7 preverjenih domačih nasvetov za odpravo ječmena na očesu

7 preverjenih domačih nasvetov za odpravo ječmena na očesu

Ječmen je rdeča, vneta oteklina na robu veke, ki je podobna mozolju in nastane zaradi okužbe lasnih mešičkov, iz katerih rastejo trepalnice. Okužba lahko nastane zaradi bakterij, oteklino, ki se pojavi na očesu, pa spremlja srbečica, razdraženost oči, gnojni izcedek, solzenje ter občutek tujka v očesu. Vzrok za nastanek ječmena je lahko tudi drgnjenje vek, pomanjkljiva higiena, uporaba ličil preko navedenega roka in puljenje trepalnic. Če se okuži več mešičkov hkrati, se lahko pojavi več ječmenov.

Če ječmen ne izgine po 7 dneh …

Poznamo zunanji (hordeolum) in notranji ječmen (halacij). Zunanjega prepoznamo po rdečici in okrogli zadebelitvi, ki mine v približno sedmih dneh, ko poči. Trepalnica nato izpade in veka se pozdravi. Če pa se okužijo notranji kanali v veki, se razvije notranji ječmen, ki izzove resnejše simptome in močnejšo bolečino.

Sprva je zunanji in notranji ječmen težko razlikovati. To lahko storimo šele v primeru, kadar oteklina tudi po sedmih dneh ne preneha. Ta oblika ječmena lahko zahteva večmesečno zdravljenje, pogosto je potreben celo lažji operativni poseg, s katerim se predre kožo in iz ječmena iztisne gnoj.

7 preverjenih domačih nasvetov …

Če imaš pogoste težave z ječmeni, si lahko pomagaš z naslednjimi nasveti, ki ti bodo služili kot preventiva ter hkrati pomagali pri lajšanju obolelosti.

#1 Topli obkladki

Ker se ječmen ob toploti raje odpre in izprazni, si 3x dnevno pripravljaj tople obkladke. To storiš tako, da sterilno gazo ali bombažno brisačko prepojiš z vročo vodo in jo položiš na oči za 15 minut. Ob tem seveda paziš na to, da brisačka oz. gaza nista prevroči, da se ne opečeš. Prav tako pa vsakič uporabi novo, da preprečiš prenašanje bakterij.

Topli obkladki za oči delujejo tudi preventivno … za tiste, ki so nagnjeni k nastanku ječmena, je to vsekakor priporočljivo - po istem načinu kot zgoraj - početi 2x tedensko.

#2 Pitje lanenega olja

Pitje lanenega olja pomaga proti zamašitvi žlez – vzemi 1 žlico na dan ali pa ga dodaj v solato. Ne smeš ga prekuhati, saj bi toplota uničila zdravilne sestavine.

#3 Spiranje s fiziološko raztopino

Spiranje s fiziološko raztopino bo pomagalo obolelim očesom, saj na tak način spiramo neželene bakterije in ohranjamo oko čisto in navlaženo. Fiziološko raztopino lahko kupiš v lekarni (v tem primeru ti svetujem, da vzameš raztopino v ampulcah, ker na tak način lažje ohraniš njeno sterilnost).

Lahko pa se priprave fiziološke raztopine lotite doma – 1 čajno žličko kuhinjske soli raztopiš v velikem kozarcu vroče vode in z njo prepojiš sterilno gazo ter narediš obkladek.

#4 Domači pripravki

*Naredi pripravek iz 1 stroka česna, četrtine nastrganega ingverja ter žlice medu – sestavine zmešaj in vzemi vsak dan 1 žlico. Pripravek deluje protivnetno in pomaga pri hitrejšem zdravljenju.
* Nareži timijan in ga zavij v gazo. To namoči v vodo in položi na oko za 1 uro, 2x dnevno.
* Zavri vodo in vanjo dodaj kamilico. Ko se ohladi s pripravkom in sterilno gazo večkrat dnevno očisti oko. Pazi le, da pripravek dodobra odcediš, da delci kamilice ne zaidejo v oko.

#5 Pojačaj vnos vitamina A

Tudi sicer je pomembno, da se zdravo prehranjuješ in v telo vnašaš karseda veliko vitaminov in mineralov. Pri ječmenu pa je še toliko bolj pomembno, da pojačaš vnos A vitamina. Ta se nahaja v živilih kot so korenje, špinača, sladek krompir, jajčni rumenjak, maslo, ...

#6 Izogibaj se dražečim snovem in stvarem

Prepreči draženje očesa z dražečimi snovmi (dim, zakajen prostor, izpušni plini) in premočno svetlobo (TV, telefon, sonce). Prav tako se izogibaj suhim prostorom, ki lahko dodatno izsušijo oko.

#7 Dodaten poudarek na higieno

Naše oči se sicer z rednim solzenjem same čistijo, ampak če je vnos patogenih elementov iz okolice prevelik, to ni dovolj. Še posebej, če si mi z nespametnim ravnanjem v oko zanašamo viruse in bakterije.

Zato je zelo pomembno (še toliko bolj, ko se nam že pojavi ječmen), da higieni namenimo še dodatno pozornost. Prvo pravilo je, da se oči nikoli ne dotikamo z neumitimi rokami. Prav tako redno menjavamo brisačo, s katero si po negi obrišemo obraz. In kar je še toliko bolj pomembno pri ženskah … ličila si vedno nanašamo s čistim aplikatorjem oz. jih po pretečenem roku zavržemo.

S pomočjo teh nasvetov lahko poskrbiš tako za preventivno zdravljenje, kot tudi za lajšanje že obolelega očesa. Ko se ječmen že pojavi, pazi tudi, da si ne drgneš oči in s tem raznašaš bakterije iz obolelega območja še na druga mesta.

V primeru hitre rasti ječmena, krvavitve ali če po dveh tednih ni izboljšanja, se obrni na svojega osebnega zdravnika.

 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.