Naučimo se poslušati

Naučimo se poslušati

Ljudje v povprečju za komunikacijo porabimo 75 % svojega budnega časa. Od tega 40 % namenimo poslušanju, pri katerem več kot polovico informacij takoj pozabimo, razumemo narobe ali izkrivimo. Če želimo nekoga resnično slišati, je bistveno, da mu namenimo svojo pozornost, kar pa je v današnjih časih velikokrat težje storiti kot reči.

Ko pride jesen in so dnevi vedno krajši, se ljudje več zadržujemo doma, v krogu svojih bližnjih. Namesto da bi ta čas zapravili za gledanje televizije in brskanje po pametnem telefonu, je bolj smiselno, da čas izkoristimo za ljudi, ki jih imamo radi. Da se zopet povežemo, iskreno pogovorimo in zbližamo. V nadaljevanju ti podam 10 idej kako preživeti čas doma s svojimi najdražjimi.

To je najlažje storiti tako, da izklopimo vse elektronske naprave, ki sicer preusmerjajo našo pozornost drugam in si vzamemo čas za različne družinske aktivnosti, h katerim lahko povabimo tudi svoje prijatelje.

Malince smo zate pripravile nekaj idej.

  1. Družinske kartice »Igrajmo se – spoznajmo se« – kartice so namenjene spoznavanju družinskih članov med sabo ter so pomoč staršem pri odpiranju tem, ki niso vsakdanje ter jih zato odpiramo redko ali pa sploh ne.
  2. Enka “Uno” – to je verjetno ena najbolj poznanih iger s kartami, ki nikoli ne gre iz mode. Prednost te igre je, da je primerna za vse generacije in tudi otroci se je ne naveličajo kar tako.
  3. Spomin – kot pove že samo ime, je igra odlična za urjenje našega spomina in primerna za vse generacije. 
  4. Človek ne jezi se – večna klasika, ki je v zadnjih letih dobila veliko različnih različic, nekatere so celo prilagojene otrokom, ki še ne znajo šteti.
  5. Zbirka družabnih iger Brain Box – igralne karte, ki preizkušajo naš in otrokov spomin in prek iger prinašajo nova znanja.
  6. Monopoly – z njim otroci krepijo logično razmišljanje in se učijo upravljanja z denarjem.
  7. Activity – igra, ki nudi večurno zabavo in smeh za vse generacije.
  8. Branje pravljic – otroci običajno obožujejo pravljice, ki so odličen pripomoček za večanje besednega zaklada in razvijanje domišljije.
  9. Risanje, barvanje in ustvarjanje iz različnih materialov – včasih je za pester popoldan dovolj nekaj različnih materialov, pripomočkov za ustvarjanje, barvice in malo domišljije, da izpod naših rok nastane nova mojstrovina.
  10. Sestavljanje oz. Puzzle – od nekdaj izjemno priljubljena igrača, ki krepi vizualno in čutno zaznavanje, poleg tega pa razvija tudi logiko in ročne spretnosti.

Prednost družabnih iger ni samo zabava, ampak tudi lažje povezovanje z ljudmi, kar je pomemben korak k uspešni komunikaciji. Verjetno se ti je pogosto v življenju zgodilo, da te je nekdo vprašal: »Kako si?«, in tvoj odgovor je bil avtomatski in najverjetneje: »V redu.«, četudi to ni bilo res. S preživljanjem kakovostnega časa z bližnjimi bodo odgovori na naša vprašanja postali bolj konkretni in odkriti, naši odnosi pa bolj trdni in globoki.
Zato naslednjič, ko boš na pijači s prijateljem ali prijateljico oz. v krogu svoje družine, ugasni vse naprave in se posveti povezovanju z njimi – Malince smo prepričane, da boš o njih izvedel oz. izvedela kaj novega.