Gibanje za zdravje, ne hujšanje

Gibanje za zdravje, ne hujšanje

Danes se gibanje še vedno prevečkrat povezuje zgolj s hujšanjem. Saj ne, da ne pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov – pomaga in to še kako, a prvotni namen gibanja zagotovo ni to.

Človeško telo je ustvarjeno za gibanje. Če se ne bi gibali, ne bi preživeli. Naše mišice so ustvarjene za to, da premikajo naš skelet in nam s tem omogočajo vse gibe, ki jih potrebujemo ali želimo izvajati, zato moramo za njih tudi dobro poskrbeti. Danes so mišično-skeletne težave vse bolj pogoste, še posebej zaradi položajev telesa na delovnih mestih, ki niso naravni. Posledica so zakrčene mišice, zmanjšana gibljivost, slaba telesna drža, skupni imenovalec vsemu pa so bolečine.

Z rednim gibanjem in predvsem izbranimi vajami, lahko te bolečine vsaj omilimo, če ne preprečimo. A pogoj za to, je redno izvajanje vaj in če se le da, tudi izvajanje vaj na delovnem mestu. Če slednje ni možno, je dovolj, da se gibanja lotite doma ali na kateri izmed vodenih ur. Za manj bolečin je pomembno, da okrepite mišice, ki držijo vaše telo pokonci in redno raztezate tiste, ki se zaradi neugodnih položajev rade zakrčijo.

Gibanje ne rešuje le bolečin, ki se pojavljajo zaradi sedenja, pač pa pozitivno vpliva na vse telesne sisteme. Krepi srce in pospešuje krvni obtok, kar posledično prinaša več kisikov v možgane in se odraža v boljši telesni pripravljenosti. Vpliva na izločanje hormonov, zato ni nič čudnega, če se po vadbi počutimo bolj srečne in morda celo manj utrujene. Tudi prebavni sistem ima od gibanja lahko veliko koristi.

Ni nujno, da postanemo vrhunski športniki. Dovolj je, da si vzamemo nekaj minut na dan za izvajanje vaj ali za daljši sprehod. Pomembno je, da smo pri tem dosledni, saj lahko le tako preprečimo težave. Ko se enkrat pojavijo, se jih je namreč težje lotiti, kot pa se je gibati preventivno.

AVTOR: Elena Jurman - Kotičekzate

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.