Naravno v boj proti luskavici

Naravno v boj proti luskavici

1

Luskavica je kožno obolenje, ki povzroča rdeče, luščeče se in skorjaste kožne lise, pokrite s srebrnkastimi luskami. Je kronična in nenalezljiva vnetna bolezen, ki bolnikom ne predstavlja le fizične obremenitve telesa, saj koža srbi in povzroča občutke nelagodja – povzroča pa tudi psihološki stres, saj poškodovana koža pogosto močno vpliva na samozavest obolelih …

Luskavica je bolezen, ki je precej bolj pogosta, kot morda mislimo. Skoraj vsak izmed nas najbrž pozna koga, ki ima eno od oblik luskavice, če pa ne, pa bomo najbrž slej ko prej srečali koga, ki jo ima.

Zaradi te bolezni trpi kar 125 milijonov ljudi po vsem svetu, od teh pa jih ima poleg kožnih težav kar 30 % še psoriatični artritis, ki prizadene tudi sklepe in resnično okrni kakovost življenja bolnikov.

Bolezen se na koži kaže z značilnimi pordelimi žarišči na koži, ki se luščijo. Te lise se običajno pojavijo na komolcih, kolenih, lasišču in spodnjem delu hrbta, lahko pa se pojavijo kjer koli na telesu. V nekaterih hujših primerih lahko bolezen prizadene tudi celo telo. Ker je prizadeta koža na videz podobna luskam, je luskavica po njih dobila tudi svoje ime.

Nenalezljiva misteriozna bolezen …

Vsi bolniki z luskavico si v prvi vrsti želijo, da bi okolica vedela, da bolezen ni nalezljiva in da je čisto ozdraviti kdaj ne morejo.

Vzrok za bolezen ni dobro znan, povezan pa je z imunskim sistemom, svoje pa prispeva tudi genetika. Znanstveniki menijo, da je vzrok najverjetneje kombinacija genov in sprožilcev v okolju, vključno s stresom, nekaterimi zdravili in okužbami. Otroci bolnikov z luskavico imajo kar 10 % možnost, da tudi sami obolijo, bolezen pa se največkrat pojavi od 15 do 35 leta starosti.

Bolniki z luskavico imajo povečano tvorbo kožnih celic. Kožne celice običajno nastajajo in se zamenjajo vsake 3 do 4 tedne, pri luskavici pa ta proces traja le približno 3 do 7 dni. Zaradi kopičenja kožnih celic nastanejo lise, značilne za luskavico.

Čeprav proces ni popolnoma pojasnjen, naj bi bil povezan s težavami v delovanju imunskega sistema. Imunski sistem predstavlja obrambo telesa pred boleznimi in okužbami, vendar pri ljudeh z luskavico pomotoma napade zdrave kožne celice.

Pri vseh obolelih so značilna obdobja izboljšanja in nato spet poslabšanja, pravimo, da do bolezni prihaja v zagonih. Zdravljenje je lahko lokalno ali sistemsko s steroidnimi in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, pomaga pa tudi fototerapija.

Nenadni izbruhi in izboljšanja

Izboljšanje in tudi poslabšanje te bolezni se običajno zgodita nenadno. Včasih minejo meseci brez kakršnih koli znakov bolezni, nato pa ta kar naenkrat spet izbruhne. V raziskavah je bilo ugotovljeno, da nekateri dejavniki sprožajo luskavico, to so med drugim razne okužbe, zdravila, alkohol, velik dejavnik pa je tudi stres.

V izogib okužbam moramo vzdrževati zdrav imunski sistem, priporočljiva je kakovostna in uravnotežena prehrana, ki naj vsebuje veliko svežega sadja in zelenjave ter redna telesna dejavnost. Alkoholu se je najbolje v celoti izogniti, saj spodbuja vnetne faktorje v telesu, ki lahko sprožijo luskavico. Stres je lahko velik dejavnik in kdaj se mu je težko v celoti izogniti. Dobro pa je, da se ga zavedamo in naredimo čim več, da bi ga obvladali. K takim ukrepom sodijo reči, ki jih radi počnemo in nas sproščajo, lahko pa poskusimo tudi meditacijo, zavestno dihanje, šport, ustvarjanje …

Če si želimo proti stresu pomagati tudi s pomočjo prehranskih dopolnil, lahko veliko naredimo s kakovostnim B kompleksom.

Vitamini B imajo poleg tega, da vplivajo tudi na zdravje kože in sluznic, pomembno vlogo za psihološko in nevrološko delovanje.

Nekateri bolniki poročajo, da se stanje poslabša v zimskih mesecih, na kar lahko vpliva menjavanje temperature, ko je zunaj mraz, v notranjih prostorih pa toplo in suho. Za kožo lahko skrbimo tudi tako, da jo vedno po tuširanju namažemo z npr. jojobinim oljem in jo tako zaščitimo, kot resnično odlična pomoč v boju proti luskavici pa se je izkazalo konopljino olje.

Konopljino olje je polno omega 3 maščobnih kislin, te pa so znane po svojih protivnetnih učinkih. V ljudskem zdravilstvu velja tudi, da na luskavico zelo blagodejno deluje olje, ki ga pridobivajo iz brinovega lesa. Smolasto, temno in gosto olje je potrebno zmešati z enako količino kakšnega drugega, na primer že omenjenega jojobinega ali pa konopljinega olja, in ga nanesti na prizadeta mesta.

Ali sončenje res pomaga?

Eno izmed najbolj univerzalnih in uspešnih zdravil proti luskavici je sončna svetloba. 20-minutna izpostavljenost soncu na dan marsikomu pomaga, kar so pokazale tudi raziskave. Sončna svetloba zmanjšuje dejavnost tistih kožnih celic, ki proizvajajo citokine, torej snovi, ki aktivirajo vnetne procese v koži.

Vendar pa moramo vedeti, da je sončenje dvorezni meč in da še vedno veljajo smernice, ki pravijo, da se ne sončimo takrat, ko je sonce najmočnejše, in da vsekakor uporabljajmo kakovostno kremo z zaščitnim faktorjem, ki bo našo kožo zaščitila pred škodljivimi vplivi, tveganje za nastanek kožnega raka pa bo tako manjše. Fototerapija pod zdravniškim nadzorom je v tem primeru varnejša rešitev, saj lahko natančno določimo, katere žarke bomo uporabili za obsevanje in kako dolgo, da bo za bolnika varno.

Kako si še lahko pomagamo?

Obstajajo tudi številne študije, ki potrjujejo pozitivne učinke na luskavico, kot so: glinene maske, neemovo olje za mazanje ter uživanje kurkume in MSM-a z vitaminom C, ki je naravni vir žvepla. Ta pozitivno vpliva na kožo, najdemo pa ga v prehranskih dopolnilih, kakršno je Hair&nails Beauty

Znanstveniki so ugotovili, da tudi uživanje omega 3 maščobnih kislin lahko odlično pomaga vsaj omiliti težave, ki jih povzroča luskavica. 

Omega 3 pomagajo pri simptomih luskavice, saj zmanjšujejo vnetje. Ko vstopijo v krvni obtok, na telesne celice delujejo kot lubrikant. To ima lahko zdravilni učinek na celice, ki ga še posebej potrebujejo. To so možganske celice in celice, ki sestavljajo sklepe. Omega 3 lahko zmanjšajo tudi vnetje.

Kadar ima oseba luskavico, imunski sistem naroči kožnim celicam, da se nenormalno hitro obnavljajo. Nihče ne ve natančno, zakaj se to dogaja. Posledica tega so rdečica, vnetje in suhe, luskaste lise kože. Z uživanjem omega 3 maščob lahko ta vnetja postanejo bolj obvladljiva, nekaterim pa pomagajo, da luskavico prav dobro ukrotijo.

Viri omega maščobnih kislin so ribe, rakci in alge. Nekaj malega jih lahko dobimo tudi z uživanjem chia semen, lanenih semen, olivnega olja, a ta oblika omega 3 ni tako učinkovita kot tiste iz rib in alg. Ker večina teh živil ne zaužije v dovoljšnji meri, si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili.

Paziti pa moramo, da se odločimo za naravno obliko iz kontrolirane pridelave, ki bo telesu in zdravju prijazna oblika omega 3.

Nazadnje je treba še enkrat omeniti prehrano, v raziskavah je bilo namreč ugotovljeno, da nekaterim bolnikom pomaga uživanje čim bolj presne hrane. Morda je to povezano z večjim vnosom svežih hranil, ki se skrivajo v sadju in zelenjavi, ali pa v manj procesirani hrani. Vsekakor velja poskusiti v vsakdan vnesti čim več sveže zelenjave in sadja.

Komentarji (1)

simon grm

želim se jih