Creme Brulee z javorjevim sladkorjem
SESTAVINE:
* 1 vanilijev strok
* 375 ml sladke smetane
* 6 rumenjakov
* 50 g javorjevega sladkorja
* 6 žličk javorjevega sladkorja
OPIS POSTOPKA:
1. Vanilijev strok razpolovimo po dolžini in z noževo konico postrgamo semena ter jih dodamo v kozico k sladki smetani. Kuhamo dokler sladka smetana ne zavre.
2. Rumenjake in 50 g sladkorja zmešamo z metlico ali električnim mešalnikom, da dobimo kremasto zmes.
3. Med stalnim mešanjem precedimo sladko smetano v posodo s kremo iz rumenjakov in sladkorja.
4. Zmes vlijemo v posodice do 3/4 in jih postavimo v pekač z visokim robom. V pekač nalijemo vodo, ki naj sega v višino do polovice zunanjih sten posodic.
5. Pekač postavimo v segreto pečico na 130 °C in pečemo približno 30 minut.
6. Nato počakamo, da se krema ohladi na sobno temperaturo in postavimo posodice v hladilnik za vsaj 4 ure.
7.Preden postrežemo, strjeno kremo po vrhu enakomerno potresemo z javorjevim sladkorjem in s kuhinjskim gorilnikom karameliziramo sladkor, da se naredi trda skorjica. Posodice lahko postavimo tudi pod vroč žar v pečici za 3 - 5 minut.
ČAS PRIPRAVE: 60 min
RECEPT SESTAVILA: Nikola Kuljad
Komentarji (0)