Nega tattooja

Nega tattooja

3

Pred pol leta sem bila na tetoviranju (četrtem, ne prvem) in od takrat naprej pogosto dobivam vprašanja o tem, kako negovati svež in potem tudi zaceljen tattoo, da čim dlje ohrani lepo barvo.

Pred 15 leti, ko sem bila še mladoletna (ja vem, dogajalo mi je), sem se šla dvakrat tetovirat. Mami tega seveda nisem povedala, ko pa je tattoo opazila, pa sem rekla, da je začasen. :) Seveda, da ni bil.

Moja prva dva tatuja sta bila zelo nepremišljena in brez nekega globljega pomena. Prav tako se ne spomnim, kako sem ju negovala. Edino, kar lahko povem, je to, da danes izgledata zelo zbledelo – barve so praktično čisto obledele.

Predlani pa sem se šla tetovirat tretjič, in sicer sem si dala tetovirati umetniško MALINO (kot se za Malinco spodobi :D). Glej sliko spodaj …

Lani sem se tudi odločila, da si dam oba stara tatuja prekriti z novima. Eno prekrivanje je že uspešno za mano (glej sliko prej-potem), drugo pa me čaka letos. 

Predlanski tatu se mi ni dobro zacelil in ga je bilo treba popravljati. Krivda je bila na moji strani, ker se tega nisem lotila tako, kot je potrebno. Lani pa sem se odločila, da se tega lotim profesionalno in sem prebrala veliko gradiva na to temo.

Nege tatuja sem se lotila v treh korakih:

1. Prve 3 dni sem imela čez svež tatu folijo. Načeloma bi jo bilo super imeti 7 dni, ampak meni je notri prišla voda in sem si jo predčasno odlepila. Ko sem si folijo odstranila, sem prvi teden tattoo negovala 3- do 4-krat na dan. Umivala sem ga z mlačno vodo in z intimnim milom Chilly Antibacterial (temno modro nalepko ima), nato pa vedno namazala s kremo Bepanthen Plus. Lahko se uporabi tudi Bepanthen mazilo, ki je narejeno na oljni osnovi in naj bi bilo še boljše za celjenje tatujev. 

2. Po enem tednu sem kremo Bepanthen Plus zamenjala z Malincim bio hladno stiskanim 100 % karitejevim maslom in se z njim mazala naslednjih 7 tednov. Ker sem se tetovirala na začetku poletja, sem prvi mesec tatu skrivala pred soncem oziroma sončno svetlobo.

Po enem mesecu sem tattoo nehala skrivati pred sončno svetlobo in si ga vedno pred izpostavitvijo soncu namazala s kremo za sončenje za tatutuje Tattoo Care Sun Protection. Julija in avgusta si vedno vse tatuje mažem z zgoraj omejeno sončno kremo. Zaradi sonca se barva tatuja najbolj spreminja in bledi, zato je v času poletja mini sončna krema obvezna oprema v moji torbici.

3. Po 8 tednih sem dvakrat tedensko nadaljevala z mazanjem z bio karitejevim maslom. Še danes si oba tattooja (predlanskega in lanskega) dvakrat tedensko mažem z bio karitejevim maslom.  

Bio karitejevo maslo je resnično čudež narave. Super je za suho, občutljivo, atopično ali razpokano kožo in je več kot dobrodošlo tudi za nego tatujev. Ima namreč to sposobnost, da prodre globoko v kožo, kjer jo zdravi, na površini pa vseeno ustvari zaščitni sloj.

Vsebuje veliko količino vitamina A, ki je nujen za regeneracijo in zdravljenje kože, pa tudi vitamina E in C, ki delujeta kot močna antioksidanta, pomagata, da se koža lepše celi in preprečujeta brazgotinjenje. Karitejevo maslo vsebuje tudi zdrave esencialne maščobne kisline, ki kožne celice vzdržujejo v optimalni formi.

Jaz mu pravim tudi najboljša krema za tatto :). Zakaj? Zelo lepo mi ohranja barvo tatujev in neguje kožo na tetoviranem mestu. Veliko me jih je že vprašalo, če sem se tetovirala pred kratkim, ker imam tako zelo žive barve obeh tatujev. Jupi!

Želim ti čim več lepo negovanih tattoojev in vesela bom, če spodaj v komentarju deliš tudi tvoje izkušnje z nego tetovaž.

Avtor: Malinca Nastja

Komentarji (3)

Andrej TATOO

Res je kot pravi "svoromic". Mažite izključno z Bepanthen mazilom in ne z Bepanthen +, ker je možnost komplikacij večja zaradi prehitrega celjenja. Poleg naštetih naravnih mazil (ognič, karitejevo maslo) je odlično mazilo iz Smilje, celo zelo preverjeno zaradi svojih antiseptičnih lastnosti in hranilnih vrednosti za kožo je tudi kokosovo mazilo, ali kokosova mast.

Ana Stojčić

Namreč imam 11 tatoojev najbolje chiily milo, bepanthen mazilo ali čisti ognjič kremo ali kariterijovo maslo.

svoromic

Bepanthen + je napaka!! Mora biti nujno bepanthen mazilo. bepanthen plus prehitro celi in lahko povzroči probleme