Sladkanje s kokosovim sladkorjem bolj zdravo

Sladkanje s kokosovim sladkorjem bolj zdravo

kokosov-sladkor3Kokosov sladkor je v bistvu predhodnik rafiniranega belega sladkorja. Nekoč je bil najpogosteje uporabljano sladilo v azijskih državah. Postopek pridelave je kompleksen, traja celo več dni. Pridobiva se iz sladkega soka kokosovih cvetov, ki ga izkušeni kmetovalci skrbno lovijo v bambusove posode, segrevajo v vokih, dokler ne dobijo gost sirup temno rjave barve.

Med postopkom morajo paziti, da ne pride do fermentacije, ker bi sicer uničili izdelek. Pridelava kokosovega sladkorja je v večji meri postopek izparevanja vode, saj rastlinski sok kokosovih cvetov vsebuje več kot 80 % vode. Segrevanje se nadaljuje do te mere, da se pridobi sladkorna pasta. Če segrevanje ob neprestanem in enakomernem mešanju stopnjujemo, pasta začne kristalizirati.

Kokosov sladkor v granulirani obliki se po teksturi in okusu ne razlikuje mnogo od rjavega sladkorja, ima pa veliko več hranilnih lastnosti od njega. Je najbolj priljubljena in obenem najbolj razširjena oblika kokosovega sladila. Ta oblika je praktična tudi zaradi načina shranjevanja ter uporabe. Ima med drugim najdaljši rok uporabe, ker ima najnižji odstotek vlage.

Je sladkega karamelnega okusa in sploh ne spominja na okus kokosa. V kulinariki ga lahko uporabljamo enako kot običajni sladkor, vendar ga moramo kljub nižjemu glikemičnemu indeksu zmerno uporabljati.

kokosov-sladkor1Kokosov sladkor ima zelo nizek glikemični indeks

Ljudje s kroničnimi boleznimi kot so rak, težave z žolčem, hipoglikemijo, boleznimi srca, debelostjo so lahko razbremenjeni, kajti kokosov sladkor ima zelo nizek glikemični indeks, a je obenem prava bomba hranil, vitaminov, mineralov in aminokislin, je minimalno predelan ter brez konzervansov. Je bogat vir aminokislin. Enaka količina rjavega sladkorja vsebuje dvakrat manj železa, štirikrat manj magnezija in desetkrat manj cinka od kokosovega sladkorja. Minerale človeško telo ne more samo proizvajati, zato jih moramo nujno vnesti s prehrano. Pomembni so za razne telesne funkcije, kot so proizvodnja celic, duševni razvoj, rast mišične mase ter kosti, pravilno delovanje imunskega sistema. Enako so pomembni za absorpcijo vitaminov v telesu.

Kokosov sladkor vsebuje vitamine B1, B2, B3 in B6, tiamin, riboflavin, nikotinsko kislino, inozitol, itd. Slednji je pomemben pri zdravljenju sladkorne bolezni, pri paničnih napadih in zdravljenju depresivnih motenj.

Glikemični indeks kokosovega sladkorja je glede na več raziskav med 35 in 54 enot. Za lažje vrednotenje – rafinirani beli sladkor ter melasa imata glikemični indeks med 65 in 100.  Vrednost GI nam pove, kako hitro se živila v organizmu pretvorijo v glukozo – krvni sladkor. Zato je življenjsko pomembno uživati živila, ki imajo nizek GI, saj s tem preprečujemo razna bolezenska stanja, slabo počutje, prehiter občutek lakote, prekomerno razdražljivost in še kaj.

Kokosov sladkor je vsestransko uporaben

V indonezijski kulinariki domačini uporabljajo različne oblike kokosovega sladkorja, od tekočega ter strjenega sirupa, do kokosove paste in kokosovega sladkorja v kristalizirani obliki:


  • za vsakdanjo uporabo domačini mešajo strjeno obliko kokosovega sirupa z vodo, da dobijo redek sirup za sladkanje pijač in sladic;

  • kokosov sirup uporabljajo tudi kot namaz na kruhu;

  • vedno več tovarn čokolade svoje izdelke sladka z kokosovim sladkorjem;

  • v kokosovem sladkorju lahko povaljamo koščke svežega sadja ali pa ga potresemo po namazanem kosu kruha;

  • zelo dober je za sladkanje čaja, kave in drugih napitkov, v raznovrstnih pečenih ali presnih sladicah in za sladkanje namazov.

  • Prispevek pripravila: Malinca Nastja


    Komentarji (0)

    Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.