Hormoni in hujšanje

Hormoni in hujšanje

Ko želiš izgubiti odvečne kilograme moraš najprej zmanjšati vnos kalorij in povečati količino telesne aktivnosti. Vseeno pa izguba maščobne mase ni tako preprosta. Čeprav se trudiš z dieto, zmanjšuješ dnevni vnos OH in daješ v fitnesu vse od sebe, še ne pomeni da boš izgubila vso odvečno maščobo. Izgubljanje maščobne mase je zapleten proces pri katerem sodelujejo tudi številni hormoni in encimi, ki vplivajo na kurjenje oziroma shranjevanje odvečne maščobe.


  • Prehrana zelo vpliva na hormone, ki sodelujejo pri kurjenju maščobe

  • Ko gre za kurjenje maščobe, ne glede na to ali se ta nahaja na trebuhu, stegnih, bokih ali zadnjici, moraš paziti tudi na ravnovesje hormonov. Veliko je hormonov, ki so vključeni v skladiščenje maščobe, porabo maščobe in regulacijo apetita in vsak izmed njih neposredno vpliva na drugega. Ko je eden izven ravnovesja, lahko to močno vpliva na tvojo sposobnost porabe maščobe. Ko je nivo inzulina visok, se maščoba praktično ne porablja. Inzulin povzroči povišanje encima LPL, ki je odgovoren za shranjevanje maščobe, kar vodi v nadaljnje skladiščenje glukoze kot maščobe. Ko je encim LPL visok, pa je nasprotni encim HSL nizek. Dobra dieta pomaga obrniti ta odziv: potrebno je s prehrano zaužiti manj ogljikovih hidratov ter več beljakovin, da bi preprečili porast inzulina. Dolgoročno nihanje inzulina lahko vodi k inzulinski odpornosti, ko inzulin ne deluje več tako kot bi moral. Izogibaj se predelanim ogljikovim hidratom z veliko sladkorja. Izbiraj bolj polnovredne ogljikove hidrate z visokim deležem vlaknin kot so sladek krompir, ovseni kosmiči, zelenjava, rjav riž itd., ki imajo nižji glikemični indeks.


  • Premalo spanja zavira izgubo odvečnih kilogramov

  • Če si preveč zaposlena ali imaš težave s spanjem, imajo te težave negativni učinek na kurjenje maščobe. Pomanjkanje spanca povzroči povišanje kortizola in zmanjšanje melatonina – spalnega hormona. Ko se kortizol dvigne, se občutljivost na iznulin in glukozna intoleranca znižata skupaj z ravnjo serotonina, kar lahko povzroči potrebo po sladkorju. Pomanjkanje spanca lahko zmoti tudi sproščanje rastnega hormona, ki je nujno potreben za metabolizem, mišično regeneracijo in rast. Rastni hormon pomaga stimulirati vnos aminokislin v mišice, ki so potrebne za sintezo beljakovin, hkrati pa pomaga pri sproščanju in porabi maščobe. Kronično pomanjkanje spanca lahko zmoti regulacijo pomembnih hormonov, vključenih v apetit, kot so grelin in leptin, to pa lahko zmanjša sposobnost telesa za procesiranje in uporabo ogljikovih hidratov v mišicah. To pa nato vpliva na metabolizem. Raziskave kažejo, da imajo tisti, ki ne spijo dovolj, slabše možnosti za porabo maščobe. V neki raziskavi so pokazali, da so tisti, ki so spali le 5,5 ur izgubili manj maščobe in več mišične mase kot tisti, ki so spali 8,5 ur. Vsi udeleženci so dnevno zaužili enako število kalorij in imeli enako dnevno aktivnost. Navadi se spati vsaj 7 - 8 ur na dan. Izogibaj se uporabi produktov s kofeinom do 5 ur pred spanjem, pojdi prej v posteljo in izkoristi možnosti, ki jih ponuja dober spanec v kontekstu porabe maščobe.


  • Neravnovesje hormona estrogena močno ovira napredek

  • Ko je nivo estrogena v krvi normalen, dobro deluje tudi metabolizem. Če pa imaš preveč estrogena, lahko to ustavi porabo maščobe. Odvečni estrogen lahko povzroči motnje receptorjev v podkožnem maščobnem tkivu, povečanje aktivnosti teh receptorjev pa lahko vodi zmanjšanje porabe maščobe. Ti receptorji so bolj aktivni v maščobi v bokih, stegnih in zadnjici. Višji nivo estrogena vodi v nadaljno aktivacijo teh receptorjev. Zmanjšanje odvečnega estrogena v telesu lahko ponovno vzpostavi ravnovesje med estrogenom in progesteronom, kar lahko vodi do stimulacije pomembnih hormonov kot je norepinefrin. Odvečen estrogen ne povzroči samo upočasnitve metabolizma ampak tudi bledico, slabo kožo, izgubo libida in tveganje za težave, povezane z estrogenom. Zmanjšanje estrogena se začne z zmanjšanjem lastne izpostavljenosti. Uživaj organsko hrano in zmanjšaj izpostavljenost kemičnemu estrogenu s tem, da uporabljaš mila brez sulfatov in plastiko z oznako BPA FREE. Poleg tega povečaj vnos vlaknin v prehrani. Vlaknine vežejo odvečen estrogen, ki se tako izloči iz telesa. Priporoča se uživanje jagodičevja in listnate zelenjave, ki uspešno znižuje nivo odvečnega estrogena v telesu.

    PRISPEVEK PRIPRAVILA: Ana iz Fitline


    Komentarji (0)

    Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.