5 zdravilnih lastnosti curryja

5 zdravilnih lastnosti curryja

Curry je začimba, ki izvira iz Indije. Poznamo več različnih vrst, od blagih pa do pekočih. Pravzaprav gre pri curryju za mešanico cele vrste začimb, med drugim kurkume, čilija, semen koriandra, črnega popra, sladke bazilike, kumine, curryjevih listov, gorčičnega semena, kardamoma, pa tudi nageljnovih žbic, muškatnega oreščka itd. Poleg tega, da daje jedem značilno aromo in okus, ima tudi celo vrsto zdravilnih učinkov.

Zmanjšuje vnetje
Kurkumo, glavno začimbo curryja, v Indiji kot sredstvo za lajšanje vnetij uporabljajo že stoletja. Kurkumin, eno izmed komponent kurkume, so preučevali na univerzi v Arizoni. Ugotovili so, da pomaga pri bolečih sklepih, poleg tega pa lajša in preprečuje vnetne spremembe pri revmatoidnem artritisu. Dokazali so, da je protivnetni učinek enak učinku ibuprofena.

Znižuje krvni tlak
Sladka bazilika, ki jo tudi najdemo v curryju, vpliva na koncentracijo proteinov v krvi. Poleg tega pomaga pri ožanju krvnih žil in omogoča lažji pretok krvi.

Pomoč pri nespečnosti
Značilnost kumine je, da ima sprostitvene učinke. Študije so pokazale, da eterično olje kumine deluje kot relaksant, poleg tega blagodejno vpliva tudi na prebavo.

Anemija
Kumina je zelo bogata z železom (66 mg / 100 g), zato je uživanje priporočljivo za tiste ljudi, ki dnevno v telo vnesejo premalo železa. Posledice anemije so lahko npr. utrujenost, anksioznost, prebavne motnje itd. Železo pomaga pri prenosu kisika do celic, pomanjkanje železa pa lahko povzroči slabokrvnost.

Antialergijske lastnosti
Koriander je močan antihistaminik, ki lajša simptome sezonskih alergij. Koriandrovo olje se lahko uporablja tudi za zmanjševanje alergijskih reakcij na rastline, pike žuželk, na hrano in druge snovi, ki povzročajo reakcije bodisi v primeru stika ali uživanja.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Lina Z.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.