Sladkajte z eritritolom - za življenje brez kalorij

Sladkajte z eritritolom - za življenje brez kalorij

V iskanju naravnega nadomestka belemu sladkorju, boste na seznamu hitro našli tudi eritritol. Eritritol je popolnoma brez kalorij, saj je sladkorni alkohol, ki ga telo ne zazna kot ogljikov hidrat in se v svoji osnovni obliki tudi izloči iz telesa (nespremenjen in neprebavljen). Pridobivajo ga iz glukoze iz koruznega škroba s postopkom naravne fermentacije, zato je to naravno sladilo. Njegov glikemični indeks je 0, zato je primeren za uživanje tudi za diabetike.

Eritritol je odličen tudi za kuhanje in peko

Ker je eritritol obstojen na visokih temperaturah, ga lahko uporabljamo tudi pri kuhanju in peki. Po okusu in obliki ter strukturi zelo spominja na beli kristalni sladkor, zato ga lahko brez težav zamenjate s sladkorjem v vseh vaših priljubljenih receptih. V primerjavi z običajnim sladkorjem je malo manj sladek – enaka količina dosega okoli 75 % sladkosti, zato ga za enak učinek uporabite ¼ več. Lahko pa ohranite enako količino in namensko pripravite malo manj sladke obroke. V pečenih izdelkih lahko pri uporabi eritritola zaznate malo hladilen učinek (podobno kot učinkuje mentol).

Izberite eritritol in se poslovite od kandide

Kandida oz. kandidaza je nadležna bolezen modernega časa, ker (vede ali nevede) zaužijemo preveč industrijsko predelane hrane in s tem veliko enostavnih ogljikovih hidratov (bel sladkor in bela moka sta tukaj v prvi vrsti najbolj problematična), prepogosto uporabljamo zdravila (antibiotiki, hormonska sredstva, kemoterapija) ipd. S tem omogočimo glivicam kvasovkam iz roda Candida Albicans, ki so sicer prisotne v prebavilih (pri ženskah tudi v sluznici nožnice), da se pretirano razbohotijo in razrastejo ter povzročajo ogromno zdravstvenih težav. Pri odpravljanju kandidaze je najpomembnejša dieta, ki vsebuje veliko balastnih snovi (zelenjava), beljakovin in zelo malo ogljikovih hidratov (ki so hrana za kandido). Eritritol je odličen način, da se kljub dieti lahko na zdrav način posladkate in lažje preživite strogo odrekanje enostavnim ogljikovim hidratom – sladkorjem.

Kakšne so prednosti uživanja eritritola?

  • Je naravnega izvora (sladkorni alkohol pridobljen pri fermentaciji škroba),
  • Nima kalorij (ga telo ne zazna kot ogljikov hidrat in se zato ne presnovi),
  • Eritritol ima glikemični indeks 0 in ne vpliva na nivo krvnega sladkorja (primeren tudi za diabetike),
  • Onemogoča razvoj kariesa (tudi ustne bakterije ga ne morejo presnoviti, zato se ne razmnožujejo),
  • pomaga pri obnavljanju zobne sklenine,
  • ni vzrok razraščanja črevesnih bakterij (primeren za bolnike s kandido),
  • ni vzrok za demineralizacijo kosti,
  • ni obremenjujoč za trebušno slinavko, ki proizvaja insulin in uravnava krvni sladkor.
  • Ima lastnosti antioksidanta,
  • Ima podoben okus kot običajen sladkor, zato ne zaznamo spremembe v okusu hrane.

Eritritol in LCHF dieta

LCHF pomeni: »Low Carb, High Fat«- ali povedano po slovensko: manj ogljikovih hidratov, več maščob. Gre za vrsto diete, ki je poznana že več kot 150 let, pri kateri uživamo zelo majhne (ali celo nične) količine ogljikovih hidratov in več maščob. Živila iz ostalih prehranskih skupin uživamo v normalnih količinah (beljakovine in balastne snovi). Predvsem je ključnega pomena, da iz svojega jedilnika črtate ves sladkor in škrob, torej enostavne ogljikove hidrate. Ker eritritol telo ne zazna kot ogljikov hidrat, ga seveda lahko uživate kot sladkorni nadomestek. Pri tem vam dieta ne bo tako naporna, saj boste vseeno zaužili hrano, ki bo sladkega okusa, a hkrati ne boste »grešili« pri strogi LCHF dieti.

Eritritol vam lahko pomaga pri odvisnosti od sladkorja

Čeprav se morda sliši pretirano, je odvisnost od sladkorja še kako resnična. Sladkor je droga, ki povzroča odvisnost. Če niste prepričani, ali ste tudi vi odvisni od sladkorja, lahko izvedete test: iz svoje običajne prehrane izločite vse sladice, nehajte dodajati sladkor v kavo ali čaj, opustite sladkane sokove in sladila kot so agava, med in kokosov sladkor, izločite tudi velo moko in bel riž ter jih nadomestite s polnozrnatimi živili. Ne jejte suhega sadja, uživajte le sveže sadje. Če se vam bo začela pojavljati močna želja po nečem sladkem in je skodelica kuhanega riža ne bo zadovoljila, ste najverjetneje padli na testu odvisnosti od sladkorja. Odvisnost je potrebno sistematično zdraviti – najbolje je, da najprej postopoma zmanjšujete vnos sladkorja v telo – najprej opustite le eno od nezdravih živil (naprimer sladice in sladke prigrizke), nato postopoma očistite svoj jedilnik sladkorja v prehrani. Eritritol vam pri tem lahko pomaga, saj ne vsebuje kalorij in ga telo ne zazna kot enostaven ogljikov hidrat (sladkor), vseeno pa ima sladek okus, zato bo vaša abstinenčna kriza manjša in jo boste lažje prenesli.

Eritritol je eden od sladkornih alkoholov – kaj so njihove prednosti in slabosti?

Sladkorni alkoholi po kemijski zgradbi delno spominjajo na sladkorje in delno na alkohole, zato imajo takšno ime. Sami po sebi so ogljikovi hidrati, ki ne vsebujejo alkohola. Mednje sodijo: maltitol, ksilitol, sorbitol, manitol in eritritol. Navadno so sladkorni alkoholi manj sladki od običajnega sladkorja in imajo manjši energijski učinek, saj se počasneje in nepopolno absorbirajo.

Najpogosteje jih najdemo v čokoladah, žvečilnih gumijih, zobnih pastah in ustni vodici. Njihova največja prednost je, da imajo nižji glikemični indeks in ne vplivajo na dvig krvnega sladkorja, poleg tega, da imajo tudi nizko energetsko vrednost.

Imajo pa tudi nekaj neprijetnih lastnosti, če ga uživamo v prevelikih količinah, in to so:

  • napenjanje in vetrovi (nastane zaradi nepopolne absorpcije v črevesju) in 
  • zastajanje vode v telesu.

Da bi se neprijetnim posledicam uživanja izognili, nikoli ne uživajte sladkornih alkoholov na tešče in v prevelikih količinah ( do 1 gram na 1 kg telesne teže je priporočljiva dnevna količina).

Za eritritol velja, da ima še najmanj negativnih posledic pri uživanju, zato je daleč najbolj pogost sladkorni nadomestek v uporabi danes. Eritritol se namreč za razliko od ostalih sladkornih alkoholov skoraj v celoti absorbira v tankem črevesju in zato ne povzroča prebavnih težav.

Eritritol ne vsebuje nobenih konzervansov in umetnih barvil, kar je še posebej dobro za alergike. Ima cel kup pozitivnih lastnosti in je res odličen nadomestek za običajni sladkor. Če imate LCHF dieto ali želite enostavno zmanjšati kalorični vnos v telo, potem je eritritol super izbira!

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.