Domači njoki z bučkino omako
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Domači njoki z bučkino omako

Domači njoki so jed, ki se jo lahko pripravi kot samostojen obrok ali kot prilogo. Zraven se odlično poda bučkina omaka, ki je najboljša iz maslene buče (hokaido ali muškatne buče).



SESTAVINE:

Njoki:

* 650 g krompirja

* 2 jajci

* 1 žlička himalajske soli

* 300-350 g pirine bele moke

* 2 žlici skute


Bučkina omaka:

* 500 g bučk (jaz sem uporabila hokaido bučo)

* čebula

* smetana za kuhanje ali ovsena krema (prb. 2dcl)

* himalajska sol

* poper

* bazilika

* olivno olje



OPIS POSTOPKA: Krompir skuhamo v osoljeni vodi. Ko je mehek, ga odcedimo, malo ohladimo ter olupimo. Z vilico ali tlačilko ga dobro pretlačimo. Krompir damo v večjo posodo, dodamo vse sestavine in dobro pregnetemo. Količino moke prilagodimo glede na mehkobo testa. Pripravimo večjo posodo, v kateri bomo njoke kuhali. Osoljeno vodo zavrejemo. Ko čakamo, da voda zavre, iz testa izoblikujemo njoke. Naredimo dolge svaljke, nato pa razdelimo svaljek na manjše, 2 cm dolge njoke. Da bo lažje, si pomagamo s topo stranjo noža. Manjšo količino njokov položimo v vodo, ko priplavajo na površje so kuhani. Kuhamo v več porcijah.



Bučkina omaka: Na olivnem olju prepražimo čebulo. Bučko olupimo in narežemo na manjše kocke, ter dodamo k čebuli. Malo še podušimo nato pa zalijemo z 2 dcl vode. Solimo, popramo in dodamo začimbe po okusu. Ko je bučka mehka, voda pa je izhlapela, zalijemo z smetano. Količino smetane prilagodimo glede na želeno gostoto. Lahko uporabimo palični mešalnik, da bo omaka čisto gladka, ali pa jo pretlačimo samo s tlačilko. Še čez tople njoke polijemo omako, čez pa lahko naribamo parmezan.



ČAS PRIPRAVE: 30 min + kuhanje krompirja

RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Andreja


, Krompir skuhamo v osoljeni vodi. Ko je mehek, ga odcedimo, malo ohladimo ter olupimo. Z vilico ali tlačilko ga dobro pretlačimo. Krompir damo v večjo posodo, dodamo vse sestavine in dobro pregnetemo. Količino moke prilagodimo glede na mehkobo testa. Pripravimo večjo posodo, v kateri bomo njoke kuhali. Osoljeno vodo zavrejemo. Ko čakamo, da voda zavre, iz testa izoblikujemo njoke. Naredimo dolge svaljke, nato pa razdelimo svaljek na manjše, 2 cm dolge njoke. Da bo lažje, si pomagamo s topo stranjo noža. Manjšo količino njokov položimo v vodo, ko priplavajo na površje so kuhani. Kuhamo v več porcijah.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.