Granatno jabolko - tako bogato kot njegov okus

Granatno jabolko - tako bogato kot njegov okus

Granatno jabolko ali Punica granatum je odličnega okusa in eden najbolj zdravih živil, ki jih poznamo. Ta zgodovinski sadež slavi po visoki vsebnosti vitamina C in K, kalija, fosforja, niacina in folatov. Poleg tega vsebuje ogromen delež vlaknin in malo kalorij. Vsebuje tri vrste polifenolov (tanine, antociane in elagično kislino), ki so zelo močni antioksidanti in preprečujejo nastanek okvar zaradi prostih radikalov ter s tem zavirajo pojav nekaterih bolezni, med drugim raka.

9 RAZLOGOV, ZAKAJ UŽIVATI GRANATNO JABOLKO

1. Sok granatnega jabolka zmanjšuje vnetne procese v telesu

Granatno jabolko deluje protivnetno na račun antioksidativnega delovanja punikalaginov, to so tanini, vrsta polifenolov. Študije kažejo da zmanjšuje vnetne procese v prebavnem traktu kot tudi v celicah raka dojke in črevesnega raka.

2. Zavira raka na prostati

Granatno jabolko lahko pomaga v boju z rakom na prostati, ki je eden najpogostejših rakov pri moških. Redno pitje soka granatnega jabolka lahko zmanjša vrednosti PSA (prostatični specifični antigen) in upočasnjuje povečanje vrednosti PSA pri bolnikih z rakom na prostati.

3. Zavira raka na dojki

Granatno jabolko zavira reprodukcijo celic raka dojke. Vsebuje inhibitorje aromataze in s tem zavira produkcijo estrogena ter razvoj raka na dojki.

4. Zmanjšuje nivo sladkorja v krvi

Hipertenzija ali visok krvi tlak je eden od glavnih razlogov za srčne bolezni in kapi. Dokazano je da lahko redno uživanje zadostnih količin soka granatnega jabolka zmanjša krvni tlak že v 2 tednih.

5. Pomaga pri artritisu

Ekstrakt granatnega jabolka pri ljudeh z osteoartritisom blokira encime, ki sodelujejo pri vnetju sklepov in jih poškodujejo.

6. Olje granatnega jabolka je bogato z maščobnimi kislinami

Olje granatnega jabolka vsebuje kar 65,3 % punične kisline. To je konjugirana alfa linolejska maščobna kislina z močnimi biološkimi učinki. Redno uživanje olja daje odlične rezultate pri ljudeh z visokim holesterolom. Zmanjšuje raven trigliceridov v krvi in izboljšuje razmerje med trigliceridi in HDL. Poleg tega pa varuje LDL holesterol pred oksidacijo, ki je ključni korak v nastanku srčno-žilnih bolezni.

7. Pospešuje delovanje krvnega obtoka

Oksidativna škoda lahko vpliva na pretok krvi v vseh delih telesa. Granatno jabolko dokazano zmanjšuje simptome nezmožnosti erekcije in izboljšuje vzdržljivost pri telesni aktivnosti, kar je povezano tudi z visoko vrednostjo nitratov.

8. Protiglivično in antibakterijsko delovanje

Študije kažejo na koristne vplive v boju z nekaterimi bakterijami, tudi Candida albicans.

9. Pomaga pri krepitvi spomina

Lahko izboljša spomin pri starejših in postoperativno, obstajajo pa tudi dokazi da pomaga v boju z Alzheimerjevo boleznijo.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.