Priljubljenost cimeta ima več vzrokov

Priljubljenost cimeta ima več vzrokov

cimet2Cimet iz ekološke pridelave ni le okusna začimba - je tudi naravno sredstvo za uravnavanje krvnega sladkorja in hujšanje. Že čajna žlička ali dve cimeta dnevno lahko opazno zniža raven sladkorja v krvi. Ker cimet upočasni praznjenje želodca, se raven krvnega sladkorja prav tako dvigne počasneje, kar pomeni, da smo siti dlje časa. Cimet je najbolj priljubljen v zimskih dneh, ko si ne predstavljamo piškotkov, kuhanega vina in svečk brez vonja cimeta. Cimet iz ekološke pridelave je vsestransko uporabna začimba. Poleg tega, da je izredno okusen je tudi učinkovito naravno sredstvo za uravnavanje krvnega sladkorja in začimba, ki pospešuje hujšanje.

Cimet je nepogrešljiva začimba v kuhinji
in se uporablja predvsem pri pripravi pijač in sladic. Poleg tega, da je omamnega vonja, je cimet tudi izredno zdravilen. Deluje namreč proti številnim mikrobom (glivice, bakterije in viruse), saj je močan antioksidant. Izvor drevesa cimetovca sega v daljno Šrilanko, od koder so ga križarji že pred stoletji prinesli v Evropo. Drugod je bil v uporabi že prej – omenjen je celo v svetem pismu in so ga uporabljali tudi Egipčani pri postopkih balzamiranja.

Cimet pomaga pri raznovrstnih zdravstvenih težavah Predvsem pozimi, ko številni ljudje podležejo različnih okužbam dihal, je cimet izredno priporočljiv za uporabo. Ker cimet v vročem napitku pospešuje znojenje, pripomore pri zniževanju telesne temperature in izločanju strupov iz telesa. Najboljša lastnost cimeta pa je ravno moč antioksidantov, ki se skrivajo v njem, saj pomagajo telesu, da se bori s prostimi radikali – prosti radikali pa so vse bolezenske klice, ki napadajo naše telo med okužbo. Cimet je dober tudi za preventivo, saj spodbuja delovanje obrambnih mehanizmov imunskega sistema, zato postanemo bolj odporni na nalezljive bolezni.

IMG_0424Najboljša lastnost cimeta pa je zagotovo pospešitev prekrvavljenosti telesa, kar je pozimi pogosta težava – ljudje se manj gibamo, ker je mrzlo in se celotna presnova upočasni zato smo večkrat zaspani, utrujeni in brezvoljni. Cimet znova požene kri po telesu in poskrbi za več energije in dobre volje.

Preprost recept za boleče grlo: v žlico medu primešajte pol žličke cimeta in pojejte. Postopek ponovite večkrat dnevno in vaše grlo bo en dva tri boljše! Povsem enako bo učinkovala žlica medu s cimetom kot farmacevtske pastile za boleče grlo. Tudi ljudje s prebavnimi težavami boste navdušeni nad cimetovim delovanjem – cimet namreč poživi prebavila in spodbudi prebavo, hkrati pa umirja krče, drisko, napihnjenost in vetrove.

Cimet je prava ženska skrivnost! V Aziji je cimet poznan kot zdravilo za ženske težave: pomirja maternico, zato blaži bolečine med menstruacijo in uravnava hude krvavitve. Poleg tega pozitivno vpliva tudi na beli tok, kandidazo in podobne nožnične okužbe, saj deluje protibakterijsko in protiglivično.

Z njim zdravijo tudi vnetje sečil. Če cimet nanesemo na kožo, deluje kot analgetik in blaži bolečine mišic in sklepov. Raztopino v vodi lahko uporabljamo pri razkuževanju ran in pikov mrčesa, blagodejno vpliva tudi na kožne okužbe. Ker cimet deluje kot pospeševalec prekrvavitve, je tudi pogosta sestavina izdelkov za odpravljanje celulita – ti delujejo na sistem, da povečajo prekrvavitev na kritičnih mestih in ob vadbi pomagajo odpraviti nezaželen videz pomarančne kože.

Ali ni neverjetno, kaj vse v sebi skriva omamna dišava iz Šrilanke? Zagotovo večine blagodejnih učinkov do sedaj še niste poznali in ste cimet uporabljali zgolj za odišavljanje kuhanega vina in jabolčnega zavitka, zdaj pa boste cimet zagotovo še kdaj uporabili tudi v kak drug namen.

Prispevek pripravila: Malinca Nastja


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.