S pegastim badljem razstrupimo jetra

S pegastim badljem razstrupimo jetra

Legenda pravi, da je devica Marija iskala miren kotiček, kjer bi lahko podojila svojega otroka. Zatočišče ji je ponudil osat, ki je doječo mater zaščitil z bodečimi listi, nanje pa je kanilo tudi nekaj kapljic mleka, zato imajo listi pegastega badlja oziroma Marijinega osata še danes bele lise. Pegasti badelj spada v družino nebinovk in zrase do 150 cm visoko, ponaša se s škrlatnimi cvetovi. Najbolje uspeva na sončnih in suhih kamnitih področjih, pa tudi ob poteh in na pašnikih. Omenjajo ga že srednjeveške knjige o zdravilnih zeliščih, že takrat so namreč vedeli, da blagodejno vpliva na delovanje jeter.

Zdravi in preprečuje bolezni jeter
Jetra so eden najpomembnejših organov, v njih se presnavljajo ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, poleg tega tvorijo žolč, ki je pomemben za prebavo, in pomagajo pri odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa, čemur pravimo tudi razstrupljanje. Vendar se moramo zavedati, da zdravilno učinkovino silimarin, ki zaščitno in zdravilno deluje na jetra, vsebujejo le semena pegastega badlja in ne celotna rastlina. Semena pegastega badlja spodbujajo izločanje žolča, poleg tega pa pomaga preprečevati in zdraviti celo vrsto jetrnih okvar, ki jih povzročajo različni strupi. Strupe lahko v telo vnašamo sami (denimo alkohol) ali pa gre za tkivne strupe, ki nastanejo kot posledica motenj v delovanju ali vnetij jeter. Pegasti badelj torej deluje kot antioksidant, jetra ščiti in obnavlja, pomaga pri normaliziranju previsoke količine jetrnih encimov, varuje pred boleznimi jeter itd. To vsestrastransko rastlino pa so v ljudskem zdravilstvu uporabljali tudi za celo vrsto drugih zdravstvenih težav.

Vsestranska zdravilna rastlina
Nekateri ljudski zdravilci so pegasti badelj uporabljali za odpravljanje glavobola in migrene, v ta namen so uporabljali tudi posušene cvetove in liste rastline, iz katerih so pripravili čaj. Pegasti badelj naj bi poleg tega omilil tudi simptome luskavice, lajšal hemoroide, pomagal pri težavah s krčnimi žilami, po novejših raziskavah naj bi preprečeval celo raka na prostati, poleg vsega naštetega pa tudi znižuje raven sladkorja v krvi in varuje pred kardiovaskularnimi boleznimi. Iz zmletih semen lahko napravimo poparek ali pa uživamo kar surova.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Lina Z.