Zdravo hujšanje

Zdravo hujšanje

1

KAKO PRIDOBITI IN OHRANITI ZDRAVO POSTAVO? Premalo ljudi se še ne zaveda, da lahko zdravje, dobra postava in zadovoljstvo ob okusnih jedeh gredo z roko v roki. Če želimo pridobiti in ohraniti želeno postavo, ob tem pa izboljšati psihofizično počutje, hormonsko in vitaminsko-mineralno ravnotežje v telesu ter zdravje na splošno, moramo slediti trajnostnim in celovitim načelom 'zdravega sloga' življenja. Pri tem odpadejo različne diete, kratkotrajni procesi hujšanja, enolične prehranjevalne navade, stradanje in ozka izbira treningov. Za zagotavljanje celostnega in trajnostnega načina zdravega življenja, je potrebno opozoriti na nekatere največje zmote in predloge, ki vam bodo na začetku vaše poti pomagali:





1. Nesmiselne so diete, ki priporočajo samo majhno število vrst hrane. Če je prehrana enolična, je (razen v redkih primerih) nemogoče z eno vrsto izbranega živila dobiti vse potrebne makronutriente – beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. V kolikor pretiravamo z enim živilom, bo organizem v pomanjkanju ostalih prehranskih vrednosti, ki jih le-to ne nudi. Nekatere diete, ki jih pogosto najdemo v nestrokovnih revijah, priporočajo izključno sadje in zelenjavo. To pomeni, da bo naše telo načeloma bogato z veliko količino enostavnih sladkorjev (!), vlakninami in znatno količino vode ob relativno malo zaužitih kalorijah. Vendar takšna prehrana ne zagotavlja nobenih esencialnih aminokislin (beri: beljakovin), ki jih potrebujemo za ohranjanje mišične mase ali njeno izgradnjo. Prav tako je takšna hrana osiromašena kvalitetnih maščob, ki jih najdemo v nekaterih oljih in v morskih ter mesnih živilih.





2. Lahke in zdrave izdelke ni lahko prepoznati. Če boste testenine, kruh, moko in riž zamenjali s polnovrednimi oblikami, boste naredili neznaten vpliv na dvig krvnega sladkorja in uravnavanje ravni inzulina, kar si sicer želimo in je pozitivno. Vendar, pozitivni učinki ob tem ukrepu so minimalni. Za razliko od teorij iz preteklosti, danes strmimo k temu, da žitarice in izdelke, ki vsebujejo gluten, zmanjšamo. Poskusite raje pirine štručke s skuto, specite ajdin ali rženi kruh; če že, posegajte po rjavem rižu in nasploh strmite k minimalnemu vnosu škroba in ogljikovih hidratov v celoti. Mleko ni tako zdravo živilo, kot ga nekateri prikazujejo – problem je v krmi goveda, homogenizaciji trgovinskega mleka, dodatkih in denaturirani maščobah, ki se pojavljajo. Če že izbirate mleko v trgovinah, načeloma lahko izberete posneto, vendar vam raje priporočam minimalen vnos mleka – pa še to domačega, nehomogeniziranega. Čeprav je mastno, to ne predstavlja nekega problema, kot bomo videli v nadaljevanju. Kot tretje pa velja omeniti kup lahkih in zdravih izdelkov, ki to NISO – jogurti, prigrizki, sendviči in različne 'lahke' oblike drugih živil. Jogurti, predvsem sadni, vsebujejo veliko sladkorja, ki redi. Za primerjavo – povprečni sadni jogurt na trgovskih policah v pollitrski embalaži vsebuje za 10 vrečk kavnega sladkorja!? Kljub temu, da je 'lahki', saj vsebuje malo maščob, očitno to ni, mar ne?





3. Zmotno je prepričanje, da so maščobe glavni krivec za debelost. Maščobe so sicer najbolj kalorično sredstvo (1 g = 9 kcal), vendar so nujno potrebne in pogosto zaželene – veliko bolj kot ogljikovi hidrati (polnozrnati izdelki), ki so jih nekoč promovirali. Maščobe lahko v grobem razdelimo na nasičene, nenasičene in trans maščobe. Nasičene so tiste, ki jih najdemo v maslu, mesu in kokosovem olju. Čeprav so jih včasih odsvetovali, so danes njihovi pozitivni učinki neomajno potrjeni, zato so (v primernih količinah) zaželene. Neizpodbitno so že dolgo potrjeni učinki mono- in polinenasičenih maščobnih kislin, ki jih najdemo v oreščkih, ribah in nekaterih oljih. Nenasičene maščobe imajo številne učinke za organizem (preko 50 zdravniško potrjenih koristi s strani omega-3 in omega-6 maščob), zato jih lahko uživamo nekoliko več, vendar ne pozabimo na visoko kalorično vrednosti, ki je pomemben faktor, če želimo izgubiti težo. Glavni krivec za debelost so enostavni sladkorji in ogljikovi hidrati na splošno (z izjemo vlaknin). Problem je, da so enostavni sladkorji pogosto skriti v različnih živilih, ki sicer niso sladka oz. sladkorja 'ne' vsebujejo. Prav tako se moramo zavedati, da s testeninami, rižem, krompirjem in kruhom vnesemo velike količine ogljikovih hidratov – največjega krvnika debelosti. Za primerjavo – 150 g solidno skuhanih testenin vsebuje 12 kavnih vrečk sladkorja. Če uporabljamo polnozrnate, je ta sladkor nekoliko drugačen (kompleksni ogljikovi hidrati), kar minimalno, ampak ugodno vpliva na krvni sladkor in hormonsko ravnotežje, vendar je skupna količina zaužitega 'sladkorja' ostala enaka. Torej, zamenjajte krompir, riž, testenine in kruh z zelenjavo ter zdravimi nadomestki, ki sem jih omenil prej. Na poti, ki ste si jo izbrali, je seveda veliko zmot in teorij, ki pogosto ne držijo. Če bomo želeli trajno in celovito pristopiti k problemu izgube telesne mase oz. maščobe, je potrebno uvesti nekaj sprememb in predvsem spremeniti miselnost. V celotnem sklopu bomo težili k temu, da nezdrave oblike obrokov zamenjujemo za enako dobre, a bolj zdrave primere živil, ki pa bodo povrhu vsega okusni. Poleg tega se je potrebno držati nekaterih načel, ki jih bomo predstavljali v nadaljnjih prispevkih, saj je informacij in navodil na začetku vaše poti kar precej, ampak skupaj bomo zmogli.



Malincine izdelke primerne za hujšanje najdeš tukaj.



AVTOR: Mark BUDLER


Komentarji (1)

Tina

Strinjam se glede mleka. Mislim, da kravje mleko nima kaj iskati v človeški prehrani! Sem pa mnenja, da tudi ostala živila živalskega izvora ne koristijo našemu organizmu (Kitajska študija to lepo dokazuje). Prosila bi vas še za en nasvet - moj edini problem je čokolada. Ne morem se je odvaditi. sicer jem samo temno (nad 70% kakava), vendar ne morem nehati, ko jo začnem jesti. :( Kako bi se tega lahko rešila? pa še nekaj: navadila sem se na 5 obrokov in zato vedno hitreje postanem lačna. Strah me je, da se mi bodo nekoč z disciplino izgubljeni odvečni kilogrami vrnili.