Pomembnost poznavanja nevroloških tipov pri izbiri treninga

Pomembnost poznavanja nevroloških tipov pri izbiri treninga

V aprilu sem se udeležil odličnega seminarja, ki ga je gostil Vigor Ground Fitness and Performance. Predavatelj na tem seminarju je bil svetovno znani Christian Thibaudeau – Thibarmy in velik poudarek tega predavanja je bil namenjen nevrološkim tipom.

Pri načrtovanju treninga je izjemno pomembno, da ima vsaka osebna individualiziran program, saj je vsakdo unikaten in ima drugačen nevrološki tip.

Pomembnost poznavanja nevrološkega profila pri posamezniku

Verjetnost, da boste trenirali intenzivno in da boste motivirani dlje časa, je večja, če vam je trening všeč in ustreza vašemu psihološkemu profilu.

Poznavanje nevrološkega profila posameznika lahko pomaga pri izbiri najbolj optimalne vrste treninga, ki vodi k povečanju napredka in dolgoročni predanosti posameznika.

Trening, ki je v nasprotju z nevrološkim profilom, lahko negativno vpliva na napredek, saj to za telo pomeni več stresa.

Poznamo 5 nevroloških profilov

Tip 1A – glavna značilnost tega nevrološkega tipa je ta, da najlažje prenaša stres. Tipi treningov, ki tipu A1 najbolj ustrezajo, so kratki, a vendar intenzivni treningi. Ker ima v telesu manj acetilholina, težko prenese trening z velikim volumnom. To so predvsem powerlifterji in weightlifterji.

Tip 1B – značilno za ljudi s tem tipom je, da imajo radi eksplozivna gibanja, ki niso dlje trajajoča, vendar, za razliko od tipa 1A, lažje prenesejo trening z višjim volumnom, ker imajo več acetilholina. So najboljši uporabniki raztezalnega refleksa (stretch reflex). To so predvsem tisti, ki se ukvarjajo s crossfitom, MMA fighterji (mešane borilne veščine), igralci ragbija, šprinterji.

Tip 2A – za razliko od tipa 1 stres prenašajo malo težje, pri treningih pa imajo najraje variabilnost – veliko dogajanja. So zelo motivirani, radi imajo predvsem prepoznavnost in v očeh konkurenta spoštovanje. Veliko jim pomeni občutek pomembnosti. Lahko tolerirajo najvišje volumne in težko pride do pretreniranosti.

Tip 2B – značilnosti so podobne kot pri tipu 2A, s to razliko, da se lažje zlomi pod pritiskom. Raje ima vrsto treninga, ki je primeren za bodybuilding.

Tip 3 – ta tip najtežje prenaša stres, pa tudi vaje tukaj trajajo dlje. Najraje ima lažje treninge in varnost med njimi. Ta tip ima namreč več kortizola.

Koliko časa naj bi bila mišica pod napetostjo za posamezni nevrološki tip/profil, če želimo doseči mišično hipertrofijo?

Za tipa 1A in 1B – minimalno 15 sekund, maksimalno 30 sekund, optimalno od 20 do 25 sekund.
 
Za tip 2A – minimalno 20 sekund, maksimalno 50 sekund, optimalno od 30 do 40 sekund.

Za tip 2B – minimalno 25 sekund, maksimalno 70 sekund, optimalno od 30 do 40 sekund.

Za tip 3 – minimalno 30 sekund, maksimalno 80 sekund, optimalno od 40 do 50 sekund.

Kaj pa primer treninga za nevrološki tip 1A, ki potrebuje kratek, a intenziven trening?

1. 5 x 5 mrtvi dvig (75 % 1RM)
2. 5 x 5 vzgibi (pullups)
3. 5 x 5 počep spredaj (80 % 1RM)
4. 5 x 5 potisk nad glavo (75 % 1RM)
Superserija: 3 x 12 upogib komolca / 3 x 12 izteg komolca.

In še primer treninga za 3 nevrološki tip, in sicer za zgornji del (varne vaje in dlje trajajoče vaje):

1. Sklece: 4 x 15
2. Veslanje s TRX trakovi: 4 x 15
3. Priteg na prsi (lat pulldown): 4 x 12
4. Potisk vertikalno na smith-napravi: 3 x
5. Deska v opori (plank): 4 x 30s,
Ohlajanje: 15 minut kolesa (srčni utrip od 120–130 bpm).

Avtor: Nejc Pongrac

Spremljaš ga lahko na Instagramu Nejc Pongrac in Facebooku Nejc Pongrac - MRGA - osebno trenerstvo in prehransko svetovanje

Za vse, ki si želite novega znanja o prehrani, športu, treniranju, potrebujete malo motivacije, sem pripravila posebno mailing listo. Prijavite se lahko spodaj. Malinca Nastja* 

Športne e-novičke
Želim prejemati e-sporočila o prehrani, športu, motivaciji, treninigih. E-sporočila bomo pošiljali max. 1x tedensko.