Uporaba šipkovega olja in vse o šipku

Uporaba šipkovega olja in vse o šipku

Šipkovo olje je pravi modni hit v uporabi naravne kozmetike! Uporablja se ga tako za negovanje zrele kože, kot tudi problematične. S svojimi zdravilnimi učinkovinami kožo vlaži in ji daje čvrstost.   

Ekološko šipkovo olje so včasih pridobivali s kuhanjem plodov, danes pa ga pridobivamo hladno stisnjenega iz semen šipkovih sadežev. To olje je izjemno bogato z vitamini in esencialnimi maščobnimi kislinami, ima zlato rdečo barvo ter je izjemne kakovosti, saj je pridobljeno iz ekološkega šipka. Zelo hitro se vpija v kožo in ne pušča mastnega občutka, učinkovito vlaži in naredi zaščitni sloj na koži, s čimer preprečuje njeno dehidracijo. Zaradi njegovih številnih pozitivnih in zdravilnih sposobnosti, so ga uporabljali že stari Egipčani, Maji in Ameriški Indijanci. 

Značilnosti šipka 

Navadni šipek, lat. Rosa canina je rastlina, ki jo boste našli v našem domačem okolju. Šipek je pravzaprav divja vrtnica.  Cveti v sončnem obdobju med majem in junijem. Za nas pa so najbolj pomembni njegovi plodovi. Ti dozorijo jeseni. V tem času šipkovi plodovi vsebujejo največjo koncentracijo vitamina C.  Meso plodov je rahlo kislega in sladkega okusa, sledi pa tudi malo trpek in grenak priokus. Šipek se največkrat uživa v obliki čaja v hladnih zimskih dneh. Šipkov čaj je priporočljiv predvsem pri boleznih, pri katerih primanjkuje vitamina C in raznih drugih prehodnih obolenjih. Pomaga tudi pri izločanju seča in pri filtraciji ledvic. 

Prehlad in šipek 

V času, ko nas napadajo raznovrstni prehladi, gripe in angine, je šipek izvrstno krepčilo. Šipek je znan po svoji vsebnosti vitamina C, ki je takoj za črnim ribezom. Uživamo ga lahko v obliki tinkture, poparka ali kapsule. Priporočljivo ga je jemati med samo boleznijo in po njej. Šipek je odličen tudi pri vsesplošni utrujenosti. 

Zgodovina uporabe šipkovega olja 

Šipkovo olje so za nego kože uporabljali že Egipčani, Maji in ostala staroselska plamena v Ameriki.  Olje so pridobili s počasnem prekuhavanjem šipkovih pečk. Danes poznamo tudi hladno iztisnjeno šipkovo olje, ki ohrani veliko več zdravilnih učinkovin. 

Rumena semena šipka pomagajo izločati želodčne sokove in lajšajo vnetje želodca. Preden se jih uporablja, jih je potrebno še streti, ali iz njih iztisniti olje. Ta način zdravljenja poznamo že iz domače medicine. Odlično pa naj bi se izkazal tudi pri zdravljenju ledvic (ledvičnih kamnov), mehurja in revme (putika). 

Vsestranskost šipkovega olja in njegova uporaba 

Šipkovo olje vsebuje: 
- vitamin C, 
- vitamin A, 
- vitamin E, 
- linolensko kislino, znano pod imenom omega 3 in 
- linolno kislino, znano pod imenom omega 6. 

Antioksidanti (vitamina C, E in A) kožo ščitijo prostih radikalov in jo tako varujejo pred poškodbami. Zavirajo njeno staranje, jo pomlajujejo in jo delajo bolj voljno. Vitamin C zaradi svoje pomembne vloge pri sintezi kolagena pomaga koži povrniti njeno čvrstost. Vitamin E pa je eden izmed ključnih dejavnikov za lepo in navlaženo kožo. 

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline so odlične za kožo, saj preprečujejo nastanek aken. Zmanjšujejo kožna vnetja in pomagajo pri hitrejšem in boljšem celjenju brazgotin. Omega 3 in omega 6 maščobne kisline kožo navlažijo, delujejo protivnetno in zavirajo njeno staranje. 

V kolikor imate krhke, lomljive nohte, je šipkovo olje kot nalašč za vas, saj pomaga pri njihovi celotni obnovi. 

V ljudski medicini se je šipkovo olje uporabljalo tudi za zdravljenje želodca, mehurja in ledvic (ledvični kamni). 

Prav tako naj bi šipkovo olje blažilo revmatske bolezni, kot je putika. 

Šipkovo olje za obraz 

Šipkovo olje se posebej se priporoča za nego suhe ali mastne kože, saj sestavine v šipkovem olju (omega 3 in omega 6 maščobne kisline) omogočajo regulacijo izločanja lojnic ter jo uspešno vlažijo in regenerirajo. 

Šipkovo olje je za obraz odlično pri negi problematične kože (akne), saj pore ne zapre, temveč kožo nahrani in ji nudi zaščitni sloj proti nečistočam. Prav tako šipkovo olje kožo varuje pred vnetji. 

Šipkovo za brazgotine uporabljamo tako, da ga nanesemo in nežno vmasiramo v brazgotino. Odličen pa je tudi v boju proti strijam. 

Moški ga lahko uporabljajo kot negovalno olje po britju. 

Pred uporabo, si obraz temeljito umijte. Šipkovo olje nanesite na čist in vlažen obraz. Za navlažitev lahko uporabite tudi različne hidrolate zdravilnih rastlin. Pazite, da so pri nanosu vaše roke čiste. Z nežnimi krožnimi gibi olje vmasirajte v kožo. Koža bo navlažena in zavarovana pred nečistočami. 

Šipkovo olje za nego telesa 

Za nego telesa po kopanju ali tuširanju na vlažno kožo nanesemo malo olja in dobro vtremo. Šipkovo olje in njegova uporaba ne smeta manjkati tudi pri masaži, tako, da mu dodamo nekaj kapljic eteričnega olja. 
  
Za nahranitev kože celega telesa je šipkovo olje dobro mešati s kakšnim drugim naravnim oljem, npr. jojobinim. Mešajte v razmerju 1 : 10 (šipkovo olje : drugo, cenejše mazljivo olje). Tako pripravljeno mešanico olj lahko izkoristite tudi pri dobri masaži. Kožo boste tako dobro nahranili in hidrirali. 

Za nego las 

Za nego las pred oblikovanjem pričeske nekaj kapljic vtremo v lase in razčešemo ter ga dodamo še na lasne konice. Lahko pa ga rahlo segrejemo in vmasiramo v lasišče. Pustimo delovati približno eno uro, nato pa umijemo z naravnim šamponom. Lasje bodo po uporabi sijoči, mehki in ob redni uporabi brez prhljaja. 

Šipkovo olje lahko uporabite tudi za nego poškodovanih, suhih las. V kolikor ga uporabljate le kot dnevno nego, nanesite le nekaj kapljic (2-3 kapljice) na konice las. Če bi radi šipkovo olje uporabili kot masko za lase proti prhljaju, zmešajte 10 kapljic šipkovega olja s pol žlice kokosovega olja. Masko razporedite po celem lasišču, jo pustite stati pol ure, nato pa si jo temeljito sperite s šamponom. Vaši lasje bodo po uporabi veliko bolj mehki in voljni. Če ste do zdaj imeli težave s prhljajem in srbečim lasiščem, vam bo šipkovo olje v kombinaciji maske pomagalo le-tega odstraniti. 

Za nego nohtov 

Za nego nohtov majhno količino olja dobro vmasiramo v vsak noht posebej. To jih bo nahranilo, regeneriralo in ohranjalo zdrave. 

 

Šipkovo olje se tudi odlično obnese kot dodatek številnim kozmetičnim produktom kot so kreme, šamponi in losjoni. Tudi sami ga lahko doma dodamo našim že obstoječim kozmetičnim izdelkom. Se pa šipkovo olje pojavi tudi v kulinariki, in sicer primerno toplotno obdelano ga uporabljajo kot dodatek k marmeladam ali sirupom. 

Potrebno je omeniti tudi, da je ekološko pridelano šipkovo olje zelo dobro mazljivo, zato se ga za nego, predvsem obraza, uporablja v zelo majhnih količinah (ena kapljica zadostuje za enkratno nego celotnega obraza), kar pa pomeni tudi, da lahko z eno embalažo odlično negujemo svojo kožo dlje časa. 

Pri nakupu olj je potrebna posebna pozornost pri kakovosti olj. Poznamo več vrst olj, glede na njihov način predelave: hladno tiskano (nerafinirano) ali rafinirano. Hladno tiskano olje je najboljše za nego kože, saj ohrani največ vitaminov, mineralov in ostalih zdravilnih učinkovin. Najdemo ga tudi pod imenom nerafinirano olje. Olje, ki je rafinirano, ima slabšo vsebnost dobrih učinkovin, saj je obdelano s toploto in se pri tem veliko sestavin uniči ali pretvori v druge manj všečne spojine, ki niso dobre za našo kožo. 

Tako kot so razlike v načinu pridelave, so razlike tudi v ceni. Najcenejše šipkovo olje je vsekakor rafinirano in zato osiromašeno. Hladno tiskano olje šipka je res dražje, kot toplotno obdelano olje, vendar je kakovost neprimerljiva. Kakovostno ekološko hladno tiskano šipkovo olje lahko najdete tudi v spletni trgovinici Malinca s klikom TUKAJ. 

V ponudbi pa imamo tudi Premium šipkovo olje, ki smo ga obogatili s kar dvema različnima vitaminoma E, ki mu poklanjata stabilnost, hkrati pa poskrbita še za vrhunsko antioksidativno nego kože obraza in dekolteja. Da bi z osnovno večerno nego koži ponudili kar največ, smo v šipkovo olje z vitaminom E dodali še rastlinski beta sitosterol ter rastlinski skvalen, ki je tudi naravni del človeškega sebuma in je zato še posebej primeren za nego vseh tipov kože. Vse sestavine varujejo strukturo šipkovega olja, hkrati pa gre za sestavine, ki jih koža naravnost obožuje in so pogosto del prvovrstne kozmetike. Šipkovo olje z vitaminom E najdete TUKAJ. 

 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.