Sibirski ginseng in njegova uporaba

Sibirski ginseng in njegova uporaba

Se kdaj sprašuješ, kaj so  adaptogeni in kako delujejo? 

Ravno sibirski ginseng je rastlina, ki deluje kot adaptogen. To pomeni, da lahko ob zaužitju pomaga telesu okrepiti njegovo naravno rezistenco proti stresu, saj ga vrača v njegovo ravnovesje in mu pomaga, da se lažje prilagodi na različne pogoje in stresorje, ki prihajajo iz okolja in pogosto vplivajo tudi na psiho.

Sibirskega ginsenga ne smemo zamenjati z ameriškim ginsengom ali z azijskim ginsengom, saj gre za popolnoma drugo rastlino, ki pa ima podobne učinke. Sibirski ginseng najdemo v Rusiji in na severu Kitajske, uporabljajo pa se predvsem korenine te rastline.

Gre za eno prvih rastlin, ki je prejela naziv adaptogen. Poleg svoje adaptogene sposobnosti je sibirski ginseng znan tudi po tem, da krepi imunski sistem, zvišuje energijo, vitalnost telesa in celo vpliva na dolgoživost.

Rastlina iz zakladnice Kitajske modrosti

Sibirski ginseng se že tisoče let uporablja v Rusiji in na Kitajskem, saj telesu pomaga, da se lažje kosa s spremembami in zahtevnimi vsakodnevnimi situacijami, kar so študije potrdile že leta 1960. Potrdili so namreč, da so se po zaužitju sibirskega ginsenga izboljšali reakcijski čas, delovna storilnost in koncentracija testirancev.

Želeli so najti tudi ugodno rešitev, ki bi športnikom pomagala dosegati boljše rezultate, zato so jim dajali sibirski ginseng.

Mleto korenino sibirskega ginsenga pa so uporabljali že kitajski cesarji, da so okrepili svoje telo in se oskrbeli z dodatnim virom energije, saj gre za pravo suprehrano s številnimi hranili in prednostmi, ki so pomembne za ohranjanje zdravja telesa in posledično tudi mentalnega zdravja.

Kitajci so iz sibirskega ginsenga v kombinaciji z drugimi rastlinami izdelovali tudi poseben tonik, ki je deloval proti utrujenosti, artritisu, bolečinam v križu in proti drugim težavam.

Adijo, izčrpanost in pozdravljen boljši imunski sistem

Danes postaja vse bolj popularen med vsemi tistimi, ki želijo ob izčrpanosti in utrujenosti na naraven način poskrbeti za dvig energije, saj lahko njegova uporaba močno izboljša kakovost življenja, ki je lahko v današnjih časih s preobilico dela, premalo spanja in stresnimi dejavniki pravi izziv. Sibirski ginseng namreč krepi in vzdržuje mentalne funkcije, ki so v današnjem stresnem tempu pogosto zmanjšane in oslabljene.

Sibirski ginseng deluje tako, da stimulativno vpliva na encime in hormone, ki jih izloča adrenalna žleza oz. pomaga uravnavati proizvodnjo in izločanje teh hormonov, kar posledično pripomore k dvigu energije. Izčrpano adrenalno žlezo pomaga tudi okrepiti, s čimer je njeno delo olajšano.

Sibirski ginseng uporabljamo zaradi več različnih stvari. Nekateri si z njim pomagajo pri izboljšanju športnih rezultatov, drugi pa povečujejo delovno storilnost.

Ker pozitivno vpliva celo na krepčilen spanec, naj bi pomagal celo pri odpravljanju težav z nespečnostjo. Kot posledica krepitve imunskega sistema se uporablja tudi pri zdravljenju infekcij in težav, ki jih povzročajo različni virusi. Eden takih je npr. virus herpes simpleks tipa 2.

Pomaga namreč zvišati število belih krvničk, ki so potrebne za boj proti virusom in bakterijam. Tako si lahko z njim okrepimo imunski sistem in ga preventivno jemljemo tudi za preprečevanje prehladnih obolenj in drugih nevšečnosti.

Gre za prehransko dopolnilo, ki je za odrasle, ki ga uživajo krajši čas, popolnoma varen dodatek, ki se v tradicionalni medicini uporablja za zdravljenje težav, ki so povezane z živčnim sistemom, saj kot adaptogen telesu pomaga, da se lažje prilagaja vsem stresorjem.

Sibirski ginseng prispeva k normalnemu krvnemu obtoku. Le-ta je povezan z možganskimi aktivnosti in tako vzdržuje mentalne funkcije. Pozitivne lastnostni uživanja ginsenga se tako kažejo v večjem zagonu ter večji zbranosti. Ginseng tako vpliva tudi na izboljšanje sposobnosti pomnjenja in preprečuje nastanek degenerativnih bolezni, kot je npr. Alzheimerjeva bolezen …

Naravno proti depresiji

Pogosto se ga uporablja tudi v stresnih situacijah, ki lahko povzročajo depresijo in anksioznostne motnje. Ginseng naj bi po nekaterih študijah povečeval izločanje dopamina in imel tako pozitiven učinek na mentalno zdravje, kognitivne funkcije in na sposobnost koncentracije.

Zaradi energije, ki jo daje, se velikokrat uporablja tudi za zdravljenje sindroma kronične utrujenosti. Energija, ki jo dobimo s pomočjo ginsenga, je drugačna od tiste, ki jo dobimo npr. pri pitju najbolj priljubljenega poživila za dvig energije – kave. Gre za bolj enakomeren učinek, ki ne povzroča hitrega upada energije ali, kot pri preveč popite kave, celo tresavice.

Učinek zvišanja energije se pokaže že po približno 15 do 30 minutah po zaužitju oz. takrat, ko ginseng vstopi v krvni obtok. Takrat se zvišata koncentracija in mentalna ostrina.

Kaj pa sibirski ginseng kot pomoč pri hujšanju?

Sibirski ginseng je odličen dodatek za vse, ki si želijo izgubiti kakšen kilogram, saj zvišuje metabolizem, preprečuje kopičenje maščob in uravnava nivo sladkorja v krvi. Ne le, da ga uravnava, tudi zavira potrebo po uživanju sladkega. Ker pa zvišuje nivo energije, bomo z njegovo uporabo tudi lažje trenirali, šport in gibanje pa sta pri hujšanju nepogrešljiva.

Vpliv na reproduktivno zdravje 

Sibirski ginseng je priporočljivo uživati tudi, ko želimo poskrbeti za zdravje svojih reproduktivnih organov. Pri ženskah spodbuja zdrave, redne in neboleče menstruacije ter poskrbi za tonus maternice. Pogosto se ga uživa pri težavah z neplodnostjo, saj pomaga zniževati tudi s tem povezan stres. Pozitivno pa ne vpliva le na ženske, ampak tudi na moške, saj izboljšuje kakovost semena in zvišuje nivo prostega testosterona.

Kako uporabljamo sibirski ginseng?

Dnevno je priporočeno zaužiti 2 do 3 g, kar pomeni 1 do 2 majhni čajni žlički. Lahko se ga uživa zjutraj, popoldne ali zvečer. Za pozitivne učinke ga je potrebno uživati redno en mesec, preden se pokažejo njegovi učinki. Nato se napravi 3-tedenski premor in se uporaba po potrebi ponovi.

Primeren je za ljudi, ki imajo odgovorne in stresne službe, so brez energije in imajo oslabljen imunski sistem. Ker krepi imunski sistem, zmanjšuje stres in daje energijo, ga uporabljajo tudi tisti, ki se spopadajo s kroničnimi boleznimi. Ginseng je namreč pravi tonik za podporo duševnim in telesnim zmogljivostim.