Limonina pita
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Limonina pita

SESTAVINE:
Krhko testo:
* 250g moke brez glutena
* 50g mletih mandljev
* 15g sugarsweet 1:2
* 100g masla
* 2 rumenjaka
* nekaj kapljic vode 
Limonina krema:
* 150 ml limoninega soka
* 75g sugarsweet 1:2
* 200g masla
* 3 jajca
* 7 rumenjakov
* limonina lupinica
 
OPIS POSTOPKA: Maslo malo segrevamo na vodni kopel, da se zmehča, dodamo vse ostale sestavine in zgnetemo v testo (vode malo, po občutku, da se lepo zgnete, mora biti še malo "suho", drobljivo). Model za pite namastimo, z rokami oblikujemo testo.
Na vrh testa damo papir za peko, nanj nasujemo suhi fižol (da testo obteži, da obdrži obliko) in damo v pečico na 180 stopinj, 10 min. Ko je testo pečeno, odstranimo fižol.

Med peko testa pripravimo kremo. Limonin sok segrejemo s sladkorjem, dodamo maslo in limonino lupino. Segrejemo, da je vroče, da se kadi (okoli 80 stopinj) nato odstavimo, dodamo jajca in rumenjake. Vso zmes prelijemo v visoko posodo in zmiksamo s paličnim mešalnikom, da nastane krema (se malo zgosti, je pa še vedno tekoča). Prelijemo na testo in damo v pečico, dokler robovi ne postanejo malo rjavi (nekje 20 min na 180 stopinj).  Krema še vedno ne bo strjena, bo kot nekakšen žele, strdi se, ko se ohladi.

Pita je najboljša še malo topla in tisti dan, ko se speče. 
 
ČAS PRIPRAVE: 1 h
RECEPT SESTAVILA: Gaja Prestor
 Maslo malo segrevamo na vodni kopel, da se zmehča, dodamo vse ostale sestavine in zgnetemo v testo (vode malo, po občutku, da se lepo zgnete, mora biti še malo "suho", drobljivo). Model za pite namastimo, z rokami oblikujemo testo. Na vrh testa damo papir za peko, nanj nasujemo suhi fižol (da testo obteži, da obdrži obliko) in damo v pečico na 180 stopinj, 10 min. Ko je testo pečeno, odstranimo fižol. Med peko testa pripravimo kremo. Limonin sok segrejemo s sladkorjem, dodamo maslo in limonino lupino. Segrejemo, da je vroče, da se kadi (okoli 80 stopinj) nato odstavimo, dodamo jajca in rumenjake. Vso zmes prelijemo v visoko posodo in zmiksamo s paličnim mešalnikom, da nastane krema (se malo zgosti, je pa še vedno tekoča). Prelijemo na testo in damo v pečico, dokler robovi ne postanejo malo rjavi (nekje 20 min na 180 stopinj).  Krema še vedno ne bo strjena, bo kot nekakšen žele, strdi se, ko se ohladi. Pita je najboljša še malo topla in tisti dan, ko se speče.   
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.