Pogača
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Pogača

Z Malincami smo bile junija na teambuildingu v Črnomlju, kjer smo spoznale pripravo prave belokrajnske pogače. Belokranjska pogača je jed z zaščitenim geografskim poreklom.

SESTAVINE:
* 500 g bele pirine mehke moke
* 3 dcl mlačne vode
* pol kocke kvasa
* 1 žlička sladkorja
* 2 žličke soli
* 1 jajce
* cela kumina
* grobo mleta sol

OPIS POSTOPKA: V veliko posodo vsujemo moko - dobro je, če jo presejemo. Naredimo jamico in v njo nadrobimo kvas. Na kvas vsujemo sladkor in zalijemo s približno 1 dcl vode. Ne mešamo, samo pustimo, da kvas začne delovati (prb. 5-10 minut). Dodamo sol, zalijemo še s preostalo vodo in začnemo gnesti. Gnetemo tako dolgo, da se nam testo lepo odlepi od rok.

Pripravimo velik pekač od pečice in damo nanj peki papir. Na sredino pekača damo testo oblikovano v okrogel hlebček. Pustimo vzhajati približno 1 uro pokrito s kuhinjsko krpo.

Testa po vzhajanju ne gnetemo več, samo raztegnemo ga v krog, čez cel pekač. Nežno pritiskamo s prsti navzven proti robu pekača. Z nožem zarežemo čez sredino do pekača, nato pa naredimo na vsako stran od sredine še 4 enakomerno široke trakove. Enako naredimo še vzdolžno, da dobimo mrežo oz. majhne kvadratke.

Pogačo premažemo z razžvrkljanim jajcem ter posujemo s celo kumino in grobo mleto soljo. Pečemo približno 20 minut na 220 stopinj celzija.

Pogača se ponudi še topla in se ne reže, ampak lomi po zarezanih poševnih črtah.

ČAS PRIPRAVE: 15 minut + vzhajanje + peka
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Andreja

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.