Sirup iz poprove mete
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Sirup iz poprove mete

12

Eden od načinov shranjevanja pridelkov za zimo je tudi izdelava sokov. Sok poprove mete je še posebej okusen in osvežilen. Uporabiš ga lahko za cocktaile, ali pa si preprosto zmešaš z vodo. Izbira je tvoja :)



Poprova meta je definitivno ena izmed mojih najljubših zelišč poleti. Po intenzivnosti okusa prekaša vse druge vrste mete, saj vsebuje največ mentola od vseh. Prav čakal sem ta čas, da jo bom lahko spet začel uporabljati. Največkrat iz nje naredim metin sirup, ki ga predstavljam danes, lističe dodajam tudi med sočenjem k ostalim sokovom, da popestri okus, velikokrat pa pride na vrsto v deviškem mojitu (virgin mojito), ki pa je pijača, s katero se pregrešimo poleti (v njej je gazirana mineralna voda).



SESTAVINE:

* vsaj 50 lističev poprove mete (tudi stebla)

* 1,5 kg rjavega sladkorja / drugega sladila po želji

* iztisnjen sok 8 limon

* lonec s 5 litri vode



OPIS POSTOPKA: V večji lonec natočimo 5 litrov vode in vanj namočimo poprovo meto. Pokrito s pokrovko pustimo namakati čez noč. Naslednji dan pristavimo lonec na štedilnik in vse skupaj kuhamo toliko časa, da zavre. Ko zavre, na grobo odstranimo lističe in dodamo sladkor. Mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi, nato pa lonec odstavimo iz štedilnika. Ko prvič odstranimo pokrovko (pred dodajanjem sladkorja, ne gledamo v lonec, ker iz lonca v oči udari mentolova para in lahko kar dobro zapeče. Med kuhanjem iz limon iztisnemo sok in ga fino precedimo, da je ostane čist sok.



metin sirup (2) Sok limon prilijemo v metin sirup, premešamo, pustimo, da se malo ohladi, nato pa ga začnemo še precej vročega polniti v steklenice, ki jih prej namočimo v toplo vodo. Nekaterim se bo zdelo, da je 1,5 kg sladkorja v 5 litrih vode premalo in bo sirup premalo sladek, vendar to ne drži.



Metin sirup, pripravljen na ta način, je pravzaprav kot zelo močan in sladkan čaj, v kozarce pa se dozira kot vsak drug sirup, okus nastale pijače pa je zelo prijeten. Tako narejen metin sirup uporabljamo tudi kot sestavino za deviški mojito, saj mu dodamo samo gazirano mineralno vodo ter kakšen kos limete in deviški mojito je pripravljen (deviški je zato, ker v njem ni alkohola). Danes je nastalo 5 litrov in tri četrt sirupa iz poprove mete, ki bo pri nas zdržal kakšna dva tedna in pol, saj je v tej poletni vročini prav osvežilna pijača.



RECEPT PRIPRAVIL: Easy recepti


,* vsaj 50 lističev poprove mete (tudi stebla) ,* 1,5 kg rjavega sladkorja / drugega sladila po želji ,* iztisnjen sok 8 limon ,* lonec s 5 litri vode , , V večji lonec natočimo 5 litrov vode in vanj namočimo poprovo meto. Pokrito s pokrovko pustimo namakati čez noč. Naslednji dan pristavimo lonec na štedilnik in vse skupaj kuhamo toliko časa, da zavre. Ko zavre, na grobo odstranimo lističe in dodamo sladkor. Mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi, nato pa lonec odstavimo iz štedilnika. Ko prvič odstranimo pokrovko (pred dodajanjem sladkorja, ne gledamo v lonec, ker iz lonca v oči udari mentolova para in lahko kar dobro zapeče. Med kuhanjem iz limon iztisnemo sok in ga fino precedimo, da je ostane čist sok. Sok limon prilijemo v metin sirup, premešamo, pustimo, da se malo ohladi, nato pa ga začnemo še precej vročega polniti v steklenice, ki jih prej namočimo v toplo vodo. Nekaterim se bo zdelo, da je 1,5 kg sladkorja v 5 litrih vode premalo in bo sirup premalo sladek, vendar to ne drži. Metin sirup, pripravljen na ta način, je pravzaprav kot zelo močan in sladkan čaj, v kozarce pa se dozira kot vsak drug sirup, okus nastale pijače pa je zelo prijeten. Tako narejen metin sirup uporabljamo tudi kot sestavino za deviški mojito, saj mu dodamo samo gazirano mineralno vodo ter kakšen kos limete in deviški mojito je pripravljen (deviški je zato, ker v njem ni alkohola). Danes je nastalo 5 litrov in tri četrt sirupa iz poprove mete, ki bo pri nas zdržal kakšna dva tedna in pol, saj je v tej poletni vročini prav osvežilna pijača.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (10)

Kaja

Mateja, se vam res zdi, da bo sirup brez sladkorja obstojen? Vloga sladkorja v sirupih je (po mojem) predvsem vloga konzervansa. Verjetno se ga lahko nadomesti z medom. Kako pa vi shranite meto ali meliso za zimo?

MAteja

Uff težko verjamem, da v 21 stoletju uporabiti sladkor pri sirupu. Limona je povsem dovolj, za zdravje pa ste naredili veliko, če ne uporabite 1,5 kg sladil. Smo povem, za tiste, ki še vedno uporabljate sladokor.

dejan

Mene pa zanima, kdaj se ven poberejo lističi in stebelca?

stana

Hvala za vaše recepte se priporočam. Lep preostanek dneva vam želim

Tamara

Super!
Kaj pa z mentol meto, lahko tudi?

Malinca Nastja

Ja po istem postopku lahko pripravite tudi melisin sirup.

Malinca Nastja

Ja seveda se lahko naredi tudi s stevilo ali pa kokosovim sladkorjem.

Andreja

Je mogoče kakšna varianta, da se sirup naredi brez sladkorja, mogoče s stevijo ali kakšnim bolj zdravim sladilom.

darinka

zanima me ,če se lahko naredi iz melise, ker nimam mete.

Marjana

Jaz imam na vrtu meto, samo ne vem , če je poprova moja ima vonj po limoni.

1 2 Naslednji