10 stvari, ki jih nisi vedela o kolagenu

10 stvari, ki jih nisi vedela o kolagenu

Čudežna snov, ki upočasnjuje staranje ali zgolj marketinški nateg?

Spodaj ti odgovarjam na 10 najbolj pogostih vprašanj, ki jih vsakodnevno dobim v zvezi s kolagenom. Kakšni so njegovi realni učinki na telo, ali res gladi gubice in ali lahko z njim celo shujšaš?

Preveri spodaj …

1. Kaj je kolagen in kako deluje?

Kolagen je beljakovina v telesu. A ni čisto navadna beljakovina, je namreč kot lepilo, ki drži celotno telo skupaj. Tvori vezivno tkivo skoraj vseh telesnih tkiv, vse od kosti pa do kože. Je torej pomemben gradnik telesa.

2. Kateri je najboljši vir kolagena?

Za to, da bi telo lahko izdelalo kolagen, potrebuje aminokisline lizin, prolin in glicin. Torej potrebuje vire hrane, kjer se te aminokisline nahajajo. Telesu lahko te aminokisline ponudimo v čisti obliki ali pa v obliki hrane, ki jih vsebuje. Če mu jih ponudimo v obliki živalskega kolagena, ga mora telo najprej razgraditi na aminokisline, iz katerih potem zgradi svoj lasten kolagen. V vsakem primeru mora telo svoj kolagen izdelati samo.

3. Katera hrana je bogata s kolagenom?

Čisti kolagen se pravzaprav nahaja v koži, kosteh, kitah, iz katerih lahko pripravimo želatino oz. skuhamo močne kolagenske juhe. Pripravimo lahko tudi žolco. A samo aminokisline iz kolagena ne pomenijo veliko, če telesu ne damo tudi drugih snovi, ki poskrbijo, da sama proizvodnja kolagena sploh lahko deluje. Uživati je treba hrano, bogato z vitaminom C in različnimi minerali.

4. Kakšne so prednosti jemanja kolagena?

Ker je kolagen gradnik telesa, lahko s pomočjo prehranskega dopolnila, ki poskrbi za več kolagena v telesu, poskrbimo za boljšo kakovost in strukturo kože, lepše lase, ki manj izpadajo, trše nohte, poskrbimo lahko tudi za boljšo gibljivost sklepov, trdne kosti, mišice, zdravje črevesja oz. črevesne sluznice, srca in ožilja.

5. Ali kolagen pomaga proti staranju/gubicam?

V otroštvu in mlajših letih, ko imamo dovolj kolagena, je koža napeta, navlažena in gladka. Nekje po 25. letu pa telo začne proizvajati vedno manj kolagena, kar pomeni, da se koža začne gubati. Če jemljemo dodatek, ki pomaga telesu do več kolagena, lahko ta proces močno upočasnimo in poskrbimo, da bo gubic manj, struktura in navlaženost kože pa boljša.

6. Ali jemanje kolagena/prehranskih dodatkov s kolagenom res deluje? 

Prehranski dodatki s kolagenom so večinoma pripravljeni iz živalskih ostankov, največkrat prašičjih, kravjih in ribjih. Najdemo jih v obliki čistega kolagena, v obliki želatine in v obliki hidroliziranega kolagena. Od teh naj bi bil najbolj učinkovit hidroliziran, ker telo iz njega najlažje pridobi aminokisline. Lahko pa telesu ponudimo aminokisline v čisti obliki in ga podpremo še z ostalimi snovmi, ki sodelujejo pri pospešenem izdelovanju lastnega kolagena. Na tak način deluje Kolagen UP - prvi naravni veganski dodatek, ki poskrbi za izdelavo telesu lastnega kolagena. 

7. Ali kolagen napne kožo?

Večja produkcija kolagena v telesu lahko vsekakor izboljša strukturo in videz kože, saj bodo kolagenske vezi v njej močnejše, bolj bo navlažena in lažje bo v sebi zadrževala vlago. Odlično je torej skrbeti za dovolj kolagena in primerno navlaženost, ko koža še ni povešena. Kasneje lahko povešenost omilimo. Če je težava upadanja kože na obrazu v šibkih mišicah, lahko poskrbimo za njihovo krepitev in izvajamo jogo obraza.

8. Ali je kolagen varen?

Pri prehranskih dodatkih iz kolagena je treba biti pozoren na sestavo. Živalski kolagen sam po sebi ni nevaren, a je to odvisno od načina pridobivanja in surovin. Če so bile živali vzgojene na način, ki ni ekološki in so zaužile različne hormone ter antibiotike, to vsekakor ni dobro. Prehranska dopolnila za izboljšanje okusa pogosto vsebujejo tudi različne sladkorje in sladila ter dodatke, ki lahko imajo na kožo celo negativen učinek. Pri dodatkih, kot je veganski Kolagen UP, ki s pomočjo aminokislin in rastlinskih izvlečkov skrbi za več kolagena v telesu, pa takih skrbi ni.

9. Ali kolagen pomaga zgostiti lase?

Dovolj kolagena lahko pospeši rast las in tudi rast novih las. Lasje so namreč sestavljeni iz keratina, ta pa iz aminokislin, ki sodelujejo tudi pri izdelavi kolagena. Telo tako tudi v tem primeru potrebuje aminokisline, ki so gradniki kolagena in ostalih tkiv. Kolagen sam pa naj bi lasne mešičke varoval pred prostimi radikali. Na ta način lahko lasje lepše in hitreje rastejo.

10. Ali kolagen redi oz. ali lahko z njim shujšamo?

Ne, načeloma uživanje dodatkov s kolagenom ne redi, razen, če bi uživali take, ki so polni sladkorja. Kolagen UP je popolnoma brez sladkorjev in brez okusa. Kar pa se tiče hujšanja … sam kolagen sicer ne pripomore k izgubi teže, bo pa tvoja koža zaradi večje vlažnosti in navlaženosti izgledala bolj napeta. To je še posebej dobra novica za tiste, ki se spopadate s celulitom, saj bo le-ta zaradi učinkov kolagena manj opazen.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.