Kako uživati v zimskih aktivnostih?

Kako uživati v zimskih aktivnostih?

Pozimi nas nizke temperature mnogokrat odvrnejo od tega, da bi naš prosti čas preživeli zunaj. A če želimo naše telo ohraniti kar se da vitalno in zdravo, je pomembno, da se tudi v hladnejših mesecih lotimo kakšne aktivnosti, ki nam bo pognala kri po žilah. 

Gibanje namreč ni pomembno samo zato, da izgledamo privlačneje, ampak ima še en kup pozitivnih učinkov na telo, saj pospešuje pretok krvi, pospešuje dotok kisika do možganskih celic, zmanjšuje stres in krepi naše telo.

Pozimi je na voljo mnogo aktivnosti, v katerih lahko neizmerno uživamo. Za lažjo odločitev o tem, katero izbrati, ti bomo Malince zaupale nekaj naših najljubših.

 

  • SANKANJE

Ena od najbolj prijetnih zimskih aktivnosti je vsekakor sankanje. V to aktivnost je lahko vključena cela družina, stopnjo adrenalina pa lahko enostavno povečuješ z izbirno strmine klanca.

IDEJA ZA LOKACIJO: V Kranjski Gori se lahko po okoliških hribčkih spustiš podnevi ali v soju bakel ponoči. Ob primernih vremenskih razmerah pa lahko čar nočnega sankanja doživiš v Gozdu Martuljku, ki je res nekaj posebnega in je vreden preizkusa.

 

  • DRSANJE

Če si v toplejših mesecih ljubitelj oz. ljubiteljica rolanja, lahko v zimskem času svoje spretnosti preizkusiš še na ledu.

IDEJA ZA LOKACIJO: Za kar se da prijetno in varno izkušnjo ti Malince svetujemo, da se drsanja lotiš na urejenih drsališčih. Le-te lahko pozimi najdeš v mnogih večjih mestih po Sloveniji – V Ljubljani, Radovljici, Kamniku, Mariboru, Celju, Velenju in mnogih drugih krajih. Za izkušnjo drsanja na naravnem drsališču ti svetujemo obisk drsališča na Jezerskem, saj se nahaja v neokrnjeni naravi s pogledom na gore. Prednost tega drsališča je v tem, da ima zraven naravnega, postavljeno tudi umetno drsališče za tiste, ki se bolje počutijo na trdnih tleh.

 

  • SMUČANJE ali DESKANJE

Pravi ljubitelji zime verjetno komaj čakate zimo, da si boste lahko zopet obuli pancerje in se spustili po beli strmini. Če pa v tej aktivnosti še ne uživaš in potrebuješ nekaj predznanja, pa ti svetujemo, da na smučišču poiščeš kakšnega smučarskega učitelja.

IDEJA ZA LOKACIJO: Za stare mačke je v Sloveniji na voljo mnogo znanih smučišč, če pa si šele začetnik pa ti Malince predlagamo Smučišče Cerkno. Zgoraj je planota nekoliko bolj položna in idealna za učenje tako mladih kot tudi malo manj mladih bodočih smučarjev.
Za otroke je zelo simpatična možnost tudi smučišče na Celjski koči ali Rogli, ki sicer spadata med manjša smučišča, a imata tudi otroški poligon, ki je super za »prve korake« na snegu.

 

  • SNEŽNO KOLESARJENJE

Brez skrbi, tukaj nimamo v mislih običajnega kolesarjenja po snegu, ampak na posebni, kolesu podobni napravi, ki ima namesto koles smuči. Prednost snežnega kolesarjenja je v tem, da se ga lahko zelo hitro naučiš, zato je primerno tudi za nesmučarje. Obenem ga spremlja veliko smeha, je zabavno, polno adrenalina in dopušča prave vragolije na snegu.

IDEJA ZA LOKACIJO: Smučišče Kranjska Gora, kjer si lahko izposodiš tudi snežno kolo.

 

  • POSTAVLJANJE SNEŽENEGA MOŽA

Ja, tudi to je lahko ena od aktivnosti, ki se jih lahko lotiš kar pred hišo oz. blokom, takoj ko zapade prvi sneg. Večji, kot bo sneženi mož, več napora bo potrebno vložiti v rezultat.
Tukaj pa se seznam zimskih aktivnosti še ne konča. Če med zgoraj naštetimi ne najdeš prave aktivnosti zase, imamo zate še nekaj možnosti: tek na smučeh, pohodništvo, kepanje, curling, snežni rafting, krpljanje, kidanje, pa še bi se kaj našlo.