Malincin intervju z Rolandom iz mlina Kolenko

Malincin intervju z Rolandom iz mlina Kolenko

Intervju z Rolandom Kolenko iz mlina Kolenko, ki za Malinco vsakih 14 dni sveže melje in pakira ekološko pridelano moko, kosmiče, kašo, ... 

Koliko ste stari in kaj ste po poklicu?
Star sem 44 let in po poklicu živilski tehnik.

Imata kaj otrok?
Ja imam hčerko Kajo. 

Vaše najljubše počitnice?
Vse tiste, ko sem lahko skupaj z vso družino.

Katera je vaša najljubša jed?
Polnjeni lignji na žaru :)

Katera je vaša najljubša knjiga? 
Paul Arden: Whatever you think think opposite. 

Kako se najraje sproščate?
Druženje in  treniranje z našimi psi, s čimer je povezan tudi šport s katerim se zadnjih deset let tudi aktivno ukvarjam – agility.

Od kod ideja za domač mlin? 
Z mlinarstvom se ukvarjamo že od leta 1938, ko je začel deda kot mlinar na reki Muri, pozneje je obrt prevzel oče in sedaj ga vodim jaz z družino. Leta 2006 smo prazno staro stavbo lesenega mlina opremili s stroji za luščenje, čiščenje, mletje in ga dali certificirat v ekološko predelovalni obrat. Bili smo prvi v Sloveniji, ki smo začeli s predelavo ekoloških žit. 

Sami tudi pridelujete žita?
Ne. Smo mlinarji in še vedno prepričani, da je mlinarstvo stroka zase. Čeprav si večina predstavlja, da je mletje enostavno, to ni. Pri tem ne gre le za dati žito v mlin in ga zmleti kot kavo, za tem stoji dosti več. Prav zato se ukvarjamo le z mletjem, kmetovanje oz. pridelavo žit pa prepustimo kmetom. 

Je bilo težko pridobiti ekološki certifikat?
Ker imamo povsem ločen mlin s sprejemom, skladiščem surovin, predelavo, skladiščem končnih izdelkov in paketirnico, posebnih težav pri pridobitvi certifikata nismo imeli, ustrezno je treba seveda voditi sledljivost s sistemom HACCP.

Imate v prihodnosti plan razvijati še kakšne nove produkte?
Seveda. Vedno znova našemu  asortimanu dodajamo nove izdelke, kot vsaka druga dejavnost se tudi mi prilagajamo trenutnim potrebam in željam potrošnikov, tako tudi v prihodnje načrtujemo nekatere nove izdelke.

Kateri izdelek je najbolj prodajan in zakaj mislite, da je temu tako?
Vsekakor so to pirine moke (polnozrnata, gladka/mehka), ovseni in pirini kosmiči ter ajdova in prosena kaša. Pirina moka je dejansko skoraj zamenjala pšenično in se uporablja za peko različnih dobrot, kaše pa vedno bolj pridobivajo mesto kot tople in hladne priloge ter tudi samostojne jedi.

Kateri izdelek pa je vam osebno najbolj všeč?
Na splošno uporabljamo pri nas pirine in zadnje čase kamutove izdelke, tudi koruzna moko, ki je pri nas res nekaj posebnega.

Koliko ljudi sestavlja vašo ekipo?
Ekipo trenutno sestavljajo trije družinski člani in en delavec.

Kaj ponavadi zajtrkujete, malicate, kosite in večerjate?
Za zajtrk kava, kruh namazan z domačo marelično marmelado. Za malico smoothie sestavljen iz sadja im mešanice različnih kosmičev in semen. Kosilo imamo skupaj z družino okrog 16h, ko pridemo vsi domov. Za večerjo le kak jogurt ali sadje.

Kaj menite o Malinci?
Malinca  je pojem zdrave in pestre ponudbe ekoloških živil, ki nam je ponudila priložnost ponuditi naše domače lokalne izdelke širši skupini ljudi, ki si želi nekaj boljšega.

Intervju pripravila: Malinca Nastja