Zdravilni bezeg -  veliko več kot dišeča rastlina

Zdravilni bezeg - veliko več kot dišeča rastlina

BEZEG2Bezeg cveti meseca maja ter junija, zato ga ima veliko ljudi za pravega dišečega znanilca poletja. Tudi mene maj in junij vedno spomnita na vonj bezgovih cvetov, ki je prihajal iz oddaljenega kotička našega vrta, od tam, kjer je ponosno rastel bezeg. Takrat si vročih poletnih dnevov sploh nisem mogla predstavljati brez mrzle in osvežilne pijače, pripravljene iz bezgovega sirupa in mineralne vode. In to velja še danes.

Zadnje čase se je bezgov sirup spet zmagoslavno vrnil v naš vsakdan, ne samo zaradi osvežilno-sladkega okusa, temveč tudi zaradi številnih blagodejnih učinkov bezga na zdravje.

Neverjetne lastnosti zdravilne skrinjice kmečkih ljudi

Cvetove bezga so v ljudskem zdravilstvu in v lepotne namene uporabljale že naše prababice. Z njimi so izboljšale tudi okus jedi in pijač, izdelovale marmelade, sirupe, likerje, pa še kaj bi se našlo ... Uporaba bezga je bila tako zelo razširjena, da nosi tudi vzdevek »zdravilna skrinjica kmečkih ljudi«.

Vitamini, antioksidanti, eterična olje in še veliko več!

Cvetovi bezga so namreč pravo kraljestvo antioksidantov, tu lahko izpostavimo predvsem vitamin C, flavonoide (kvercetin, izokvercetin) in triterpene, ki dajejo pripravkom iz cvetov protivnetno, antibakterijsko ter protivirusno moč. Prav tako te sestavine preprečujejo prezgodnje staranje kože ter oksidativni stres. Med pomembnimi snovmi najdemo tudi omega 3- in omega-6 maščobne kisline, eterična olja ter seveda vitamine (poleg vitamina C še A ter vitamine B kompleksa), zaradi katerih se naš obrambni sistem lažje postavi po robu različnim boleznim (npr. gripi in prehladu, herpesu). Še bi lahko naštevali, saj je super učinkovin, skritih v cvetovih, res ogromno. Naj morda omenim še snov sambucin, po kateri je bezeg dobil svoje ime (latinsko Sambucus) in ki pospešuje izločanje znoja.

Sirup iz bezgovih cvetov: tekoče zdravilo, ki lajša marsikatero tegobo Zaradi vseh zgoraj naštetih učinkovin se lahko sirup iz bezgovih cvetov pohvali s top 7 blagodejnimi vplivi na naše zdravje ter dobro počutje:


  • krepi imunski sistem

  • čisti kri

  • blagodejno deluje na astmo, bronhitis, kašelj in prehlad

  • lajša simptome spomladanskih alergij

  • deluje kot diuretik, spodbuja delovanje ledvic in razstruplja

  • pospešuje potenje

  • lajša prebavne težave (driska ali zaprtost)

  • ENOSTAVEN RECEPT ZA PRIPRAVO ODLIČNEGA BEZGOVEGA SIRUPA

    Sestavine


    * 30 bezgovih cvetov

    * 3 litre vode

    * 3 kg eritritola (ali stevie)

    * 60 g citronske kisline

    * 3 na kolobarje narezane limone

    * po želji: sveža poprova meta, melisa

    Priprava: V večjem loncu zavremo vodo, dodamo sladkor ter citronsko kislino. Z mešanjem pospešimo raztapljanje sladkorja. Počakamo, da se mešanica nekoliko ohladi (ne sme biti vroča) ter dodamo meliso, meto. Ko se mešanica popolnoma ohladi, dodamo očiščene cvetove (brez mušic ;)) ter narezane limone. Pustimo stati 1 ali 2 dneva. Precedimo v steklenice in jih dobro zapremo. Hranimo v temnem in hladnem prostoru.

    PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.


    Komentarji (0)

    Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.