Domači njoki z bučkino omako

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

Domači njoki so jed, ki se jo lahko pripravi kot samostojen obrok ali kot prilogo. Zraven se odlično poda bučkina omaka, ki je najboljša iz maslene buče (hokaido ali muškatne buče).

SESTAVINE:Domači njoki z bučkino omako
Njoki:
* 650g krompirja
* 2 jajci
* 1 žlička himalajske soli
* 300-350g pirine bele moke
* 2 žlici skute

Bučkina omaka:
* 500g bučk (jaz sem uporabila hokaido bučo)
* čebula
* smetana za kuhanje ali ovsena krema (prb. 2dcl)
* himalajska sol
* poper
* bazilika
* olivno olje

OPIS POSTOPKA: Krompir skuhamo v osoljeni vodi. Ko je mehek, ga odcedimo, malo ohladimo ter olupimo. Z vilico ali tlačilko ga dobro pretlačimo. Krompir damo v večjo posodo, dodamo vse sestavine in dobro pregnetemo. Količino moke prilagodimo glede na mehkobo testa. Pripravimo večjo posodo, v kateri bomo njoke kuhali. Osoljeno vodo zavrejemo. Ko čakamo, da voda zavre, iz testa izoblikujemo njoke. Naredimo dolge svaljke, nato pa razdelimo svaljek na manjše, 2 cm dolge njoke. Da bo lažje, si pomagamo s topo stranjo noža. Manjšo količino njokov položimo v vodo, ko priplavajo na površje so kuhani. Kuhamo v več porcijah.
Bučkina omaka: Na olivnem olju prepražimo čebulo. Bučko olupimo in narežemo na manjše kocke, ter dodamo k čebuli. Malo še podušimo nato pa zalijemo z 2 dcl vode. Solimo, popramo in dodamo začimbe po okusu. Ko je bučka mehka, voda pa je izhlapela, zalijemo z smetano. Količino smetane prilagodimo glede na želeno gostoto. Lahko uporabimo palični mešalnik, da bo omaka čisto gladka, ali pa jo pretlačimo samo s tlačilko. Še čez tople njoke polijemo omako, čez pa lahko naribamo parmezan.

ČAS PRIPRAVE: 30 min + kuhanje krompirja
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Andreja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek