Lahko matchi rečemo alternativa kavi?

Lahko matchi rečemo alternativa kavi?

Najnovejši trend ljubiteljev zdrave prehrane, čajev in kav - matcha je vse navdušila z izredno vsebnostjo kofeina, antioksidantov, mineralov in vitaminov. S svojim poživljajočim in osvežilnim učinkom je prepričala še tako zahtevne uporabnike zdrave prehrane.

Matcha je del bogate Japonske tradicije. Od njene rasti, žetve, pa do uživanja, jo spremljajo rituali, ki so v Japonski kulturi prisotni že več tisoč let.

Kako se prideluje matchamatcha

Rastline čajevca 20 do 30 dni pred žetvijo pokrivajo s ponjavami, da jih zaščitijo pred sončno svetlobo. S tem spodbudijo rast listov čajevca, ki imajo zaradi tega postopka bogatejšo teksturo in okus. Ob žetvi izberejo le najkvalitetnejše liste, jih na hitro poparijo in s tem zaustavijo fermentacijo. Takšne liste nato posušijo in hranijo v hladnem prostoru. S tem ojačajo okus matche. Posušene liste s kamni zmeljejo v prah.

S čim navdušuje matcha

Matcha je narejena iz najkvalitetnejših listov čajevca, ki jih zaužijemo v celoti in s tem naše telo nahranimo z večjo koncentracijo hranil, kot bi ga s pitjem zelenega čaja. Matcha čaj poleg  vitaminov in mineralov predstavlja bogat vir kofeina in antioksidantov polifenolov. S tem nam je v pomoč pri obrambi našega telesa pred boleznimi srca in ožilja ter pred rakastimi obolenji. Poznani so tudi pozitivni učinki pri uravnavanju nivoja sladkorja in pri upočasnjevanje staranja. Polifenol EGCg, ki ga prav tako najdemo v matchi, pomaga pri spodbujanju metabolizma in pri upočasnjevanju rasti rakastih celic.

Z blagodejnim vplivom na prebavo in s pomočjo pri boljšem izgorevanju kalorij je matcha enkraten spremljevalec pri zmanjševanju telesne teže.

Matcha prah je eksplozija energije

Kadar vas preganjajo datumi in morate preveč narediti iz danes na jutri, se pripravljate na težje fizične obremenitve, ali pa morate le poskrbeti za svoje najmlajše, si pomagajte z matcho. Skozi cel dan boste imeli dovolj energije in občutili boste, da ste bolj vzdržljivi.

Ljubitelji matche prisegajo, da z njenim uživanjem svoje telo oskrbijo z dalj časa obstojnim navalom energije, kot ga z uživanjem kave ali espressa. Če bi želeli doseči učinek ene skodelice matche, bi morali popiti vsaj deset skodelic zelenega čaja.

Ob pripravi čajev zavržemo liste čaja in s tem dragocene antioksidante ter minerale. Z matcho zaužijemo celoten list in s tem vsa hranila, ki jih prelivanje z vodo ne bi izlužilo v napitek. Matcha prah je tako edini pravi način, da do polnosti izkoristimo vse prednosti, ki jih nudi zeleni čaj za naše zdravje.

Zakaj je tako pomembno uživanje antioksidantov za naše telo

Naše telo se s pomočjo antioksidantov bori proti prezgodnjemu staranju in kroničnim boleznim. Z več antioksidanti kot oborožimo naše telo, bolj je naše telo varno pred infekcijami in boleznimi.

Raznovrstno sadje in zelenjava so bogati viri antioksidantov. Iz njih pridelajo različne prehrambne izdelke, ki jih posledično tržijo kot bogate vire antioksidantov. Vendar se ti proizvodi ne morejo kosati z matcho, ki vsebuje neprimerno večje količine antioksidantov kot marsikateri oglaševan proizvod. Je namreč kar do 20-krat bogatejši vir antioksidantov kot grenivke ali borovnice.

Kakšne učinke ima na naše telo klorofil v matchi

Zelena je barva zdravja. Rastline in matcho obarva zeleno klorofil. S pokrivanjem listov čajevca dosežejo pridelovalci matche višje vrednosti klorofila kakor jih je mogoče najti v drugih zelenih čajih. Klorofil nam pomaga pri razstrupljanju z odstranjevanjem kemikalij in težkih kovin iz telesa. Z matcho poskrbimo za očiščenje telesa bolje kakor z drugimi zelenimi čaji.

Prednosti matcheMatcha latte mix

  • Visoka vsebnost antioksidantov še posebej pomembnega EGCg
  • Bogata z vlakni, klorofilom in vitamini
  • Sprošča telo in pomirja misli
  • Izboljša razpoloženje in pripomore k boljši koncentraciji
  • Pomaga pri zaščiti vašega srca
  • Pomoč pri uravnavanju holesterola in krvnega sladkorja
  • Pomoč pri zmanjševanju telesne teže
  • Za boljšo zaščito pred rakastimi obolenji
  • Za boljše zdravje vaših jeter
  • Dobra podpora vašemu metabolizmu in kot pomoč pri kurjenju kalorij
  • Za naravno in efektivnejše razstrupljanje vašega telesa

Kakšnega okusa je matcha

Grenkast okus, ki rahlo spominja na travo, spremlja specifičen okus po oreščkih. Matcha ima močno aromo in je temnejše barve. Klorofil daje matchi Intenzivno zeleno barvo, zaradi katere bodo izstopale sladice v katerih jo boste uporabili.

Uporaba matche

Tradicionalen matcha čaj pripravite tako, da v skodelici vmešate 1 – 2 čajni žlički matcha prahu s 60ml vroče vode. Tradicionalno matcha čajpremešate z bambusovo metlico.

Če želite bolj tekoč čaj, zmešajte le 1 čajno žličko matche z 90ml vroče vode. Za bolj koncentriran čaj pa zmešajte 2 čajni žlički matche z le 30 ml vroče vode.

Matcho lahko uporabite pri pripravi različnih sladic in smoothijev. Sladicam bo poleg obilja hranil dodala še atraktivno zeleno barvo.

Kje kupiti matcho oz. matcha čaj?

Matcha prah je mogoče naročiti v spletni trgovini Malinca. Na razpolago je matcha iz ekološke pridelave v hermetičnem pakiranju po 100g.

Matcha čaj iz matcha prahu naredite tako, da zmešate matcha prah z vročo vodo. Priporoča se uporaba posebne bambusove metlice s katero stepete macha prah z vročo vodo. S stepanjem ustvarite kremasto teksturo čaja.

Prah lahko dodate tudi v druge tople pijače. Poskusite si pripraviti matcho z vročim mlekom, dobili boste svetlo zelen latte. Z matcha okusom in barvo lahko popestrite smooothije, kruh ali pecivo.

Kaj pa zeleni napitek matcha latte? Ga poznaš?

Izraz latte je najbrž že prišel do tebe, morda celo v obliki skodelice kavice, ki jo pripravijo iz kave espresso in vročega spenjenega mleka. Gre za precej mlečen kavni napitek. 

V matchi latte kave seveda ni, saj namesto nje uporabimo matcho in tako nastane prav poseben, poživljajoč zeleni napitek.

V Malinci smo želeli postopek priprave poenostaviti, zato smo zate pripravili smo vegansko različico slavne matcha kavice, ki te bo zagotovo očarala. Najdeš jo pod imenom Matcha latte mix.

Mešanica rahlo oreškastega okusa se bo spojila s sladkobo in pričarala prav omamen okus. Skoraj, kot bi se ob vsaki žlahtni skodelici matche latte na novo zaljubili.

Popoln zeleni napitek BREZ laktoze 

Poleg kakovostnega matcha čaja je v mešanici še kokosovo mleko v prahu. Tako se ti ni treba bati laktoze, saj le-te ne vsebuje. Okus kokosovega mleka le še poudari arome, napolni okus in je prava super hrana primerna tudi za vegane in vse, ki ne smejo uživati mleka ali pa se mu izogibajo. 

Za zdravo sladkanje smo poskrbele s pomočjo kokosovega sladkorja. Zlati kristali s čudovitim karamelnim okusom in teksturo, ki se kar stopi v tvojih ustih so prava specialiteta, ki več kot odličnemu napitku Matcha latte mix dajejo le še tisto hranljivo in seveda okusno piko na i. 

Matcha je odlična za čaj ali raznovrstne jedi

Če se še sprašujete, zakaj bi vključili matcho v svojo prehrano, vedite da je matcha vsestransko uporabna sestavina, ki jo lahko uporabimo v hladnih, toplih, sladkih ali slanih jedeh. Sladice v katerih jo boste uporabili, ne bodo le atraktivnejše barve, temveč boste sladice pojedli tudi z manj krive vesti.

Lahko jo uporabite v tradicionalni kuhinji s pripomočki za standardno pripravo, ali pa le na hitro vmešate v svoje najljubše okrepčilne pijače. Pripravite si jo kot želite in uživajte v njenem pripravku. Z vsakim požirkom boste ob svoji najljubši pijači še bolj uživali, saj boste vedeli, da z vsakim požirkom obogatite svoje telo z dobro mero antioksidantov in s pomembnimi hranili.

AVTOR: Malinca