10 najpogostejših napak pri pranju las in kako jih popraviti

10 najpogostejših napak pri pranju las in kako jih popraviti

Pranje las je ena najbolj samoumevnih stvari, ki jih počnemo celo življenje iz dneva v dan. Kljub temu pa marsikdo dela mnogo »prekrškov«, ki lahko na dolgi rok naše lase pustijo puste, lomljive in brez leska, naše lasišče pa občutljivo in nepredvidljivo.

Da boš tudi ti imela lase kot iz frizerskega salona, sem zate izbrskala 10 najpogostejših napak pri negi las, od katerih se raje čim prej poslovi…

1. Dnevno pranje 

Strokovnjaki pravijo, da je lase potrebno umivati maksimalno 2-3 krat tedensko. Naše lasišče namreč po vsakem umivanju potrebuje nekaj časa, da vzpostavi svoje normalno ravnovesje in začne proizvajati maščobo, ki dejansko skrbi za naše lase.

Bolj pogosto kot si pereš lase, večja je verjetnost, da bodo lasje izsušeni, »štrenasti« in brez pravega leska.

V kolikor se redno rekreiraš, se je težje držati teh smernic – a vseeno poskusi pranje s šamponom omejiti in si po treningu lase raje splakni le z vodo, da odstraniš pot, a ohraniš lasem nujna olja.

Če potrebuješ med posameznimi pranji občutek svežine las, uporabi suh šampon, ki si ga lahko izdelaš kar doma in se tako izogneš morebitnim škodljivim sestavinam v kupljenih suhih šamponih. Suh šampon bo vpil odvečno maščobo in za en dan premaknil potrebo po umivanju las.

RECEPT:

V posodico zmešaš 2 sestavini. Osnova je vedno koruzni škrob (gustin), potem pa glede na barvo svojih las primešaš še drugo sestavino. 

Rjavolaske → 100 % kakav v prahu

Temnolaske → mleta kava

Črnolaske → aktivno oglje

Rdečelaske → mleti cimet

Blondinke → lahko se uporabi pretežno koruzni škrob z dodano minimalno količino kakava.

Sestavine zmešaš v razmerju 1 proti 1 oz. ustrezno prilagodiš na svojo barvo las. 

Suh šampon je najlažje nanašati na lase z večjim čopičem za ličila.

2. Žgoča prha 

Priznam…ni ga boljšega občutka kot stati pod vročo prho, predvsem v hladnejših mesecih.

Žal pa to ne ustreza našim lasem in lasišču. Vroča prha namreč lahko poškoduje naše lase, saj odpre lasno povrhnjico, zaradi česar lasje izgubijo keratinske proteine in barvne molekule. 

Zato pri umivanju las raje uporabljaj mlačno vodo, ki bo poskrbela, da bodo lasje dlje časa ohranili svojo barvo in lesk.

3. Neumnosti s krtačenjem

Zelo velika napaka, ki jo ženske rade počnemo je, da si po umivanju las in preden začnemo s sušenjem, lase skrtačimo. S tem sicer ne bi bilo nič hudo narobe, če bi to počele na pravi (predvsem nežen) način.

Zelo pomembno je, da si lase razčešeš že pred umivanjem las – ko so lasje suhi, so bolj močni, zato pride do manj lomljenja. Po umivanju las pa si lase najprej dodobra osuši z brisačo, nato pa s česanjem začni pri konicah in se postopoma pomikaj proti vrhu las.

Če imaš ravne lase in si jih med sušenjem ne oblikuješ dodatno, lahko s krtačenjem počakaš celo do konca sušenja. 

4. Premočno masiranje lasišča

Šampon bo v vsakem primeru poskrbel, da se bo odvečna umazanija in maščoba, ki se namere na laseh, ustrezno raztopila in z vodo odstranila.Pogosto zmotno mislimo, da bomo z močnejšim drgnjenjem po lasišču, lažje odstranili umazanijo. Pa temu ni ravno tako. 

Če šampon močno vtiramo v lasišče, bomo s tem dosegli le, da bomo poškodovali našo povrhnjico, zaradi česar lahko pride do nepravilnega delovanja naših lojnic, srbenja lasišča in izpadanja las. 

Zato bodi pri masiranju nežna in namesto krožnih gibov uporabljaj vertikalne, da se čim bolj izogneš vozlanju las. 

5. Napačna izbira produktov in mesta za njihov nanos

Uporaba produktov na napačnih mestih lahko ima ravno nasprotni učinek kot bi ga želeli. 

Šampon je namenjen temu, da z njim odstranimo umazanijo, zato ga nanesemo od korenin po celotni dolžini las. 

Balzam je namenjen temu, da zadržuje vlago v laseh, zato ga je potrebno nanesti od sredine las do konic. 

Nekateri proizvajalci so začeli proizvajati tudi šampone za lasišča, ki učinkovito odstranijo umazanijo, obenem pa ne rušijo ravnovesja našega lasišča. Če ugotavljaš, da je tvoj trenutni šampon sicer super za tvoje lase, ampak ne ustreza tvojemu lasišču, lahko preizkusiš tudi to.

6. Nepravilno splakovanje

Si rada privoščiš hitro prho?

Tudi jaz…a to ne pomeni, da je potrebno hiteti tudi s splakovanjem las.

V prvem koraku splakovanja je priporočljivo lase močiti približno pol minute. To bo odstranilo odvečno umazanijo in pripravilo lase na čiščenje.

V drugem koraku - po nanosu šampona in/ali balzama – pa je ključno, da vse produkte temeljito spereš. Vsakršni ostanki proizvodov namreč lahko poskrbijo za draženje lasišča.

V tretjem koraku pa je dobro lase sprati še z mrzlo ali vsaj hladno vodo. To bo zatesnilo povrhnjico, hkrati pa lasem dalo poseben sijaj. 

7. Redno likanje ali kodranje las

Vse lepo in prav – vsakdo si tu in tam želi kakšne spremembe. A če so le – te prepogoste, je to recept za katastrofo. Običajno je tako, da si vedno želimo takšne lase, kot jih ima nekdo drug. Tiste z ravnimi, bi raje imele nakodrane in tiste s kodri, se redno mučijo z ravnanjem.

Naši lasje ne marajo vročine, saj previsoka temperatura poškoduje povrhnjico las in povzroči, da lasje postanejo suhi, lomljivi in razcepljeni, obenem pa to niti ni dobra popotnica za ohranjanje barve naših las. 

Ne glede na to ali si svoje lase kodraš ali ravnaš, to počni pri čim nižji temperaturi (ne višji od 170 °C) in si lase pred tem zaščiti s kakšnim balzamom za zaščito las pred vročino.

8. Preveč in prevelika količina produktov

Tone šampona las ne bodo bolje očistile. Prevelika količina lahko povzroči le nepotrebno kopičenje produkta in razdraženost povrhnjice – zato je pomembno, da uporabljaš primerno količino. 

Za kratke in tanke lase  je dovolj količina šampona v velikosti kovanca ter za 1 čajno žličko balzama. 

Za dolge in debelejše lase pa uporabimo toliko šampona, kot je debelina čopa, če ga tesno objamemo s prsti, balzama pa uporabimo v velikosti oreha. 

9. Pretirana navezanost na en (star) produkt

Še vedno uporabljaš produkt, ki si ga uporabljala v osnovni ali srednji šoli?

Velika verjetnost je, da ti isti produkt ne bo ustrezal celo življenje. 

Naše lasišče in lasje se namreč skozi naše življenje spreminjajo in so odvisni od mnogih dejavnikov:

  • barvanje las,
  • nosečnost, menopavza oz. vsa druga hormonska neravnovesja,
  • staranje. 

Bodi pozorna in zamenjaj svoj šampon, če ugotoviš, da so se tvoji lasje spremenili. Tako bodo dlje ostali lepi, negovani in zdravi.

10.  Brisačni turban 

Vezanje in zavijanje tvojih las v brisačo povzroča tenzijo, ki lahko vodi do lomljenja in izgube las. 

Priporočam ti, da svoje mokre lase raje popivnaš z mehko brisačo. Preden se lotiš sušenja s fenom, pa jih pusti vsaj 10 minut na zraku oz. če je možno se feniranja v celoti izogni.

Z upoštevanjem zgoraj naštetih nasvetov bodo tvoji lasje dlje časa zdravi, sijoči in nasploh lepši.

Avtor: Malinca Natalija

 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.