Kako izboljšati vrtna tla?

Kako izboljšati vrtna tla?

V naših vrtovih imamo večino peščena ali glinena tla.
Peščena so rahla in prepustna, zato pa so izpostavljena sušnim razmeram. Moramo jih temeljito in pogosteje zalivati. Po navadi so revna z organskimi snovmi in hranili. Glinena tla je težko obdelovati, so slabo zračna, korenine rastlin pa so podvržene gnitju.

Za izboljševanje vrtnih tal je zato priporočljiva uporaba organske zemlje, ki rahlja težka glinena tla, v peščenih pa bistveno bolje zadržuje vodo in hranila do 50%. Njena ključna sestavina pa so kokosova vlakna, ki ne vsebujejo težkih kovin.

HomeOgarden organsko zemljo dobite v blokih, ki jih  enostavno razpostavite po vrtu pred dežjem, ki jih bo omočil in nastala bo kakovostna organska zemlja. 1 blok zadošča za začetno izboljšanje zemlje za 5-10 m2.  Organsko zemljo lahko tudi dodajate ob sajenju k sadikam ali ob setvi za prekrivanje vrhnje plasti zemljišča, saj zelo dobro zadržuje vlago.

Za pripravo zemljišča v vrtu je pomembno, da izbiramo organske zemlje, ki ne vsebujejo umetnih – mineralnih gnojil, temveč ob pripravi sami dodajamo organska naravna gnojila.

AVTOR PRISPEVKA: 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.