Kandida – izvor velikih tegob

Kandida – izvor velikih tegob

2

Najbrž je za kandido slišal že prav vsak. Danes jo radi okrivimo za vse mogoče težave. In čeprav vsekakor ni kriva za čisto vse, popolnoma drži, da je življenjski stil sodobnega človeka takšen, da do težav zaradi kandide pride hitreje. Toda kakšni so simptomi in kako nevarna je lahko kandida...

Kandida je kvasovka oz. vrsta glivice, ki je v normalnih razmerah zdrav del našega telesa oz. mikrobioma bakterij in glivic na koži, sluznicah, v ustih in v prebavnem sistemu, pri ženskah pa tudi v nožnici. Kadar je v telesu v zdravi količini in ravnovesju, takrat nam pomaga pri prebavi in absorpciji hranilnih snovi. Težave pa se pojavijo, ko pride do pretiranega razraščanja …

Pomen imunskega sistema …

Kadar imamo trden imunski sistem in smo zdravi, se kandida le redko pretirano razraste. Obstajajo pa dejavniki tveganja, ki povzročijo, da so razmere v telesu naklonjene razraščanju.

Poleg oslabljenega imunskega sistema sem sodijo še:

* pretiran vnos sladkorjev, ki jih kandida obožuje,
* jemanje antibiotikov, ki poleg slabih bakterij odstranijo tudi dobre in pustijo prostor za razrast
* oportunističnih glivic in bakterij,
* jemanje kontracepcijskih tabletk, ki vplivajo na mikrofloro,
* jemanje steroidov,
* uživanje alkohola,
* uživanje drog.

Eden izjemno pogostih krivcev, ki jim pripisujemo premalo pozornosti, pa je tudi stres ...

Stres vpliva na celoten organizem, in slabi naš imunski sistem, povzroča tudi hormonska neravnovesja, zato je lahko prikriti krivec, ki vpliva na razrast glivic.

S kakšnimi simptomi se srečujemo največkrat?

* Bolečine v trebuhu, napihnjenost in vetrovi,Simptomi kandide
* zaprtje ali driska brez očitnega razloga,
* nepojasnjena vnetja sečevoda, mehurja in ledvic,
* vaginalna vnetja ter beli tok,
* neredne menstruacije,
* mrzle roke in noge,
* nepojasnjene bolečine v mišicah,
* nenehna utrujenost,
* glivična vnetja na nogah, nohtih in lasišču,
* slab spomin in megla v glavi,
* vročični oblivi,
* anksioznost in depresija,
* nizek libido,
* slab zadah,
* nenehna želja po sladkem.

Glivica kandida se razširi tako pri ženskah kot tudi pri moških in ni odvisna od starosti. Zgoraj naštete simptome pogosto pripišemo drugim vzrokom, kandidi pa ne posvečamo veliko pozornosti. Dokler ne gre za sistemsko okužbo, ki se pokaže na krvi in povzroča resnično težke simptome, je namreč pogosto ne vzamemo resno.

Pri sistemski okužbi kvasovke pridejo v krvni obtok in se razširijo na druga področja, kot so oči, srce, možgani in ledvice. Simptomi lahko vključujejo vročino, kožne izpuščaje, glavobole, zamegljen vid, bolečine. Telo se na zdravljenje z antibiotiki pri tem ne odziva, okužbo pa lahko potrdimo z odvzemom krvi.

Pogosti zunanji simptomi so še naslednji:

Kožna kandidoza se pojavi, ko se okuži koža na telesu. Najbolj tipična mesta, kjer se kandida razvija, so koža med prsti na rokah ali nogah, nohti, pazduhe, pod prsmi ali v dimljah. Glavni simptom je rdeč, srbeč izpuščaj. Pogost je tudi t. i. plenični izpuščaj pri dojenčkih, ki je posledica vlažnega okolja zaradi mokrih plenic.

Včasih kandida prizadene tudi sluznico v ustih in žrelo. To se kaže kot bele spremembe na notranji strani ličnic ali na jeziku. Simptomi so lahko tudi slab zadah, bolečine pri požiranju, motnje okusa in suhost ust. Zelo značilne so tudi bele obloge na jeziku, ki so dober pokazatelj težav z razrastom kandide.

Vaginalne okužbe s kvasovkami, imenovane tudi vulvovaginalna kandidoza, se pojavijo, ko se v nožnici čezmerno razraste glivica candida albicans. Simptomi vaginalne okužbe s kvasovkami so draženje, srbenje, vnetje in gost, bel izcedek iz nožnice. Do teh težav lahko pride tudi zaradi hormonskih motenj ali pa nepravilne nege in celo pretiranega umivanja nožnice.

Ali imam kandido?

Če imamo kandido, lahko preverimo tudi s preprostim preverjanjem doma. Znan je namreč postopek opazovanja sline, ki ga je najbolje izvesti zjutraj na tešče …

Zjutraj na tešče in še preden si umijemo zobe, pljunimo v kozarec čiste vode. Počakajmo 10 min, da se slina ustali. Po 10 minutah je čas za analizo rezultatov.

S pomočjo slike na desni določimo vzorec svojega rezultata …KANDIDA-TEST.jpg-web

Če je rezultat kateri koli od teh, ki jih vidimo na sliki desno, to sporoča, da je v organizmu prisotna POVIŠANA VREDNOST kandide.

V primeru, da slina plava na površini vode, se drži skupaj, je kompaktna, ne razpade in ne spusti nitk, pa je slina ZDRAVA.

Kako se znebimo kandide?

Za resnično odpravo kandide iz našega telesa je potrebna predvsem zdrava in pravilna prehrana. Ta popolnoma izključuje prečiščene ogljikove hidrate, ki so v prehrani sodobnega človeka na jedilniku prevečkrat. Sem sodijo vsi sladkorji, sladkarije, pekovski izdelki, bela moka in izdelki iz nje, procesirana hrana, škrobna živila. Odstraniti je treba tudi alkohol in omejiti vnos kofeina.

Ob uvedbi take diete kandida ne bo imela hrane, ki jo potrebuje za razmnoževanje in s tem povezano širitev. Z dieto se bo zmanjšala količina kandide, saj ta brez hrane odmre, naravno ravnovesje telesa pa se ponovno uravna.

Treba je vedeti, da se lahko čisto na začetku diete simptomi nekoliko poslabšajo, saj kandido stradamo in se proti temu bori. To imenujemo Jarisch-Herxheimerjeva reakcija. Ta se umiri, ko kandida odmre, telo pa se vrne v ravnovesje in naše počutje se končno izboljša.

Hrana za ponovno vzpostavitev ravnovesja v telesu …

Poleg živil, ki pri kandida dieti niso priporočljiva, pa obstaja tudi nekaj takih, ki jih lahko uživamo brez skrbi.

• BREZGLUTENSKA ŽITA: Kvinoja, proso, ajda, oves. Brezglutenska žita so pogosto manj procesirana in vsebujejo manj sladkorjev, hkrati pa več vlaknin, ki jih naše črevesje potrebuje za dobre bakterije, ki lahko pomagajo odstraniti razraščeno kandido.

• OLJA: Kokosovo olje, oljčno olje, sezamovo olje, laneno olje, konopljino olje. Olja, ki jih uporabljamo, naj bodo hladno stiskana olja. Še posebej se je proti glivicam izkazalo kokosovo olje, ki ga lahko na prizadeta mesta tudi nanašamo.

• ZELIŠČA IN ZAČIMBE: Ingver, rožmarin, kurkuma, česen, paprika, klinčki, poper, bazilika, cimet, origano, koper, timijan. Zelišča in začimbe so polni antioksidantov, ki krepijo imunski sistem, hkrati pa začimbe, kot je cimet, vsebujejo snovi, ki delujejo antimikotično – torej proti glivicam. Najboljši je cejlonski cimet, ki vsebuje manj kumarina in ga lahko uporalbjamo v številnih jedeh ali pa ga preprosto vmešamo v probiotični jogurt, ki bo prispeval še nekaj dobrih mikrobioloških kultur.

• PROBIOTIKI: Poleg uživanja jogurtov, kefirja in fermentirane hrane, kot je kislo zelje, lahko za uravnavanje mikroflore poskrbimo tudi z uživanjem kakovostnega probiotika, ki nas bo oskrbel z večjim številom mikrobioloških kultur, kar je še posebej pomembno, če smo kadarkoli v življenju uživali antibiotike, ki bi lahko negativno vplivali na naš mikrobiom.

• NARAVNE KISLINE: Večkrat si privoščimo limonin sok, odlične proti kandidi so grenivke, eno bolj znanih domačih pomagal pa je jabolčni kis, ki uničuje kandido. Jabolčni kis naj bo po možnosti nepredelan, naraven, ekološki in nepasteriziran.

• PIJAČA: Čaj iz ingverja, metin čaj, cimetov čaj, kava iz cikorije. Vse to so naravni napitki s protiglivičnimi lastnostmi. Korenina cikorije vsebuje 20 % inulina, ki je prebiotik in s tem hrana za probiotične kulture. Namesto kave si lahko privoščimo kavo iz cikorije, ki jo lahko oplemenitimo še s cejlonskim cimetom.

• SLADILA: Sladkorjem se moramo resnično odpovedati, saj jih ima kandida najraje. Odlični alternativi, ki jedi posladkata, pa sta stevia in eritritol.

Kaj je torej najbolj pomembno v boju proti kandidi?

Odgovor je v resnici zelo preprost – to je zdrav življenjski slog. Smernice prehranjevanja proti kandidi so najbolj preprosto tiste, ki vključujejo zdravo prehranjevanje in zdrav življenjski slog.

Tega lahko oplemenitimo z nekaj začimbami in živili, ki jih kandida ne mara, ter za povrh dodamo še kakovosten probiotik. Ob tem spremljajmo svoje počutje, če pa se simptomi ne izboljšajo pa nikar ne odlašajmo z obiskom zdravnika.

Komentarji (2)

Malinca Dominika

Da, kandida je popolnoma normalen del nožnične flore, ki pa podobno kot v črevesju, tudi tam povzroča težave, če razmerje ni v ravnovesju. Pojavi se zelo pogosta težava žensk - vnetje. Tudi tu si lahko pomagate z jemanjem primernih probiotikov in prehrano (izločiti je treba sladkor).

Avona Tossi

SE KANDIDA NAHAJA LAHKO TUDI V VAGINI?