Domača nutella
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Domača nutella

SESTAVINE:

* 1 lonček oluščenih lešnikov (v pečici jih 10 minut pražimo pri 180°C, nato lahko z rokami odstranimo lupinico)

* 2 žlici kakava v prahu

* 1 žlico lešnikovega hladnega stiskanega olja

* 2 žlici hladno stiskane kokosove maščobe

* 1 žlico masla (zadnji dve sestavini stopimo na blagi temperaturi)

* 2 žlici rjavega sladkorja, ki ju lahko nadomestimo z medom oz. z datljevo pasto



OPIS POSTOPKA: V mešalniku lešnike zmeljemo. Običajen sekljalnik ni primeren, saj rabimo zelo drobne delce. Šele ko so lešniki zmleti v prah jih zmešamo s preostalimi sestavinami. Lešnike pražite pri 150°C saj pri tej temperaturi še ne nastajajo trans-maščobne kisline. Te pa zagotovo nastajajo pri 220°C. Izberem biološko pridelane lešnike, bio* nerafinirano kokosovo mast,dodamo lešnikovo olje. Namesto ogromno sladkorja dodam le žlico domačega medu ali datljevo pasto, za zniževanje sladkorja v krvi pa še cimet. Po želji lahko dodate ingver v prahu, ali pa limonino lupino iz biološko pridelanih limon.



RECEPT PRIPRAVILA: Marjetka Založnik


,* 1 lonček oluščenih lešnikov (v pečici jih 10 minut pražimo pri 180°C, nato lahko z rokami odstranimo lupinico) ,* 2 žlici kakava v prahu ,* 1 žlico lešnikovega hladnega stiskanega olja ,* 2 žlici hladno stiskane kokosove maščobe ,* 1 žlico masla (zadnji dve sestavini stopimo na blagi temperaturi) ,* 2 žlici rjavega sladkorja, ki ju lahko nadomestimo z medom oz. z datljevo pasto , , V mešalniku lešnike zmeljemo. Običajen sekljalnik ni primeren, saj rabimo zelo drobne delce. Šele ko so lešniki zmleti v prah jih zmešamo s preostalimi sestavinami. Lešnike pražite pri 150°C saj pri tej temperaturi še ne nastajajo trans-maščobne kisline. Te pa zagotovo nastajajo pri 220°C. Izberem biološko pridelane lešnike, bio* nerafinirano kokosovo mast,dodamo lešnikovo olje. Namesto ogromno sladkorja dodam le žlico domačega medu ali datljevo pasto, za zniževanje sladkorja v krvi pa še cimet. Po želji lahko dodate ingver v prahu, ali pa limonino lupino iz biološko pridelanih limon.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.