Smoothie imuno boost

Smoothie imuno boost

Naš imunski sistem sestavljajo različne bele krvne celice, ki nastajajo v kostnem mozgu iz izvornih celic in so razpršene po celotnem telesu. Vsaka izmed teh celic ima svojo nalogo pri zaščiti našega telesa. Imunski sistem je sestavljen iz dveh kategorij. V prvi kategoriji se imunske celice spopadajo s težavami znotraj naših celic, v drugi kategoriji pa napadajo infekcije izven njih.

Verjetno nam je že vsem jasno, da nas imunski sistem varuje pred raznimi bakterijami, virusi in drugimi tujki. Zdrav imunski sistem torej prepozna, napade in uniči telesu tuje snovi. Zavedajmo se, da je to le ena izmed njegovih nalog in da na različne načine vpliva pravzaprav na vse sisteme v našem telesu, vse od živčnega sistema pa do hormonskega ravnovesja. Do težav pride takrat, ko nekateri drugi dejavniki začnejo vplivati na naše obrambne celice in jih omejijo pri varovanju našega telesa, zato nas slabše zaščitijo pred potencialnimi patogenimi mikroorganizmi. Poveča se dovzetnost organizma na infekcije. V določenih primerih, ko imunski sistem deluje pretirano, se zgodi, da ne prepozna telesu lastne celice in jih obravnava kot tujek. Začne jih nenehno napadati in posledično pride do okvar na tkivu oziroma organu. Pojavijo se avtoimunska oboljenja.

Dejavniki, ki negativno vplivajo na naš imunski sistem:
- nepravilno prehranjevanje
- stres
- obremenitev telesa s težkimi kovinami
- pesticidi, herbicidi, kemikalije
- hormonsko neravnovesje
- nezdrave življenske navade

K zdravemu imunskemu sistemu lahko veliko prispevamo sami. Največ koristi lahko naredimo, če ukrepamo preventivno. Torej, spremenimo slabe življenske navade in se začnimo zdravo prehranjevati in veliko gibati na svežem zraku. Izogibajmo se živilom, snovem in dejavnostim, ki so dodatna in nepotrebna obremenitev za naš imunski sistem.

Izogibajmo se: sladkorju, procesirani hrani, umetnim sladilom, hidrogeniziranim oljem, konzervansom, pesticidom, herbicidom, težkim kovinam, alkoholu. Vse te snovi so namreč zelo vnetne in dodatno slabijo imunski sistem.

Pri prehrani bodimo pozorni na zadosten vnos kvalitetnih beljakovin, zdravih maščob in ogljikovih hidratov. Poskrbimo za vitamine, minerale in antioksidante. Prehranjujmo se, če je le možno z ekološko in lokalno pridelano hrano.

Poskušajmo se v dobri meri izogibati stresu in dejavnostim, ki ga povzročajo.

Dejavniki, ki pozitivno vplivajo na imunski sitem:
- zdrava prehrana
- kvalitetna voda
- kvaliteten spanec
- gibanje
- sprostitev
- sonce in sveži zrak

Izbirajmo protivnetna živila, čaje in prehranske dodatke, ki bodo dali našemu imunskemu sistemu podporo. Prav tako se ukvarjajmo z dejavnostmi, ki nas bodo obvarovale pred stresom ter nas naučile spopadati se z njim.

Ko je naš imunski sistem oslabljen, priporočam tinkturo ameriškega slamnika, klorelo, vitamin C , kvaliteten vitamin D, ingverjev čaj. Vse to je boljše jemati že preventivno. Bodite le previdni z vnosom vitamina D. Ameriški slamnik jemljemo 14 dni.

Prilagam vam še recept za moj jutranji imunski mešanček. Za pripravo potrebujete 5 minut, zato prosim brez izgovorov. :)

Smoothie immuno boost:
- 100 g zamrznjenih gozdnih sadežev
- 1 avokado
- 2-3 žlice proteinov sirotke
- 1dl kokosovega mleka
- 1 žlička kurkume
- 1 ali pol žličke klorele
-  1-3g ingverja v prahu
- 20 kapljic tinkture ameriškega slamnika

Sestavine zmešamo z mešalnikom in jih z občutkom zaužijemo:) Telo nam bo hvaležno.
Zgoraj omenjene sestavine najdete na poličkah Malince :) Preverjeno, kakovostno in cenovno dostopno.

PRISPEVEK PRIPRAVIL: Boban Pauković, prehranski svetovalec
"Zdrav um, zdravo telo!"