja se pokaže v suhem, srbečem lasišču in suhih laseh.

Kaj jesti? Rumena in oranžna zelenjava (korenje, buče, sladek krompir, …).

Omega-3 maščobne kisline

Poskrbijo za svilene lase, saj celice oskrbijo z olji, ki so nujno potrebna za to, da so lasišče ter lasje dobro navlaženi. Telo samo ne more proizvajati teh zdravih maščobnih kislin, zato jih moramo v telo nesti s prehrano ali nadomestki

Kaj jesti? Losos, slanik, sardine, postrvi, skuše, avokado, bučna semena, lanena semena, laneno olje, chia semena in orehi.

Ne pozabite tudi na pitje zadostnih količin vode!


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.