Učenje je za celo življenje!

Učenje je za celo življenje!

Čeprav ob besedi izobraževanje oz. šolanje najpogosteje pomislimo na izobraževanje šolarjev, učenje ni rezervirano samo zanje. Verjetno obstaja kakšna veščina, znanje ali aktivnost, ki se je želiš naučiti tudi ti.

Najboljša naložba, ki si jo lahko vsak privošči, je naložba v znanje, saj ti znanja ne more nihče vzeti. Če pa znamo pridobljeno znanje še pravilno unovčiti, lahko to znanje postane najvrednejša valuta, ki nam na dolgi rok mogoče prinese celo boljšo službo, kariero, lastno podjetje in kdo ve, kaj še.

Zakaj je učenje pomembno?
Poleg tega, da nas lahko nova znanja, veščine in spretnosti popeljejo na novo življenjsko pot, ima izobraževanje še druge pomembne prednosti. Učenje namreč izpopolnjuje možgane in jih razvija na način, da dobivajo nove zmožnosti. To pomeni, da ljudje, ki se veliko učijo, širijo svoje kapacitete. Obenem pa nova znanja pomagajo reševati vedno kompleksnejše težave, kar je v današnjem, hitro spreminjajočem se svetu, še kako dobrodošlo. Tako kot lahko natreniramo svoje telo, lahko natreniramo tudi svoje možgane.

Kaj se lahko naučim letos?
Malince te izzivamo, da se vsako leto naučiš nekaj novega. Morda je to kakšna nova SPRETNOST (štrikanje, risanje, 10-prstno slepo tipkanje, hitro branje), AKTIVNOST (smučanje, rolanje, supanje, meditacija) ali ZNANJE (izdelava naravne kozmetike, marketing, prodaja, računovodstvo, tuj jezik …). Ta cilj si lahko napišeš po smernicah, zastaviš smernice in ga čez leto uresničuješ.

Če je tvoj cilj npr. napredovanje v službi, ti Malince svetujemo, da si na list papirja napišeš znanja in veščine, ki jih imaš sedaj. Nato si na drugo stran napiši znanja in veščine, ki bi jih potreboval oz. potrebovala za napredovanje na novo delovno mesto. Ko imaš to napisano, poglej, pri katerih točkah ti trenutno manjka določeno znanje. In na kakšen način ga lahko pridobiš. Znanje oz. veščino, ki jo potrebuješ, umesti na svoj seznam ciljev in vsak dan naredi nekaj, da boš bližje svojemu cilju. Če je tvoj cilj res tisti pravi zate, te bo tvoja goreča želja gnala naprej.

Učenje naj bo prijetno in zabavno!

Če ne gre ravno za neko suhoparno znanje, ki ga potrebuješ za svojo službo, je lahko učenje zelo prijetno in zabavno. Zraven lahko vključiš tudi svoje domače ali otroke, ki se bodo z veseljem s tabo naučili kaj novega – še posebej, če gre za kakšno odštekano spretnost, kot je štrikanje. Ker je v odrasli dobi učenje redko povezano z memoriziranjem teorije na pamet, si ga lahko res prilagodiš tako, da bo tebi maksimalno odgovarjalo in bo zato proces dosti bolj prijeten.