Jesenska priprava tal in organsko dognojevanje

Jesenska priprava tal in organsko dognojevanje

Jesen nam prinaša pridelke in pa obenem skrb za ustrezno jesensko pripravo tal po dolgi rastni dobi. Zemlja v vrtovih, sadovnjakih, vinogradih, živih mejah in okrasnih zelenicah je izčrpana od suše ali izprana od daljših deževnih obdobij, prav tako pa so tudi rastline, ki so rastle počrpale veliko količino hranil za rast skozi celo leto. Tekom leta smo za rastline skrbeli z dodajanem hranil in jih krepili proti stresu. V jeseni pa ko spravimo pridelke oz. preden posejemo ali posadimo jesenske kulture dobro pripravimo tla, da bosta rast in razvoj rastlin čim bolj zdrava in uravnotežena tudi v spomladanskem času.

Zemljišča v vrtovih po spravilu pridelka jeseni dobro prerahljamo nekje do globine 30 cm, tako da omogočimo dotok zraka v zemljišče. Poberemo in izruvamo vse pleveli in tudi rastline, ki so ostale na zemljišču. Poberemo vse rastline, še posebno če so obolele kot so bolni listi rastlin ali celo polni škodljivcev. Takšne rastline ne smemo puščati na tleh ali jih zakopavati, saj so potem spomladi vir novih okužb. Obolelih in poškodovanih rastlin tudi ne mečemo na kompost, ampak jih odstranimo med biološke odpadke.

Ko smo tla dobro očistili in prerahljali, dodamo kakovostno organsko gnojilo Organski vrt, ki bo revitaliziral zemljo z dodatnimi hranili, ki bodo na razpolago tudi že v začetku rastne dobe spomladi ali pa če bomo sadili prezimne jesenske rastline. Poleg hranil, kakovostno organsko gnojilo tudi aktivira delovanje koristnih mikroorganizmov, ki bodo celo jesen in zimo v zemlji delovali in biološko aktivirali tla, kar pomeni, da bo tla z jesenskim organskim gnojenjem bistvo bolj aktivna, polna hranil, koristih mikroorganizmov in rahla v začetku rastne dobe v naslednjem letu.

Včasih so pridelovalci vedno po spravilo pridelka dodajali hlevski gnoj na zemljišča, danes pa to enostavno naredimo z kakovostnimi organskimi gnojili ali zrelim kompostom, ki smo ga pripravljali čez leto in smo mu tudi že dodajali organska gnojila, da je postal bogat s hranili in mikroorganizmi, ki delujejo na boljšo dostopnost hranil. Takšen aktivator je tudi naravna sestavina najsodobnejšega organskega gnojila HomeOgarden Organski vrt – leonardit – ki je zelo bogat s humati in aminokislinami, ki aktivira črpanje hranil, ki so že v tleh ali kompostu, pospešuje nastajanje humusa in hitrejše nastajanje potrebne organske snovi v tleh.

Gnojila ob prekopavanju enostavno posujemo po zemljišču po navodilu za uporabo in jih enakomerno zmešamo v zemljo, ko jo rahljamo oz. prekopavamo. Če imamo tla zelo peščena, da ne zadržujejo hranil ali zelo glinena, da so trda, potem dodamo še nekaj blokov Organske zemlje, ki zelo dobro rahljajo tla in vežejo hranila. Kombinacija organskega gnojila in organske zemlje iz kokosovih vlaken je najboljša kombinacija za dobro jesensko pripravo tal.

Poleg priprave zemljišča v vrtu pa je potrebno tudi pognojiti vse ostale skupine rastlin, ki so v naši okolici hiše. Sadno drevje in vinska trta potrebuje organsko gnojilo z manjšo vsebnostjo ključnega hranila za rast dušik, na druga strani pa več kalija in fosforja, ki ga bo porabila na zalogo in bo tako uspešno preživela zimsko obdobje in zagotovila bolj zdravo rast spomladi. Jesensko gnojenje s prilagojeno kombinacijo hranil HomeOgarden Organsko Sadno drevje in trta je ključnega pomena tako že za posajene rastline, kot seveda tudi za sadike, ki jih bomo posadili na novo. 

Ne pozabite na vaše rastline in zemljišče tudi jeseni, saj so vam celo leto dajale pridelke, vas razveseljive z bujnim cvetovi, dajale senco, zaščito in p, zdaj pa potrebujejo počitek in nekaj organskega gnojila in organske zemlje, da bodo spomladi pripravljene na nove izzive.

PRISPEVEK PRIPRAVIL: Marko Hočevar