Kaj imajo skupnega vadba, neplodnost in prekomerna teža?

Kaj imajo skupnega vadba, neplodnost in prekomerna teža?

Vadba, neplodnost in prekomerna telesna teža …

Tri stvari, za katere bi veliko ljudi pomislilo, da ne gredo skupaj. Če dodam še dobra družba in zdrav življenjski slog, pa bi bilo oblikovanje stavka še težje.

Vendar ni čisto tako, kar smo tudi dokazali v majhnem projektu, ki je prinesel velike rezultate. Kako velike? Tako, da bodo nekateri še nekaj časa rastli in rastli.

Gre za projekt, ki mi je po spletu srečnih naključil "padel na glavo" in mi spremenil pogled na svet ter razširil obzorja. Projekt, ki mi je med drugim povzročil kakšen siv las, kljub temu pa dal predvsem veliko znanja, zadovoljstva, veselja in ponosa.

Pa začnimo od začetka – z nekaj strokovne teorije, da bo projekt bolj razumljiv.

Po oceni Kliničnega oddelka za reprodukcijo je v Sloveniji vsak sedmi par neploden. Vzroke je mogoče iskati tako pri ženskah (40–55 %) kot tudi pri moških (30–40 %) oziroma pri obeh (10 %), še vedno pa jih ima 10 % nepojasnjene vzroke neplodnosti.

Pri ženskah kar 80 % neplodnosti predstavljajo samo trije vzroki, in sicer:

  • endometrioza,
  • tuboperitonealni vzrok z neprehodnimi jajčniki in
  • motnje ovulacije (PCOS oz. sindrom policističnih jajčnikov in debelost).

Poleg omenjenih dejavnikov na neplodnost vplivajo tudi starost ženske, spolno prenosljive bolezni, razvojne nepravilnosti maternice, miomi, bolezenska debelost, sistemske bolezni (sladkorna bolezen, obolenja ščitnice) in zdravila (steroidi, antidepresivi).

Zdravstvene dejavnike je res potrebno reševati s pomočjo zdravnikov, vendar pa lahko pri preprečevanju zdravju škodljivih dejavnikov oziroma dejavnikov, na katere lahko sami vplivamo, veliko naredimo sami.

Med te dejavnike spadajo življenjski slog, starost, alkohol, kajenje, psihološki dejavniki (stres in depresija) in prekomerna telesna teža. Slednja ima izredno pomembno vlogo pri reprodukciji, še posebej pri nežnejšem spolu, saj je povezana z motnjami menstruacije (anovulacija), neplodnostjo, sindromom policističnih jajčnikov, spontanim splavom in z nezaželenimi učinki v času nosečnosti.

V primeru prekomerne telesne teže v povezavi z neplodnostjo pa gre vendarle za dejavnik, na katerega lahko v največji meri tudi sami vplivamo. Veliko raziskav potrjuje pozitivne učinke izgube odvečnih kilogramov pri povečanju zmožnosti zanositve.

Kaj v tem primeru pomeni naš projekt?

V projektu sta moči in znanje združili dve različni instituciji, in sicer Klinični oddelek za reprodukcijo UKC Ljubljana in Fakulteta za šport. Tako so na kliniki potekale meritve različnih zdravstvenih parametrov, s katerimi ocenjujemo plodnost (metabolični in hormonski testi), na Fakulteti za šport pa meritve za preverjanje gibalnih in telesnih značilnosti.

Glavni del projekta, ki je trajal 8 tednov, je potekal prav na omenjeni fakulteti, kjer sem dvakrat na teden izvajala vadbo za vseh 13 žensk, ki so bile vključene v projekt.

Če se to slučajno sliši kot mučenje, kjer so se udeleženke utapljale v lastnem znoju ob vojaški disciplini inštruktorice, naj vas potolažim – ni bilo čisto tako.

Kljub temu, da smo bile vse, torej jaz in dekleta, ki so se udeležila programa, na prvi vadbi nekoliko zadržane in iskreno živčne, je bila vsaka naslednja vadba lažja, bolj sproščena in polna smeha. Ne samo, da so se vse ženske na vadbah motivirano gibale in uživale, odkrito so se lahko pogovarjale o vseh problemih povezanih z neplodnostjo in prekomerno telesno težo ter se pri tem ves čas bodrile in spodbujale.

O tem, kakšne rezultate smo, oziroma so, punce dosegle, bom naslednjič napisala kaj več, lahko pa povem, da so v 8 tednih v povprečju izgubile 6,28 kilogramov in obseg pasu v povprečju zmanjšale za 9,02 centimetra. Hkrati pa so nas nepričakovano, a še toliko bolj veselo presenetile spontane zanositve.

Predvsem pa, kar je najpomembnejše, punce so ponovno dobile upanje! Lahko samo rečem, da so bili še zdravniki pozitivno presenečeni.

In kakšen je namen tega zapisa?

Glavni namen je predstaviti projekt, ki je dal izjemne rezultate in hkrati povabiti ter opogumiti ženske, ki imajo podobne težave (neplodnost in prekomerna teža), da se nam pridružijo.

Udeležba je brezplačna in odnesete lahko samo nova znanja, poznanstva in veliko motivacije za naprej. Hkrati se tako tudi hitro vključite v zdravstveno obravnavo, na katero se po navadi čaka precej dlje.

Če se želite priključiti projektu ali zgolj dobiti kakšno informacijo, ki vam bi koristila, se lahko prijavite vse do novembra 2019. Kar pogumno mi pišite na e-mail naslov ana.sustarsic2@gmail.com.

Avtor: Ana Šuštaršič

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.