Lahka jogurtova tortica z marelicami in malinami
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Lahka jogurtova tortica z marelicami in malinami

SESTAVINE:

* 350 ml mareličnega pireja (spasirane marelice)

* 4 žlice sladkorja (kokosovega)

* 35 g gustina

* 14 dag rjavega sladkorja (ali kokosovega)

* 10 dag mandljev

* 5 jajc

* 20 g želatine (ali agar agar-ja)

* 6 dl sladke smetane

* 2 dl mleka (ovseno mleko)

* 200 g sladkorja

* 6 dcl jogurta (grški, tekoči …)

* 2 žlici limoninega soka

* 20 g kokosovega masla (olja)



OPIS POSTOPKA: Marelični žele – za pekač 18 cm Spasiramo 350 ml marelic, da nastane pire. Dodamo 4 žlice sladkorja – lahko več; po okusu, 35 g gustina in 20 g koksovega masla (olja). Iz papirja za peko izrežemo krog premera 18 cm in ga položmo v pekač. Nekaj žlic pireja zmešajte z gustinom (ali agar agarjem). Preostanek pireja s sladkorjem segrevamo do vrenja. Vmešamo mešanico pireja in gustina ter kuhamo nekaj minut, da se žele zgosti. Prelijemo ga v pekač, ohladmo na sobni temperaturi, nato pa damo v hladilnik, da se žele strdi. Biskvit brez moke – za pekač 24 cm ali 26 cm Pečico segrejemo na 180 stopinj. Beljakom 5 jajc dodamo ščepec soli in napravimo trdi sneg. Penasto vmešamo rumenjake in sladkor. Narahlo primešamo sneg beljakov in mandlje ter pečemo cca 15 minut na 180 stopinj. Jogurtova krema - kremo naredimo v 2 delih, zato vse sestavine razpolovimo Mleko in sladkor skuhamo– samo toliko, da se sladkor raztopi. Pustimo, da se ohladi – mleko mora biti mlačno. Želatino oz. agar agar pripravimo po navodilih na embalaži. Stepemo sladko smetano. Jogurt zmešamo z limoninim sokom in dodamo stepeno sladko smetano. Mešamo z žlico in ne mešalnikom! OPOMBA: krema je zelo tekoča! Sestavljanje tortice: Na pladenj položimo biskvit in okoli njega tesno namestimo obod pekača. Na biskvit vlijemo polovico kreme in damo vse skupaj v hladilnik za cca. 2 uri. Ko je krema strjena (preverimo s prstom), dodamo žele – odstranimo obod pekača, žele obrnemo na kremo in odstranimo papir za peko. Pripravimo drugo polovico kreme in jo polijemo prek želeja. Torto obvezno čez noč pustimo v hladilniku in jo, preden jo serviramo, okrasimo s svežimi malinami, borovnicami, marelicami, ... Sadjem po izbiri :)

ČAS PRIPRAVE: 120 minut

RECEPT PRIPRAVILA: Jelena Vadnjal


,* 350 ml mareličnega pireja (spasirane marelice) ,* 4 žlice sladkorja (kokosovega) ,* 35 g gustina ,* 14 dag rjavega sladkorja (ali kokosovega) ,* 10 dag mandljev ,* 5 jajc ,* 20 g želatine (ali agar agar-ja) ,* 6 dl sladke smetane ,* 2 dl mleka (ovseno mleko) ,* 200 g sladkorja ,* 6 dcl jogurta (grški, tekoči …) ,* 2 žlici limoninega soka ,* 20 g kokosovega masla (olja) , ,OPIS POSTOPKA: Marelični žele – za pekač 18 cm Spasiramo 350 ml marelic, da nastane pire. Dodamo 4 žlice sladkorja – lahko več; po okusu, 35 g gustina in 20 g koksovega masla (olja). Iz papirja za peko izrežemo krog premera 18 cm in ga položmo v pekač. Nekaj žlic pireja zmešajte z gustinom (ali agar agarjem). Preostanek pireja s sladkorjem segrevamo do vrenja. Vmešamo mešanico pireja in gustina ter kuhamo nekaj minut, da se žele zgosti. Prelijemo ga v pekač, ohladmo na sobni temperaturi, nato pa damo v hladilnik, da se žele strdi. Biskvit brez moke – za pekač 24 cm ali 26 cm Pečico segrejemo na 180 stopinj. Beljakom 5 jajc dodamo ščepec soli in napravimo trdi sneg. Penasto vmešamo rumenjake in sladkor. Narahlo primešamo sneg beljakov in mandlje ter pečemo cca 15 minut na 180 stopinj. Jogurtova krema - kremo naredimo v 2 delih, zato vse sestavine razpolovimo Mleko in sladkor skuhamo– samo toliko, da se sladkor raztopi. Pustimo, da se ohladi – mleko mora biti mlačno. Želatino oz. agar agar pripravimo po navodilih na embalaži. Stepemo sladko smetano. Jogurt zmešamo z limoninim sokom in dodamo stepeno sladko smetano. Mešamo z žlico in ne mešalnikom! OPOMBA: krema je zelo tekoča! Sestavljanje tortice: Na pladenj položimo biskvit in okoli njega tesno namestimo obod pekača. Na biskvit vlijemo polovico kreme in damo vse skupaj v hladilnik za cca. 2 uri. Ko je krema strjena (preverimo s prstom), dodamo žele – odstranimo obod pekača, žele obrnemo na kremo in odstranimo papir za peko. Pripravimo drugo polovico kreme in jo polijemo prek želeja. Torto obvezno čez noč pustimo v hladilniku in jo, preden jo serviramo, okrasimo s svežimi malinami, borovnicami, marelicami, ... Sadjem po izbiri :) ,
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.