Rjavi riž – alternativa belega riža za doseganje in ohranjanje idealne teže

Rjavi riž – alternativa belega riža za doseganje in ohranjanje idealne teže

Po vsem svetu naj bi obstajalo več kot 8000 vrst riža, pri nas pa je najbolj poznan in uporabljan beli riž. Čedalje pogosteje pa je govora o rjavem rižu, kot bolj zdravi alternativi belemu. Od tega se rjav riž razlikuje po tem, da ima odstranjeno le zunanjo lupino, medtem, ko se otrobi in del zrna ohranijo, kar pri belem rižu ni tako. Na ta način lahko rjav riž ohrani pomembna hranila in vlaknine, ki jih v drugi vrsti riža ne moremo najti. Posledično rjav riž vsebuje veliko več železa, mangana, fosforja in vitaminov B1, B3 ter B6 kot beli riž. Ker vsebuje več vlaknin, je čas potovanja snovi skozi črevesje krajši in s tem naj bi se bistveno zmanjšalo tveganje za nastanek raka na črevesju. Zaradi visoke vsebnosti hranil ima rjavi riž takšen učinek na naše zdravje kot sadje in zelenjava, zaradi vsebnosti vlaknin pa nam pomaga doseči in ohranjati tudi idealno težo.

  • zmanjšuje nivo kortizola,
  • lajša anksioznost,
  • uravnava krvni sladkor,
  • lajša glavobole,
  • zmanjšuje krvni tlak,
  • dviga nivo energije.

Rjav riž je odličen vir vlaknin in številnih vitaminov ter mineralov, vsebuje pa tudi veliko triptofana, aminokisline, ki viša nivo serotonina in melatonina v telesu, spodbuja dobro počutje in pripomore k dobremu spancu. Deluje kot ščetka v prebavnem traktu in spodbuja vpijanje hranil.

Rjavi riž je bogat z:

  • Vitamini skupine B, ki podpirajo živčni sistem, spodbujajo uravnovešeno razpoloženje in izboljšujejo koncentracijo.
  • Mangan, ki je dober za zdrav živčni sistem in proizvodnjo energije.
  • Selen, ki spodbuja imunost, uravnava razpoloženje in pripomore k zdravju srca.
  • Magnezij, ki pomaga sprostiti živčni sistem, zmanjšuje krvni tlak, znižuje pogostost in jakost glavobolov, preprečuje mišične krče in spodbuja miren spanec.

Lahko ga uporabljamo v:

  • Slastnih solatah z jagodičevjem, semeni, oreščki, šalotko, zelišči in lahkim prelivom.
  • Naredimo puding iz rjavega riža s sojinim mlekom, cimetom, rozinami, medom in muškatnim oreščkom.
  • Zmešamo z gobicami in lečo za odlično prilogo.
  • Skupaj s pečenim piščancem, svežo omako in gratiniranim sirom naredimo poslastico na mehiški način.

Poglej si še recept za žita z zelenjavo in tofujem TUKAJ.

Napisala: Malinca Natalija (Povzeto po knjigi Eat yourself calm)

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.