Holesterol že dolgo nosi s sabo negativen prizvok, a brez njega ne bi mogli živeti

Holesterol že dolgo nosi s sabo negativen prizvok, a brez njega ne bi mogli živeti

olivno oljeHolesterol že dolgo nosi s sabo negativen prizvok, a se ne zavedamo, da brez njega ne bi mogli živeti. Namreč obstajata dve vrsti holesterola – dober HDL in slab LDL. Dober holesterol je sestavni del celičnih membran v našem telesu in nujen za nastanek hormonov, vitamina D in žolčnih kislin. Težave s povišanim holesterolom LDL nastanejo takrat, kadar se ga v našem telesu nakopiči preveč in nastanejo idealne možnosti za razvoj težkih bolezni kot je arterioskleroza - poapnenje žil. 

Del holesterola v telesu se tvori v jetrih, nekaj pa ga dobimo direktno iz zaužite hrane. Da se zagotovi nemoteno delovanje procesov v organizmu, holesterol potuje po krvi iz jeter do celic, kar pa ga je odveč, se izloči v črevo. Večji del holesterola se prenaša v lipoproteinih majhne gostote (LDL), manjši del pa v lipoproteinih visoke gostote (HDL) – ti vsebujejo več beljakovin in manj holesterola ter poskrbijo, da se slab LDL holesterol, ki se sicer nabira v krvnih žilah in tkivih, izloči iz organizma skozi žolč v črevo. Pomembno je torej, da se v organizmu vedno nahaja dovolj dobrega HDL holesterola, ki poskrbi za nižanje slabega LDL holesterola v krvi. 

Zakaj je visoka raven holesterola v krvi nevarna za vaše zdravje? 

Če je holesterola v krvi preveč, se lahko pojavijo maščobni strdki in obloge na žilah, ki povzročijo slabši pretok in možnost nastanka blokad, kar lahko vodi do hudih zdravstvenih težav in nastanka srčno-žilnih bolezni. Da bi holesterol imeli pod nadzorom, mora vaš jedilnik vsebovati čim bolj pestro prehrano, ki jo užijete v 3-5 obrokih dnevno. Zdrav zajtrk je osnovni in ključni obrok, zato je najpomembnejše, kaj zaužijete za svoj prvi obrok dneva. 

Holesterol v krvi se poviša, če uživate preveč nasičenih maščob, ki jih je največ v mesu in mesnih izdelkih ter mleku in mlečnih izdelkih. V živilih rastlinskega izvora je manj nasičenih maščob, zato so bolj priporočljive za nadzorovanje holesterola v krvi. 

Uravnotežena prehrana in dovolj gibanja sta tako kot pri vseh zdravstvenih težavah, koristna tudi pri nadzoru ravni holesterola v vašem telesu. Tukaj najbolj koristita iz vidika znižanja prekomerne telesne teže, ki ključno vpliva na znižanje holesterola v krvi. 

Kako si lahko sami pomagamo pri uravnavanju holesterola v krvi?mascoba 

Če ste pri obisku pri zdravniku dobili diagnozo povišane ravni holesterola v krvi, to še ne pomeni, da boste jutri zboleli za kakšno hudo boleznijo. To naj bo vaš opomin, da morate narediti spremembe v načinu prehranjevanja in gibanja, da boste postali bolj zdravi. Poleg zdrave prehrane in udejstvovanja s športom, lahko posežete tudi po naravnih pripomočkih in živilih, ki so se izkazale za učinkovite pri nižanju holesterola v krvi. Mednje spadajo: ajda (ajdova moka, ajdovi kosmiči,…), rž (ržena moka, rženi kosmiči,…), konoplja (olje, čaj, moka, semena), gorčična  in lanena semena in še mnoga druga živila iz ekološke pridelave. Ta živila so bogata z vlakninami, beljakovinami, antioksidanti in drugimi pomembnimi mikro-hranili, ki blagodejno vplivajo na celoten srčno-žilni sistem, hkrati pa pomagajo zniževati raven slabega LDL holesterola. 

Prispevek pripravila: Malinca Nastja


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.