Kako odpraviti bolečine v hrbtenici?

Kako odpraviti bolečine v hrbtenici?

Težave s hrbtenico postajajo vsakodnevna nadloga današnjega časa. Statistično je dokazano, da vas je v civiliziranem svetu več kot tretjino takih, ki ste vsaj enkrat v življenju že občutili bolečino v hrbtenici. V zadnjem stoletju so se težave s hrbtenico zaradi spremenjenega načina življenja, stereotipnih delavnih opravil ki se ponavljajo daljše obdobje, prisiljene drže telesa, dolgotrajnega sedenja in podobno, začele množiti.

Bolečine v hrbtenici zelo pogosto povzročajo, ne samo izostanek z dela in manjši osebni dohodek, temveč tudi nezmožnost aktivnega življenja. Zato si vsakdo želi čimprejšnjo vrnitev v družbo zdravih in sposobnih. Različne raziskave so pokazale, da je vadba ključnega pomena pri odpravljanju bolečin v hrbtenici.

Redno gibanje je za zdravo telesno držo sicer res najboljše, toda zelo pomembna je pravilna izbira vadbe, da ne boste poškodovali hrbtenice in drugih sklepov. Na primer kdor redno teče po več kilometrov večkrat na teden in pri tem napačno obremenjuje sklepe, utegne imeti z njimi prej ali slej težave. Hoja in tek po mehkem prožnem terenu pomenita idealno izravnavo za hrbtenico, izogibajte se teku po asfaltu. Hodite in tecite s čim bolj zravnano hrbtenico, ramena potisnite nekoliko nazaj (ne dvigajte jih!) in dihajte enakomerno. Pri hoji in teku pazite, da boste stopali na celo stopalo, saj so mehki in prožni gibi za sklepe najboljši. Pomembni so dobri čevlji in udobna, zračna oblačila.

Plavanje velja za najboljši šport za preprečevanje težav s hrbtenico. Številnim bolnikom z bolečinami v križu priporočajo redno plavanje, saj je hrbtenica v vodi res optimalno razbremenjena. Močne mišice - zdrava hrbtenica Za zdravo hrbtenico je zelo pomembna izenačena moč vseh mišic. Mišice vzdolž hrbtenice so ene izmed najpomembnejših mišic našega telesa, saj ohranjajo vašo vzravnano držo in varujejo občutljivo hrbtenjačo, ki prenaša ukaze iz možganov po celem telesu. Pomembne so redne vaje za krepitev hrbtnih mišic. Gibanje je najboljša zaščita za hrbtenico, saj lahko le redna menjava mirovanja in obremenitve omogoča prekrvavitev vretenc in mehkih tkiv hrbtenice, tako da lahko dobijo dovolj potrebnih hranil in hkrati odstranjujejo odpadne snovi.

Pomembno je, da ohranite primerno telesno težo, saj vsak kilogram viška v trebuhu pomeni obremenitev hrbtenice za dodatnih 7 kilogramov.

Vaja most

Na videz zahtevna vaja pa vendar jo kaj kmalu z malo volje lahko pravilno izvedete. Usedemo se na tla z iztegnjenimi nogami s stopali približno pol metra narazen. Z vzravnanimi rokami se opremo ob tla. Glavo sklonimo toliko, da se brada dotika prsi. Nato nagnemo glavo čim bolj nazaj in se hkrati dvignemo kot most (kolena se skrčijo, roke pa ostanejo ravne). Telo naj bo v vodoravnem položaju, roke in noge do kolen pa v navpičnem položaju. Mišice, predvsem zadnjične in trebušne imejte ves čas napete. Zadržite nekaj sekund v tem položaju in se nato vrnite v prvoten položaj. Mišice sprostimo in zadevo ponovimo od začetka. V kolikor ste med izvedbo vaje začutili bolečine v križu, to pomeni da ste premalo stisnili mišice zadnjice. S tem ste breme prenesli na hrbtenico in ne na mišice. Križa med izvedbo vaje ne smete čutiti! Vaja most je brez dvoma ena izmed najboljših vaj za močne in gibljive mišice vzdolž celotne hrbtenice. Poznamo pa še veliko drugih učinkovitih vaj.

Večino bolečin v hrbtenici se da odpraviti z pravilno vadbo, zato vam priporočamo da si poiščete strokovno pomoč pri osebnem trenerju.

AVTOR: Fitline studio

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.