Domača nutella
SESTAVINE:
* 1 lonček oluščenih lešnikov (v pečici jih 10 minut pražimo pri 180°C, nato lahko z rokami odstranimo lupinico)
* 2 žlici kakava v prahu
* 1 žlico lešnikovega hladnega stiskanega olja
* 2 žlici hladno stiskane kokosove maščobe
* 1 žlico masla (zadnji dve sestavini stopimo na blagi temperaturi)
* 2 žlici rjavega sladkorja, ki ju lahko nadomestimo z medom oz. z datljevo pasto
OPIS POSTOPKA: V mešalniku lešnike zmeljemo. Običajen sekljalnik ni primeren, saj rabimo zelo drobne delce. Šele ko so lešniki zmleti v prah jih zmešamo s preostalimi sestavinami. Lešnike pražite pri 150°C saj pri tej temperaturi še ne nastajajo trans-maščobne kisline. Te pa zagotovo nastajajo pri 220°C. Izberem biološko pridelane lešnike, bio* nerafinirano kokosovo mast,dodamo lešnikovo olje. Namesto ogromno sladkorja dodam le žlico domačega medu ali datljevo pasto, za zniževanje sladkorja v krvi pa še cimet. Po želji lahko dodate ingver v prahu, ali pa limonino lupino iz biološko pridelanih limon.
RECEPT PRIPRAVILA: Marjetka Založnik
Komentarji (0)