V čem je skrivnost slastnega javorjevega sirupa?

V čem je skrivnost slastnega javorjevega sirupa?

Izdelava vrhunskega javorjevega sirupa je umetnost, ki zahteva dolgoletno izpopolnjevanje proizvodnih veščin. O tem je napisanih veliko knjig in priročnikov. Tudi nekateri strokovnjaki s tega področja radi dajo kakšen nasvet. Pa vendar, izdelati javorjev sirup, ki ima tudi odličen okus ni nekaj, kar se da naučiti iz knjig. Podobno kot vino, se lahko javorjev sirup enake stopnje od proizvajalca do proizvajalca precej razlikuje. Na okus in kakovost javorjevega sirupa vpliva veliko dejavnikov. Zemljišče, podnebje, vremenske razmere v času nabiranja drevesnega soka ter genetika in zdravstveno stanje dreves so nekateri izmed pomembnejših vplivov, medtem ko ima največjo vlogo proizvajalec oziroma njegovo znanje in izkušnje.

Dober okus javorjevega sirupa se prične oblikovati že v samem drevesu.

Najbolj kakovosten drevesni sok bodo dala najbolj zdrava drevesa, zato morajo proizvajalci voditi evidenco, iz katerih dreves bodo spomladi črpali javorjev sok in koliko lukenj lahko zvrtajo vanje. Pomembno je, da se iz dreves ne izvleče prevelika količina soka, saj bi jih to oslabilo, sok pa bi bil v prihodnjih letih slabše kakovosti. Javorjev sok se podobno kot mleko hitro pokvari, zato ga je potrebno čim prej predelati v sirup. Dlje časa kot ga proizvajalec pusti stati v zbiralnikih, slabše kakovosti bo javorjev sirup. Nezadostna pazljivost pri proizvodnji javorjevega sirupa lahko privede do številnih napak, kot so zatohel, oljnat, kovinski, slankast ter grenak okus – okus, ki spominja na detergent ali okus po zažganem. Nekatere velike pakirnice mešajo manj kakovosten sirup s sirupom boljše kakovosti in tako dosežejo nižjo ceno, si olajšajo delo ter prihranijo veliko časa. Tudi takšen sirup ima številne zdravju koristne lastnosti vendar je veliko bolje, če lahko uživamo tudi v njegovem okusu, zato vrhunski proizvajalci javorjevega sirupa pazijo na vsako podrobnost in si prizadevajo izdelati sirup vrhunske kakovosti. Eden izmed njih je družinsko podjetje Ferme Vifranc iz mesteca Saint-Pamphile, ki se nahaja v kanadski provinci Quebec. pridobivanje javorjevega sirupa1

Na podlagi 80-letnih izkušenj je podjetje Ferme Vifranc skozi poskuse in napake razvilo vrsto javorjevih sirupov superiorne kakovosti in odličnega okusa. Zaradi želje, da bi takšen javorjev sirup nudili potrošnikom vsak dan, so v proizvodnji vzpostavili edinstven in strog sistem nadzora kakovosti, ki zagotavlja, da vsi njihovi izdelki izpolnjujejo izjemno visoke zahteve glede okusa in sladkosti. Javorjev sirup Ferme Vifranc je proizveden v skladu z ekološkimi standardi in ne vsebuje nobenih konzervansov, aditivov ali umetnih arom. Posebna skrb je namenjena tudi ohranjanju zdravja dreves, saj bodo le tako lahko še mnoge generacije uživale v prefinjenem okusu njihovega javorjevega sirupa.

Pri Ferme Vifranc pregledajo prav vsak sod javorjevega sirupa.

Zaradi vse večjega povpraševanja podjetje Ferme Vifranc tesno sodeluje tudi z drugimi proizvajalci ekološkega javorjevega sirupa, ki so vključeni v strog nadzor kakovosti. V podjetju Ferme Vifranc ničesar ne prepuščajo naključju, zato poskusijo prav vsak sod javorjevega sirupa, ki ga odkupijo od svojih kooperantov. V stekleničke polnijo le sirup, ki zadovoljuje njihove stroge kriterije. Podjetje Ferme Vifranc s svojimi partnerji stremi k nenehnim izboljšavam. To je le nekaj razlogov, zakaj se javorjev sirup Ferme Vifranc razlikuje od drugih blagovnih znamk in zakaj mu že več kot desetletje zaupajo in ostajajo zvesti trgovci in potrošniki z vsega sveta.

PRISPEVEK PRIPRAVIL: Nikola Kuljad


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.