Ustavite čas z močjo antioksidantov

Ustavite čas z močjo antioksidantov

1

UstaviteŽe star pregovor pravi, da jabolko na dan odžene zdravnika stran. Pa ste vedeli, zakaj?


Za svojo moč se jabolko lahko zahvali prav bogastvu antioksidantov, ki jih vsebuje. Antioksidanti so brez vsakega dvoma življenjskega pomena za vaše optimalno zdravje! In dobro počutje. Poleg tega imajo pomembno besedo tudi pri tem, kako hitro se boste starali.


Antiokstidanti namreč preprečujejo nastanek srčnih bolezni, rakavih obolenj, skrbijo za dobro odpornost telesa ter zdrav krvni pritisk, zmanjšujejo posledice stresa, poskrbijo za življenjsko energijo ter ohranjajo kožo gladko in mladostnega videza. So pravi superjunaki, kajne?


V čem je torej skrivnost antioksidantov? Kot rezultat normalnega metabolizma ter proizvodnje energije v telesu se tvorijo izredno reaktivni prosti radikali (molekule kisika, ki jim manjka elektron). Ti radikali so naraven biološki odgovor na različne “strupe” v okolju (cigaretni dim, sončna svetloba, kemikalije, radiacija, nekatera zdravila, …) , nastajajo pa npr. tudi med telesno vadbo ali ko v telesu potekajo vnetni procesi.

Prosti radikali pa so žal nekakšni “lovci na glave”, katerih glavni cilj je zapolniti manjkajočo praznino. Za svoje tarče si izberejo prav zdrave celice, jih agresivno napadejo ter jim odvzamejo elektron. Tako povzročijo večjo ali manjšo škodo - oksidativni stres, ki vodi do več kot 60 različnih, tudi zelo resnih zdravstvenih težav.


Antioksidanti so snovi, ki preprečujejo oksidativno škodo v telesu:

- Uničujejo proste radikale tako, da jim žrtvujejo svoj elektron.

- Popravljajo poškodovane molekule tako, da podarijo vodikov atom.

- Strupenim kovinam (živemu srebru, arzenu) preprečijo, da bi kemijsko reagirale ter tvorile proste radikale.

- Stimulirajo gene v telesu ter proizvodnjo antioksidantov v telesu.

- Se vežejo na DNA in jo tako zaščitijo pred napadi prostih radikalov.

- Odgovorni so tudi za samouničevanje rakavih celic.



Kako do antioksidantov? Nekatere antioksidante proizvaja človeško telo samo (z leti se ta sposobnost manjša), spet druge pa moramo v telo vnesti z ustreznimi živili ali prehranskimi dodatki. Uravnotežen režim prehranjevanja z nepredelanimi, organskimi živili, ki vsebujejo veliko antioksidantov, je najboljši način, da poskrbimo za svoje zdravje in vitalnost. Vitamin C, vitamin E, vitamin A, koencim Q10, flavonoidi, fenoli, resveratrol, likopen, lutein, minerali (selen, cink, baker, magnezij, železo, krom), … so le nekateri izmed številnih antioksidantov, katerih najboljši vir je prav rastlinska prehrana. Zato si le privoščite veliko sadja in zelenjave, še posebej jagodičevje (brusnice, borovnice, brusnice, acai jagode, goji jagode, …), citruse, kivi, jabolka, marelice, granatna jabolka, brokoli, špinačo, paradižnik, buče, korenje, krompir, kalčke, ...


Z antioksidanti so dobro založeni tudi oreščki, zeleni čaj, ribe, jajca, rdeče vino in tako naprej. Uvrstite jih na svoj jedilnik!


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.


Komentarji (1)

Dragica Smodiš

Naravno je zdravo.