Neoluščeno proso: korist in dobre lastnosti

Neoluščeno proso: korist in dobre lastnosti

4

Proso izvira iz srednje Azije in je poznano kot »kitajsko žito«. Bilo je eno izmed prvih žit v Evropi, ki so ga pridelovali za potrebe prehrane ljudi. Vse do sredine prejšnjega stoletja je proso veljalo za hrano revežev, saj so se z njim pretežno prehranjevali kmetje. Konec 20. stoletja je pridelava prosa močno upadla, zdaj pa se ponovno pojavlja trend rasti pridelave, saj so pozitivne lastnosti in naravne učinkovine, ki jih vsebuje neoluščeno proso, zopet cenjene. Ker je proso moč vzgajati na ekološki oz. biodinamičen način, je neoluščeno proso bogat vir naravnih ogljikovih hidratov, beljakovin, rudninskih snovi in vitaminov.

Priprava prosa

V Sloveniji je najbolj prepoznavna jed iz prosa prosena kaša, ki se jo skuha na vodi ali na mleku. Da iz prosa pripravimo proseno kašo, je proso potrebno oluščiti, saj seme obdaja tanek ovoj iz maščob. Pri odstranjevanju luščin se proso segreje in lahko malo zagreni, zato ga je pred kuhanjem dobro preliti z vrelo vodo in odcediti, šele nato skuhati.

Proso je primerno tako za kuhanje, kot peko, čas kuhanja je le 15 minut. Najbolje se obnese, če ga kuhanega pustiš na toplem pokritega v posodi, tako bodo zrna lepo napeta, se ne bodo lepila in ne bodo preveč mehka. Za okus lahko kuhani proseni kaši dodaš malo masla in začimb ter ga postrežeš kot prikuho k mesu ali omakam.

V primeru, da želiš proso uporabiti za mletje v moko, zrnje posuši v pečici, dokler ni povsem suho. Na to ga lahko zmelješ v kavnem mlinčku in iz moke izdelaš želeno jed. Odlično proseno moko lahko seveda dobiš tudi že pripravljeno.

Zdravilni učinki prosa

Po hranilni vrednosti se proso najlažje primerja z rižem. Od riža se razlikuje po obliki in barvi semen, ki so bolj rumenkasta in okrogla, tudi okus je drugačen.

Ker neoluščeno proso ne vsebuje glutena, je njegova uporaba priporočljiva pri bolnikih s celiakijo. Za proso velja tudi, da uspešno dovaja toploto v človeško telo. Ta toplota je pomembna pri obrambi pred hudimi boleznimi, kot sta rak in skleroza in pogostimi modernimi težavami v obliki fobij, kompleksa manjvrednosti, prekomernega stresa in premajhne telesne aktivnosti.Po klasifikaciji iz starih priročnikov o uporabnosti in zdravilnosti rastlin pa proso spada med zdravilne rastline, ker pospešuje odvajanje vode in potenje ter je naravni antibiotik. Poleg tega zaustavlja razmnoževanje gnilobnih bakterij v črevesju in razstruplja telo. Ker proso v želodcu povzroča alkalno reakcijo, je primerno tudi za tiste, ki imajo bolj občutljiv želodec in težave s prebavo. Je edino žito, ki ne obremenjuje želodca in se lahko prebavi.

Neoluščeno proso vsebuje minerale fosforja, kalcija, magnezija, železa in kremena. Kremen ima poseben učinek na čutila in zaznavanje ter spodbuja budnost – vsebuje vse tisto, kar otrok nujno potrebuje pri odraščanju, zato je proso odlična hrana za male nadobudneže. Čutila, kot so vid, sluh, okus in voh z leti oslabijo, zato je proso odlična hrana tudi za starejše, ki želijo funkcije čutil čim dalj časa ohraniti v dobri kondiciji.

Slovensko neoluščeno proso iz mlina iz ekološke pridelave vsebuje približno 11 % beljakovin in je bogato z vitaminom B, kalcijem, železom, kalijem, fosforjem, magnezijem in cinkom. Proso je ena redkih rastlin, ki vsebuje silicijevo kislino v topni obliki, katero organizem lahko izkoristi. Ta koristi zobni sklenini, trdnosti nohtov in čvrstorsti las. Je edino žito, ki v želodcu povzroča alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno živilo tudi za občutljive želodce. Proso je naraven antibiotik. Vsaj en tedenski obrok, v katerem bo tudi proso, preprečuje razvoj gnilobnih bakterij, čisti črevesje in razstruplja telo. 

Neoluščeno proso in nega kože

Proso pa ni uporaben samo v naši kuhinji, ampak ga lahko uporabimo tudi za nego kože. Maska narejena iz prosene kaše povrne koži sijaj in napetost, ter uravna kislost kože.

Priprava: zmleto neoluščeno proso zmešaj z malo limoninega soka in žlico medu in nanesi na predele obraza in dekolteja. Pusti delovati 20 minut, nato masko odstrani. Presenetilo te bo, kako malo je potrebno za lepši sijaj in prožnost tvoje kože. Ne boj se poskusiti, saj ti prav zagotovo ne bo škodilo.

Ostale dobrote iz prosa ... 

Če si želiš na slasten način v svoje obroke vključiti več prosa, ti spodaj prilagamo nekaj odličnih receptov:

1. Prosena kaša z jabolki in skuto je odlična ideja za sladico, malico ali kot zdrav zajtrk. Primerna je tudi za diabetike.

2. Lepotni smoothie je enostaven, okusen, hranljiv. Lepotni mix in neoluščeno proso sta namreč super kombinacija proti krhkim nohtom, lomljivim in redkim lasem brez leska ter pri problemih s kožo.

3. Proseni narastek s skuto in kakiji je odlično pecivo, ki popestri seszono kakijev in s pomočjo prosa doda minerale in vitamine, ki jih potrebuje telo.

4. Kruh brez moke in glutena je dokaz, da lahko s pomočjo prosa pripravimo tudi zanimiv kruh, ki je primeren tudi za tiste, ki ne smejo uživati pšeničnih izdelkov in glutena.

5. Raffaelo brez slabe vesti je odlična sladica za ljubitelje raffaela, a pripravljen s pomočjo prosa.

6. Kokosova prosena kaša s hruškami je ravno tako za “obliznit prste”.


Komentarji (4)

Malinca

Pozdravljena Katja, neoluščenega prosa več ne bomo imeli v prodaji.

Katja Hauptman

Pozdravljeni. Ali se pri vam da naročiti tudi neoluščen proso?

Malinca

Ojla! Tukaj https://www.malinca.si/blog/?tag=neolusceno_proso si lahko pogledate nekaj receptov, ki vsebujejo neoluščeno proso.

Marica Janežič

Prvič sem kupila neoluščeno proso. Vedno oluščenega, pa me zanima, kako ga pripravljate. Želim vaše izkušnje. Hvala in lep dan še naprej.
Aciramka