Srečna in srčna začimba – spoznajte neverjetne koristi kurkume

Srečna in srčna začimba – spoznajte neverjetne koristi kurkume

Kurkuma je pri nas dobro poznana začimba iz vzhoda, ki je značilne rumene barve in ima specifičen okus in vonj. Ni pa dobro znano dejstvo, da je kurkuma v indijski tradicionalni medicini že več tisočletij ena glavnih zdravilnih zelišč in sestavina lepotnih izdelkov. Botanično je sorodna ingverju, prah rumene barve pa se pridobiva iz korena rastline, ki uspeva v gozdovih jugovzhodnih predelov Azije. Poleg tega, da je poznana kot samostojna začimba, je morda bolj poznana po tem, da je ena glavnih sestavin začimbne mešanice kari (curry) – predstavlja skoraj tretjino celotne mešanice, ki ji daje tudi tipično rumeno barvo. V zgodovini so jo poznali tudi pod imenom indijski žafran. Njena posebnost je, da ni topna v vodi, ampak le v maščobi ali alkoholu.

Najbolj poznani pozitivni učinki uživanja kurkume so:

  • blagodejno vpliva na zdravje srca in ožilja,
  • spodbuja proizvodnjo krvnih celic in vpliva na boljšo kakovost krvi,
  • deluje antiseptično (proti virusom in bakterijam),
  • pozitivno vpliva na telesno odpornost, saj jača imunski sistem,
  • izboljšuje funkcije živčevja – usklajuje procese, funkcije organov in delovanje mišic,
  • pomaga pri prebavljanju premastne hrane in skrbi za boljše zdravje jeter,
  • pozitivno učinkuje na respiratorni sistem in blaži vnetja zgornjih dihal,
  • pri alergijskih težavah izboljšuje odpornost in blaži simptome,
  • deluje kot antioksidant, ki veže proste radikale in zato zmanjšuje nastanek okužb in povečuje odpornost na izbruh bolezni,
  • uravnava naravno ravnovesje pri koži,
  • onemogoča shranjevanje in kopičenje odvečnih maščob v telesu.

Kurkuma za boljšo prebavo in zdrava jetra

Najpogosteje je na vzhodu kurkuma uporabljena v zdravilne namene kot pripomoček pri težavah s prebavo in zdravjem jeter. Njene učinkovine namreč pozitivno vplivajo na čiščenje krvi in prebavil. Najpomembnejša sestavina kurkume je imenovana kurkumin in deluje kot stimulans na jetra: sodeluje pri izločanju žolčnih sokov v žolčevodih, bilirubina in holesterola. Ker se s starostjo proizvodnja teh snovi zmanjšuje, se zmanjšuje tudi absorpcija hranil, vitaminov in mineralov, ki so topni v maščobah, zato kurkuma pozitivno vpliva na celotno telo. Deluje zaščitniško, saj pomaga jetrnim funkcijam pri izločanju strupov in kemikalij ter je učinkovita pri zdravljenju bolezni, kot je hepatitis. Poleg tega je zaradi antioksidativnih lastnosti odlična pri preprečevanju infekcij vseh vrst. To je pomembno predvsem v prebavnem traktu, skozi katerega v telo vnašamo hrano in druge škodljive snovi, da se pred njimi lahko zaščitimo.

Kurkuma kot dodatek k jedem

Okus kurkume spominja na mešanico ingverja in pomaranče – malce grenka, a tudi sladkasta ter rahlo pekoča. Poleg kurkumina vsebuje tudi rudnine kot sta mangan in železo, vitamin B6, mineral kalij in veliko vlaknin.

Uživanje kurkume naj dnevno ne presega eno čajno žličko dnevno, kar znese približno 3 grame na dan. Pri nas je kurkuma na voljo v obliki prahu, medtem ko se na vzhodi praviloma prodaja v obliki cele korenine. Odlično se poda k jedem kot so: perutninsko meso, ribe, sir, riž, začimbno maslo, omlete, itd. Ker je okusna za uživanje in ima številne blagodejne učinke na telo, je priljubljena in pogosto uporabljena v kulinariki. V primeru predoziranja (vnosa več kot 3 g dnevno), se lahko pojavijo alergijski simptomi, kot je srbečica. V tem primeru opustite uživanje kurkume ali jo zmanjšajte na minimum.

Raziskave kurkume kot zdravilne rastline

Številne raziskave dokazujejo, da ima kurkuma res veliko pozitivnih učinkov na telo. Najbolj raziskovana je njena antioksidativna lastnost, ki onemogoča prostim radikalom, da bi poškodovali celice DNK in povzročili vnetje. To lastnost pripisujejo sestavini kurkumin, ki proste radikale uniči in zaustavi širjenje po telesu. Raziskave potekajo tudi o učinkovanju na zaviranje rasti rakavih celic pri raku na dojkah, vpliv na Alzheimerjevo bolezen ter zdravljenje virusnega hepatitisa.

V ajurvedi jo zdravniki uporabljajo kot antiseptično sredstvo za razkuževanje odprtih ran in opeklin. Znanstveniki predvidevajo, da redno uživanje kurkume s hrano najverjetneje preprečuje škodljivo delovanje karcinogenov iz hrane. Še posebej pomembno vlogo ima kurkuma na prebavni trakt – uravnava presnovo in onemogoča vezavo prostih radikalov, zato tudi preprečuje poškodbe na sluznici prebavil kot so želodčni čiri in podobno. Zaradi dobrega učinka na prebavo, je priljubljena tudi kot shujševalni pripomoček, sploh pri ženskah, ki imajo sicer težave z zaprtostjo oz. počasnim delovanjem prebavnega trakta.

Zakaj je kurkuma srčna in srečna začimba?

Kurkuma je srčna začimba, ker blagodejno vpliva na zdravje srca in ožilja. Kurkumin namreč onemogoča oksidacijo holesterola, ki ustvarja obloge in poškodbe v stenah ožilja. Na tak način onemogoča nastanek in napredovanje bolezni kot je arterioskleroza, ki je smrtno nevarna. Vitamin B6 iz kurkume znižuje raven homocistina, zaradi katerega nastajajo poškodbe na ožilju. Kurkuma tako poskrbi za ožilje in srce in jo lahko imenujemo srčna začimba.

Srečna začimba pa je kurkuma zaradi običaja iz indijskega izročila: nevesto na predvečer njene poroke  njene sorodnice namažejo s pasto iz kurkume, saj to prinaša srečo. Da bi se obranila rumene obarvanosti kože, mora telo prej namazati z oljem, ki nato pomaga odstraniti pasto iz kože.

Na kakšen način se uporablja kurkumo v zdravilne namene?

  • V primeru poškodb kože (odrgnine, praske), posujte malo kurkume čez poškodovani del in jo čez nekaj minut sperite s hladno vodo. Deluje proti oteklini in bolečini.
  • Za globlje ali večje rane pripravite pasto iz 4 žlic moke, 2 čajnih žličk kurkume, pol žličke soli, 1 žličko olja in vode – pasto nanesite na povoj in povijte rano.
  • Če vas boli grlo, zaužijte 1 čajno žličko kurkume z vročim mlekom.
  • Mešanica sezamovega olja in kurkume blagodejno vpliva na težave z aknami in mozolji (tudi kot preventiva).
  • Za odpravljanje težav s srbečico užijte kurkumo prepraženo z rjavim sladkorjem.
  • Pri težavah s pekočo zgago, zaužijte kurkumo in sol (v razmerju 1:1) s par požirki tople vode.
  • Za prebavne težave pomaga jogurt z vmešano kurkumo (zaužijte ob težavah po obroku)
  • Za splošno boljše počutje se priporoča kurkumin čaj: 2 skodelici kokosovega mleka, žlička kurkume, pol žličke cimeta, žlička medu, četrt žličke ingverja, ščepec popra – vse skupaj postavite na ogenj in pogrejte do vretja. Zaužijte še vročega.

Uživanje kurkume ima številne pozitivne učinke na splošno počutje in zdravje, a se je ne priporoča v uporabo v večjih količinah nosečnicam ali ljudem, ki imajo težave s trombozo, saj zmanjšuje lepljivost trombocitov.

AVTOR: Malinca